(Θεματικό κέντρο: Η Αυτογνωσία και η σημασία της στη σημερινή κοινωνία). (Ανάλυση εκθέσεως Β΄Λυκείου).

 


Κυρίες/Κύριοι.

Αναμφίβολα το  κέντρο του κόσμου είναι ο άνθρωπος σαν γνώση και πράξη. Όπως αναφέρει και ο Σοφοκλής στο περίφημο στάσιμο της Αντιγόνης ο Άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος επεμβαίνει με το μυαλό του και την επιστήμη και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Φύσης και της Ζωής του. Ειδικά σε εποχές σαν τη σημερινή όπου η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν αλλάξει τα δεδομένα των ανθρωπίνων σχέσεων είναι ανάγκη ο άνθρωπος να αυτοπροσδιορισθεί και πάλι, τόσο σε σχέση με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους γύρω του.

Κατ΄αρχάς στην ψηφιακή εποχή που υπάρχουμε, το άτομο επιβάλλεται να σκεφθεί και να προβληματισθεί για το γεγονός ότι οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει απρόσωπες, άρα να  επιδιώξει να μην χαθούν οι προσωπικές σχέσεις. Επιβάλλεται ο άνθρωπος σήμερα να ανακαλύψει μέσα του τη θέληση να χρησιμοποιήσει την τεράστια τεχνολογική εξέλιξη προκειμένου οι άνθρωποι να επικοινωνούν, να γνωρισθούν πολιτισμοί και να οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε μία παγκόσμια ειρηνική κοινότητα.

Οι ποικίλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες επηρεάζουν καθημερινά τον άνθρωπο ο οποίος εγκύπτει βαθιά μέσα του προκειμένου να ανακαλύψει τρόπους ώστε και αυτός να συμβάλει στην καταπολέμησή τους.

Η προσωπική μόρφωση, η δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά, η πολιτική δραστηριοποίηση του ανθρώπου, αποδεικνύει ότι το άτομο σήμερα προσπαθεί να ανακαλύψεί τον εαυτό του μέσα από όλα προσφέρει η σύννομη κοινωνία στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες. Διότι σταδιακά ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι ο ύψιστος βαθμός αυτογνωσίας είναι η ενεργός πολιτική πράξη.

Κανείς βέβαια σήμερα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του στο πρόβλημα της οικολογικής καταστροφής του πλάνήτη όπου όλοι ζούμε, αναπνέουμε και  υπάρχουμε. Η προσωπική δραστηριοποίηση του κάθε ενός από εμάς έρχεται ως απότοκο της ενδοσκόπησης που κάνουμε και κατανοούμε ότι όλοι  κάτι πρέπει να κάνουμε για ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να καταστρέψει και εμάς και το κοινό σπίτι μας τη Φύση. Η αυτογνωσία σε αυτό το σημαίνον θέμα έχει να κάνει με την αναγκαιότητα δράσης, πληροφόρησης και συμμετοχής σε κινήσεις πολιτικής προστασίας της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη.

Το μέγιστο όμως στάδιο του πολίτη είναι το στάδιο της πολιτικής αυτογνωσίας, πώς δηλαδή μπορεί στην πράξη να προασπίσει  και να αυξήσει τη δύναμη της Δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.  Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν και επιβάλλεται να ερευνά πώς θα δυναμώσει το πολίτευμα της ελευθερίας και των αγαστών πολιτικών σχέσεων.

Ο ανθρωποκεντρισμός δεν είναι μόνο κατάκτηση αλλά και διατήρηση. Η αυτογνωσία ξυπνά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ενεργού πολίτη ο οποίος κατανοεί τον πάντοτε άρα και σήμερα ιδιαίτερα ενεργό πολιτικό ρόλο του. Η αυτογνωσία είναι η αιτία της πολιτικής ενέργειας, της δραστηριοποίησης όλων προκειμένου όλοι να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο κόσμο.

                                                                     Ευχαριστώ για την προσοχή σας

                                                                      Μαθητής ……….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr