Nεοελληνική γλώσσα Α΄γυμνασίου. Γράφοντας έκθεση:


Πρόλογος: ξεκινώ με το πρόβλημα και τη θέση μου

                    Δίδω παραδείγματα, συγκρίνω με περασμένες καταστάσεις κ.λ.π

                    Η τελευταία πρόταση του προλόγου αναφέρεται στο τι θα συζητήσουμε

Κυρίως θέμα:  περιγράφω την κύρια έννοια

                           Αφηγούμαι και προσφέρω ιστορικές πληροφορίες και ό,τι άλλο γνωρίζω

                        Έπειτα προχωρώ σε : αίτια αποτελέσματα λύσεις

                        (επιχειρήματα).

Επίλογος:     συμπεράσματα, προβλέψεις και τι περιμένουμε σε σχέση με την κύρια έννοια.

Εφαρμογή (ανάπτυξη θέματος)

Θέμα: Η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ζούμε σε μία εποχή όπου το περιβάλλον πλήττεται από ρύπους και λύματα σε τέτοιο βαθμό ώστε ήδη έχει αρχίσει να εξελίσσεται αυτό που ονομάζεται οικολογική καταστροφή. Κάποιοι το αποδίδουν απλά στη χρήση της μηχανής κάποιοι άλλοι στην ανθρώπινη άπληστη νοοτροπία. Θα πρέπει όμως να εγκύψουμε προσεκτικά στο σημαντικό αυτό θέμα που αφορά τη ζωή μας εφαρμόζοντας τις πρέπουσες λύσεις. (πρόλογος).

Κυρίως θέμα:

Η οικολογική καταστροφή υπάρχει στην πνιγηρή ατμόσφαιρα από το καυσαέριο των αυτοκινήτων, στα ποτάμια και στις θάλασσες από τα απορρίμματα εργοστασίων και σε πολλά άλλα μέρη που όλοι γνωρίζουμε. Με αυτόν τον τρόπο επέρχεται αργά και σταθερά ο θάνατος του περιβάλλοντος (επιχείρημα-περιγραφή).

Το όλο θέμα βέβαια έχει να κάνει με την ανακάλυψη και εξέλιξη της μηχανής και της βιομηχανικής επανάστασης. Ιστορικά τα εργοστάσια ειδικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές αύξησαν το πρόβλημα της ρύπανσης, διότι οι ρύποι και τα καυσαέρια είναι βασικές αιτίες της οικολογικής καταστροφής. Όμως η αλόγιστη χρήση της μηχανής στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος όπως στην κοπή δένδρων επιτείνει συνεχώς το μέγιστο αυτό πρόβλημα (Αφήγηση).

(Αίτια- αποτελέσματα-λύσεις (επιχειρήματα).

Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να πιστεύει ότι είναι ένας μικρός θεός με τη μηχανή και τις δυνατότητες τις οποίες αυτή του δίδει. Η απληστία του, η θέλησή του να κάνει τη ζωή του όσο πιο άνετη μπορεί, τον έχει φέρει σε σημείο να θεωρεί ότι όλα τα επιτρέπονται.Όμως το περιβάλλον είναι η Μητέρα των ανθρώπων και η καταστροφή του θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Η υγεία, η καθημερινότητα, η ευεξία έχει να κάνει με την καλή σχέση του ανθρώπου με τη φύση (αίτια αποτελέσματα).

Επιβάλλεται λοιπόν ο άνθρωπος από την οικογένειά του και από το σχολείο του ακόμα να αποκτήσει οικολογική συνείδηση σεβασμού προς το περιβάλλον Τα ΜΜΕ θα πρέπει να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση με την απήχηση που έχουν όπως και το κράτος το οποίο θα πρέπει να είναι αμείλικτο με νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίλογος:

Η προσταστία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων (συμπέρασμα). Ας ελπίσουμε ότι με την ανάλογη παιδεία και την κρατική υπευθυνότητα (ευχές) θα παραδώσουμε στους απογόνους μας ένα υγιές περιβάλλον. (πρόβλεψη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr