Έκθεση-έκφραση γ΄λυκείου: Κριτήριο αξιολόγησης ( με απαντήσεις).

 


Κείμενο:

Θεωρώ ότι οι βιοηθικές επιτροπές πρέπει να επικεντρωθούν σε εξελίξεις που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον και η μόνη πιθανότητα είναι η ανάπτυξη με κλωνοποίηση ανθρωπίνων κυταρικών σειρών. Να δημιουργήσουν ανασχετικούς μηχανισμούς σε μεγαλύτερα άλματα και να απαγορεύσουν απολύτως την κλωνοποίηση σε ανθρώπινη μήτρα. Οπωσδήποτε όμως δεν πρέπει να ανασταλεί η επιστημονική πρόοδος. Η ιστορία άλλωστε διδάσκει ότι όλο αυτό είναι αδύνατον. Είναι μεγάλη κατάκτηση η κατανόηση των μηχανισμών που ενεργοποιούν καταστέλλουν και επανενεργοποιούν τα γονίδια. Η κλωνοποίηση είναι ένα μεγάλο βήμα στο δρόμο για τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

Τις θερμοπύλες της ελευθερίας μας δεν τις φυλάττουν αποτελεσματικά οι φοβικές μας προκαταλήψεις. Μπορεί να τις φυλάξει μόνον το ελεύθερο πνεύμα οπλισμένο με τα όπλα εκείνα που ο πολιτισμός και ο ουμανισμός του εξασφαλίζει. Τότε η κλωνοποίηση θα γίνει μία ακόμα δυνατότητα του πολιτισμού και του ουμανισμού.

Θέματα:

1.Να βρείτε στο  κείμενο και να σημειώσετε:

Α) ένα παράδειγμα με ύφος παραινετικό: Να δημιουργήσουν ανασχετικούς μηχανισμούς σε μεγαλύτερα άλματα και να απαγορεύσουν απολύτως την κλωνοποίηση εμβρύων σε ανθρώπινη μήτρα.(υπάρχει παραινετικός προτρεπτικός τόνος που εκφράζεται με τις προτρεπτικές υποτακτικές (βουλητικές εγκλίσεις:να δημιουργήσουν…να απαγορεύσουν).

Β) μία πρόταση/περίοδο, με γνωμικό χαρακτήρα: να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

«τις θερμοπύλες της ελευθερίας μας δε φυλάττουν αποτελεσματικά οι φοβικές μας προκαταλήψεις» ( το νόημα της πρότασης αυτής μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει διαχρονικό κύρος. Σε αυτό συντελεί και η χρήση του ενεστώτα «φυλάττουν» που είναι γνωμικός ενεστώτας.

2.Να σημειώσετε τρείς λέξεις στο κείμενο που προσδίδουν επισημότητα στο  λόγο:

Ανασχετικούς, ανασταλεί, καταστέλλουν.

3.Να βρείτε στο κείμενο και να σημειώσετε τρείς λέξεις ή φράσεις ειδικού λεξιλογίου:

Βιοηθικές, κλωνοποίηση, κυτταρικών σειρών.

4.Να βρείτε στο κείμενο και να σημειώσετε ένα παράδειγμα διαδοχικής υπόταξης: (Κύρια+δευτερεύουσα+δευτερεύουσα). Πώς λειτουργεί ως προς το ύφος του κειμένου η διαδοχική υπόταξη;

«Θεωρώ ότι οι βιοηθικές επιτροπές πρέπει να επικεντρωθούν σε εξελίξεις που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον».(Με τη διαδοχική υπόταξη το ύφος γίνεται πιο σύνθετο και επίσημο επειδή γίνεται πιο σύνθετη η δομή του λόγου, αφού το νόημα της κύριας πρότασης («θεωρώ») συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται με τα νοήματα που εκφράζουν οι εξαρτημένες από αυτή δευτερεύουσες προτάσεις (ότι….πού…να…να).

5.Να γράψετε μία συνώνυμη για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις:

Ανασχετικούς/ανασταλτικούς

Ανασταλεί /διακοπεί

Βελτίωση /καλυτέρευση

Ουμανισμού /ανθρωπισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr