Διαγώνισμα νεοελληνικής γλώσσης β΄γυμνασίου.

 

Κείμενο

Η φιλία είναι αναγκαιοτάτη σε όλες τις ηλικίες: στους νέους, στους ηλικιωμένους, σ΄ εκείνους που βρίσκονται στην ακμή της ηλικίας τους. Οι νέοι χρειάζονται φίλους, γιατί σ΄  αυτούς  βρίσκουν τους συμπαραστάτες και τους οδηγούς της ζωής τους, τους ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν να αποφύγουν τα λάθη και τις κακοτοπιές. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται τη φροντίδα του φίλου, γιατί είναι πολύ φυσικό να μην μπορούν να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους από σωματική ανεπάρκεια ή από πνευματική αδυναμία. Τέλος για εκείνους που βρίσκονται στην ακμή της ηλικίας τους ο φίλος είναι βοηθός, σύμβουλος και συνεργάτης. Η φιλία είναι πολυτιμότερη και από τη δικαιοσύνη. Αυτή συγκρατεί στενά δεμένες τις πόλεις, και οι νομοθέτες γι΄ αυτήν νοιάζονται πιο πολύ παρά για τη δικαιοσύνη. Όταν είμαστε φίλοι με τους συμπολίτες μας, δε χρειαζόμαστε τη δικαιοσύνη κανόνα στις πράξεις μας. Σαν φίλοι θα συμπεριφερόμαστε πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

Τι είναι όμως η φιλία; Εύνοια, λέει ο Αριστοτέλης: να είσαι ευνοϊκός σε κάποιον κι αυτός ευνοϊκός σε σένα. Να τον τιμάς και να τον αγαπάς κι εκείνος επίσης να σε τιμά και να σε αγαπά. Γι΄ αυτό όσο τρυφερές κι αν είναι οι σχέσεις μας με τα άψυχα, δε λέγονται φιλία.

Με φιλία συνδέονται όσοι ξέρουν να εκτιμήσουν και να εμπιστευτούν τον άνθρωπο σαν άνθρωπο. Στο φίλο δε βλέπουμε ούτε λογαριάζουμε εκείνον που έχει αυτή ή εκείνη τη σωματική ή διανοητική ικανότητα, αυτή ή εκείνη την κοινωνική θέση ή την πολιτική δύναμη. Βλέπουμε και λογαριάζουμε την ηθική ποιότητα αρκεί να την ονομάσουμε  «ανθρωπιά» για να δηλώσουμε τι εννοούμε.

Απόδοση Ε. Παπανούτσου

 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1)     Α Να δώσετε έναν  τίτλο στο παραπάνω κείμενο και να γράψετε ένα πλαγιότιτλο στην πρώτη και δεύτερη  παράγραφο.

 Μονάδες 4

 

2)     Τι είναι φιλία και ποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα έχει  σύμφωνα με το κείμενο του Αριστοτέλη; Μονάδες 4

 

3)     Α Να αναγνωρίσετε τη φωνή και τη συζυγία των υπογραμμισμένων ρημάτων.

 

Α Να σχηματίσετε σύνθετα με τις λέξεις που δίνονται:  ένα-γράμμα,  ένας- τόνος, , δύο-γένος,  μεγάλος- έμπορος, γη-τρυπάνι, , φεύγω-πόνος,  μισώ-άνθρωπος, αντί-υπολοχαγός. Μονάδες 2

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

« Αν δεν ήταν ο φίλος μου τη στιγμή εκείνη ……» Γράψε στο προσωπικό σου ημερολόγιο ένα περιστατικό στο οποίο η παρουσία του φίλου σου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή σου. Μονάδες 10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr