Αρχαία Ελληνικά από το πρωτότυπο, β΄γυμνασίου. Το τέχνασμα του Θεμιστοκλή.

 


Αρχαία Ελληνικά από το πρωτότυπο, β΄γυμνασίου.

Το τέχνασμα του Θεμιστοκλή.

 

Αλλά, όταν ο στόλος των εχθρών πλησιάζοντας στην Αττική από την πλευρά του Φαλήρου κάλυψε τις γύρω παραλίες, πάλι οι Πελοποννήσιοι φοβισμένοι σκέφτονταν να πλεύσουν προς τον Ισθμό. Ενώ λοιπόν έτσι είχε η κατάσταση ο Θεμιστοκλής σκέπτονταν και κατάστρωνε το σχετικό με το Σίκιννο τέχνασμα. Ο Σίκιννος ήταν Πέρσης στην καταγωγή, αιχμάλωτος, όμως αγαπούσε το Θεμιστοκλή και ήταν παιδαγωγός των παιδιών του. Αυτόν τον στέλνει κρυφά προς τον Ξέρξη, με την εντολή να του πει ότι ο Θεμιστοκλής, ο στρατηγός των Αθηναίων, φροντίζοντας για τα συμφέροντα του βασιλιά, τον πληροφορεί πρώτος ότι οι Έλληνες σχεδιάζουν να δραπετεύσουν, και τον συμβουλεύει, ενώ (οι Έλληνες) βρίσκονται σε σύγχυση χωρίς το πεζικό, να τους επιτεθεί και να καταστρέψει τη ναυτική τους δύναμη. Κι ο Ξέρξης επειδή δέχθηκε αυτά πιστεύοντας ότι είχαν λεχθεί με φιλική διάθεση, ένιωσε ικανοποίηση και αμέσως έδωσε εντολή στους κυβερνήτες των πλοίων, αφού πια αποπλεύσουν με διακόσια πλοία, να περικυκλώσουν τα νησιά, για να μην ξεφύγει κανείς από τους εχθρούς.

Νόημα

 Το κείμενο του Πλουτάρχου αναφέρεται στο γνωστό τέχνασμα που εφάρμοσε ο Θεμιστοκλής στην ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.χ. Ενώ τα πλοία ήταν αραγμένα στον Πειραιά και επειδή ο γνωστός στρατηγός είχε λάβει χρησμό ότι τα πλοία θα βοηθούσαν τους Έλληνες να αποκρούσουν τους μυριάδες Πέρσες, συγκέντρωσε μεγάλη ναυτική δύναμη στα στενά της Σαλαμίνας. Αφού όμως οι Πέρσες δεν επιτίθεντο  και επειδή οι Πελοποννήσιοι σκέπτονταν να αποχωρήσουν για να υπερασπιστούν τα μέρη τους, ο Θεμιστοκλής αποφάσισε να στείλει τον αγαπημένο του Πέρση δούλο, Σίκιννο, στον Ξέρξη για να του πει δήθεν φιλικά ότι πρέπει να επιτεθεί στη Σαλαμίνα, διότι οι Έλληνες σκέπτονταν να αποχωρήσουν και βρίσκονταν σε αναστάτωση. Εκείνος, δείχνοντας υπερβολική εμπιστοσύνη στον Σίκιννο και σε όσα εκείνος μετέδιδε, αποφάσισε να επιτεθεί στο συγκεκριμένο σημείο με όλη του τη ναυτική δύναμη. Ο Θεμιστοκλής τότε εκμεταλλεύτηκε τη στενότητα του σημείου, όπου τα μικρά Ελληνικά πλοία ελίσσονταν εύκολα, ενώ τα Περσικά ήταν αδύνατον να κινηθούν, ώστε να κατατροπώσει την περσική επίθεση.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις της σελίδας 16 του σχολικού βιβλίου

1) Γιατί οι Πελοποννήσιοι άρχισαν να ξανασκέφτονται ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον περσικό στόλο στον Ισθμό της Κορίνθου;



Απάντηση:
 Οι Πελοποννήσιοι, ενώ βρίσκονταν στην Σαλαμίνα, ξανασκέπτονταν το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν τον περσικό στόλο στον Ισθμό της Κορίνθου.  Οι λόγοι αυτής της σκέψης ήταν δύο. Αρχικά, θεωρούσαν ότι η πολεμική σύγκρουση στον Ισθμό θα τους ευνοούσε, διότι θα είχαν την άμεση παροχή βοήθειας από το πεζικό, το οποίο ήταν η κύρια δύναμη τους, ενώ δεύτερον είχαν την άποψη πως ήταν ανούσιο να υπερασπίζονται μια περιοχή που είχε ήδη καταληφθεί από  τον εχθρό αφήνοντας αβοήθητα τα μέρη τους που περιμένανε  την αρωγή τους για να αμυνθούν σθεναρά στον εχθρό. Αυτές οι δύο απόψεις σε συνδυασμό με την ελλειπή εμπειρία τους στις ναυμαχίες τους οδήγησαν στην αναθεώρηση της αρχικής σκέψης τους.
[ads-post]
2) Ποιο μήνυμα μετέφερε ο Σίκιννος στον Ξέρξη για λογαριασμό του Θεμιστοκλή;

Απάντηση: 
Ο Θεμιστοκλής έστειλε τον αγαπημένο του Πέρση δούλο, Σίκιννο, στον Ξέρξη για να του μεταφέρει, δήθεν φιλικά, ότι ο στρατηγός των Ελλήνων τασσόμενος με το μέρος του φροντίζει για τα συμφέροντα του και τον πληροφορεί ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε σύγχυση και σκέπονται να αποχωρήσουν από την Σαλαμίνα. Μάλιστα ο δούλος, τον συμβούλεψε να  επιτεθεί άμεσα διότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να εξοντώσει την ελληνική ναυτική δύναμη.



3) Πώς αντέδρασε ο Ξέρξης σε όσα του διαμήνυσε ο Θεμιστοκλής;

Απάντηση: Ο Ξέρξης, όταν άκουσε όσα του διαμήνυσε μέσω του Σίκιννου ο Θεμιστοκλής, ένιωσε σίγουρα ικανοποίηση για την υποταγή του Έλληνα στρατηγού και έδειξε υπερβολική σιγουριά και ευπιστία, διατάζοντας άμεσα όλη τη ναυτική δύναμη να κατευθυνθεί στο σημείο για να κατατροπώσει τους Έλληνες. Η καταφανέστατη υπεροψία του και η αφέλεια του γίνανε όπλο στα χέρια του Θεμιστοκλή, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις συνθήκες για να αντιμετωπίσει με επιτυχία  την υπεράριθμη δύναμη των Περσών.

4) Να αναφέρετε από τη μυθολογία ή την ιστορία περιπτώσεις τεχνασμάτων που συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση ενός σχεδίου.



Απάντηση:
 Η ελληνική μυθολογία αλλά και η ιστορία βρίθουν από περιπτώσεις τεχνασμάτων που συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση ενός σχεδίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τέχνασμα του δούρειου ίππου από τον Οδυσσέα, ο οποίος μη μπορώντας να καταλάβει την Τροία, διέταξε τους συντρόφους του να κατασκευάσουν ένα μεγάλο ξύλινο άλογο το οποίο θα παρουσιαζόταν ως δώρο των θεών στους Πέρσες. Οι τελευταίοι αγνοώντας το δόλο δέχτηκαν τον δώρο μέσα στην κοιλιά του οποίου είχε κρυφτεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού στρατεύματος. Τελικά οι Έλληνες στρατιώτες βγήκαν από ξύλινο κατασκεύασμα και επιτέθηκαν εκ των έσω στους Πέρσες καταστρέφοντας την Τροία. Τέλος, ένα ακόμη γνωστό τέχνασμα της μυθολογίας είναι η κλοπή της φωτιάς του Προμηθέα από τον Ήφαιστο και η μεταφορά της σε καλάμι για να μην αποκαλυφθεί η δόλια πράξη.

Ασκήσεις.

1.Γιατί πείσθηκε ο Ξέρξης στα λεγόμενα του Σικίνου;

1α.Σε ποια ιστορική εποχή αναφέρεται το κείμενο;

2. πολεμίων,ξαγγέλλει , ενοίας, διαζῶσαι: Να δώσεις από 3 ομόρριζες λέξεις στη νέα Ελληνική γλώσσα.

3.Να κλίνεις τον Ενεστώτα και Παρατατικό των παρακάτω ρημάτων:

Προσφέρω

Κελεύω

Ταράττω.

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr