Oμήρου Οδύσσεια. Συνάντηση του Οδυσσέα με τη Ναυσικά. ζ 139-259.



Σύνδεση με τα προηγούμενα:
Ο Οδυσσέας αφού κατάφερε να βγεί από τις εκβολές ενός ποταμού στη στεριά, γυμνός και εξαντλημένος, κατευθύνθηκε στο δάσος που βρισκόταν κοντά στο ποτάμι και πέρασε τη νύχτα ανάμεσα στα πυκνά κλαδιά δύο θάμνων χωμένος μέσα σε έναν σωρό από ξηρά φύλλα. Στο μεταξύ η Αθηνά σε όνειρο παρότρυνε τη βασιλοπούλα των Φαιάκων τη Ναυσικά να πλύνει τα ρούχα γιατί πλησίαζε η ώρα του γάμου της. Πρωί πρωί η βασιλοπούλα, αφού ζήτησε από τον πατέρα της μία άμαξα πήγε στο ποτάμι συνοδευομένη από υπηρέτριές της, για να πλύνει τα ρούχα.Αφού τελείωσαν την εργασία τους, περιμένοντας να στεγνώσουν τα ρούχα, λούστηκαν, κολάτσισαν και άρχισαν να παίζουν με το τόπι.
Περιληπτική απόδοση ζ 139-259.
Το  παιχνίδι στην όχθη του ποταμού πλησιάζει στο τέλος του καθώς έφθασε η ώρα της επιστροφής. Τη στιγμή εκείνη η Ναυσικά ρίχνει τη μπάλλα σε κάποια κοπέλα, όμως η Αθηνά φροντίζει να αστοχήσει και η μπάλλα πέφτει στο ποτάμι. Οι κοπέλες βάζουν τις φωνές και ξυπνούν έτσι τον Οδυσσέα. Αυτός αναρωτιέται που βρίσκεται και αποφασίζει να βγεί από τους θάμνους. Με ένα κλαδί κρύβει τη γύμνια του και βγαίνει από την κρυψώνα του. Οι κοπέλες μόλις τον βλέπουν φριχτό και άγριο στην όψη σκορπίζουν τρομαγμένες. Μόνον η Ναυσικά στέκεται άτρομη και άφοβη καθώς της δίδει θάρρος η θεά Αθηνά. Ο Οδυσσέας αναλογίζεται για μία στιγμή ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απευθυνθεί στη Ναυσικά και επιλέγει να μην την πλησιάσει αλλά να της μιλήσει από μακριά με τρόπο έξυπνο και γλυκό. Την επαινεί λοιπόν αρχικά για την ομορφιά της, που τον θάμπωσε, και έπειτα της μιλά για όσα τράβηξε στη θάλασσα, της αποκαλύπτει πώς έφθασε στον τόπο ναυαγός και της ζητά να του δείξει την πόλη και να του δώσει κάποιο ρούχο. Της εύχεται τέλος να έχει ένα γάμο όπως τον επιθυμεί όπου θα κυριαρχεί η ομόνοια ανάμεσα στο ζευγάρι.
Η Ναυσικά του απαντά ευγενικά και του υπόσχεται πώς θα έχει όσα ζήτησε. Με περηφάνεια του συστήνεται και τον πληροφορεί για το λαό της. Στη συνέχεια επιπλήττει φιλικά τις κοπέλες για την τρομαγμένη τους αντίδραση και τις καλεί να περιποιηθούν τον ξένο όπως πρέπει.
Ασκήσεις επαναληπτικές:  
1.Με ποιόν τρόπο προωθείται ο μύθος στη συνάντηση του Οδυσσέα με τη Ναυσικά;
2.Ποιά κοινά σημεία ανάμεσα στη φιλοξενία που υπόσχεται η Ναυσικά στον Οδυσσέα και σε όσα αναφέρονται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον για αυτό το θέμα στο παρακάτω απόσπασμα (Ματθαίος,κε, 34-40): Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου κληρονομήσατε την ετοιμασμένη σε εσάς βασιλεία του θεού. Επείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιώ, ήμουν ξένος και με μαζέψατε, ήμουν γυμνός και με ντύσατε, ασθένησα και με βοηθήσατε».

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr