σημειώσεις στην Ιστορία της γ΄γυμνασίου. Κεφάλαιο πρώτο. Οι απαρχές διαμόρφωσης του νεωτέρου κόσμου. Ενότητα 1: η εποχή του διαφωτισμού.

 

Ιστορία γ΄γυμνασίου.

Κεφάλαιο πρώτο.

Οι απαρχές διαμόρφωσης του νεωτέρου κόσμου.

Ενότητα 1: η εποχή του διαφωτισμού.

17ος -  18ος αιώνας: Παρατηρείται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και των αναγκών του, για την κάλυψη των οποίων γίνονται αλλαγές στην αγροτική οικονομία και εκβιομηχάνιση ( δημιουργία βιομηχανίας).

17ος αι (τέλη): 1.Στη Μ.Βρεττανία εμφανίζεται ο διαφωτισμός

                      2. Στη Μ.Βρεττανία δίνονται για πρώτη φορά πολιτικά δικαιώματα στην ανερχόμενη αστική τάξη.

18ος αι (1750-1780): Εκδηλώνεται η 1η φάση της βιομηχανικής επανάστασης , σημειώνεται η κορύφωση του γαλλικού διαφωτισμού.

Χρήσιμες επιπρόσθετες πληροφορίες:

Ο Βολταίρος (Φρανσουά Μαρία Αρονέ) φυλακίστηκε στη Βαστίλη δύο φορές. Την πρώτη φορά (1717-1718) εξαιτίας των σατιρικών στίχων που συνέθεσε και οι οποίοι καταφέρονταν εναντίον της βασιλικής γαλλικής οικογένειας και τη δεύτερη φορά (1726) ύστερα από επεισόδιο με τον ιππότη του Ροάν – Σαμπό.

Ο Ζάν Ζάκ Ρουσό αφού τιμήθηκε (1750) με το βραβείο της ακαδημίας της Ντιζόν για το έργο του «διατριβή περί επιστημών και τεχνών» εγκατέλειψε το επάγγελμά του και έζησε ως φτωχός βιοπαλαιστής αντιγράφοντας μουσική. Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ δεν δέχτηκε τα νόμιμα κέρδη του από το μελόδραμα «ο μάγος του χωριού» και την κωμωδία «Νάρκισσος».

Ο Σάρλ- Λουί ντε Μοντεσκιέ σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο του Μπορντώ και οι πρώτες του μελέτες αφορούν την πολιτική των Ρωμαίων και τη λειτουργία του συγχρόνου του κράτους.

Ο Άνταμ Σμίθ διατύπωσε τις αρχές του φορολογικού συστήματος οι οποίες είναι:

Α.η δικαιοσύνη

Β. η ασφάλεια

Γ. η ευχέρεια

Δ. η οικονομία.

 

Κύρια σημεία:

1.το 17ο  και 18ο αι. παρατηρείται στην ευρώπη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού

2. στη γεωργία εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων πραγματοποιείται η γεωργική επανάσταση

3.αναπτύσσεται το εμπόριο προσδίδοντας μεγάλο πλούτο στη νεοδημιουργηθείσα αστική τάξη

4.πολλά από τα συσσωρευμένα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εργοστασίων και μηχανών, γεγονός που απετέλεσε το ξεκίνημα της βιομηχανικής επανάστασης.

5. Η κοινωνία την εποχή εκείνη αποτελούνταν από τους αριστοκράτες, τους αστούς, τους φτωχούς αγρότες, και τους εξαθλιωμένους κατοίκους των πόλεων.

6.το πολίτευμα σχεδόν σε όλη την ευρώπη ήταν μοναρχικό (απολυταρχία) εκτός από την Αγγλία όπου οι ευγενείς είχαν αποκτήσει κάποια δικαιώματα.

7. η επιστήμη προόδευσε σημαντικά προσπαθώντας πλέον να απαντήσει με τη λογική σε οτιδήποτε δεν κατανοεί ο άνθρωπος. Οι Μπέίκον, Λώκ,Ντεκάρτ και Νεύτων ήταν οι πρωτοπόροι.

8. Το κίνημα του διαφωτισμού ξεκινώντας από την Αγγλία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη Γαλλία και από εκεί σε ολόκληρη την ευρώπη και την αμερική.

9. Οι βασικές θέσεις του διαφωτισμού ήταν : α) η απόρριψη κάθε αυθεντίας, β)η κριτική σε κάθε υπάρχουσα και καθιερωμένη γνώση, γ) η απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανθρώπινη λογική και στη δυνατότητα του ανθρώπου να βελτιώνεται συνεχώς.

Οι σημαντικότεροι διαφωτιστές ήταν ο Βολταίρος, ο Ρουσό, ο Ντιντερό και ο Μοντεσκιέ.

10. Ο Λώκ εξέφρασε τη θεωρία του κοινωνικού συμβολαίου. Ο Ρουσό  είπε ότι την εξουσία πρέπει να την έχει ο λαός και όχι οι ηγεμόνες, ο Μοντεσκιέ υποστήριξε τη διάκριση των εξουσιών.

11.Χάρη στο διαφωτισμό κάποιοι μονάρχες άσκησαν ένα ηπιότερο καθεστώς που ονομάστηκε πεφωτισμένη δεσποτεία.

12. Αναπτύχθηκαν οι οικονομικές θεωρίες της φυσιοκρατίας (Γαλλία) και οικονομικου φιλελευθερισμού  (Αγγλία).

13. Οι απόψεις και οι θέσεις του διαφωτισμού καταγράφηκαν σε ένα έργο 33 τόμων το οποίο ονομάσθηκε εγκυκλοπαίδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr