Νεοελληνική γλώσσα α΄γυμνασίου: Αφήγηση.κριτήριο εργασίας.

 


Αγώνας ποδοσφαίρου.

Είχε αργήσει. Τους είδε όλους μαζεμένους στη σέντρα, συμπαίκτες και αντιπάλους.

«Άντε βρε Στεφανή, άργησες!» του έβαλαν τις φωνές. Με βήματα προσεκτικά κατέβηκε την πλαγιά και μπήκε στο γήπεδο. Πράγματι είχε αργήσει. Δεν ήταν όμως αυτός ο λόγος που του έκοψε τον ενθουσιασμό. Άλλωστε πότε πήγαινε στην ώρα του; Πότε προλάβαινε να κάνει κάτι έγκαιρα; Είδε με ποιόν τρόπο είχε παραταχθεί η ομάδα του και αμέσως δαγκώθηκε. Καμμία θέση επιθετικού ή στο κέντρο δεν είχαν αφήσει ελεύθερη. Έστω κάποια στην άμυνα. Έσκυψε το κεφάλι σιγά-σιγά, κούτσα-κούτσα, πήρε να προχωράει προς την θέση του τερματοφύλακα. Άλλο ένα μάτς που δεν θα του δινόταν η ευκαιρία να δείξει τι ικανός κυνηγός ήταν, τι άξιος ντριμπέρ. Έφτυσε στις παλάμες του και πήρε τη θέση του τερματοφύλακα.

Ο αγώνας ήταν σκληρός. Η ζέστη είχε αναγκάσει όλους τους παίκτες να μείνουν μόνο με τα κοντά παντελονάκια τους, ή σκόνη έκανε τα κορμιά και τα πρόσωπά τους άσπρα, ενώ από τις γερές κόντρες όλο και κάποιος παίκτης έπεφτε άγαρμπα στο ξερό χώμα. Μάλιστα στο τέλος και από τον καβγά που ακολούθησε άνοιξαν και μία δύο μύτες. Νικήτρια αναδείχθηκε η δική τους ομάδα, των Τουρκοβουνίων με σκόρ 6-4. Ο Στεφανής έβαλε τα δυνατά του, και ούτε στιγμή δεν φοβήθηκε να κάνει επικίνδυνες εξόδους, να επιχειρεί θεαματικά μπλονζόν ή να πέφτει στα πόδια των αντιπάλων. Δίκαια λοιπόν πήρε το «μπράβο» από τους συμπαίκτες του. Στο μεταξύ η ώρα είχε πάει δύο, όταν τελείωσαν όλα και πήραν να κατηφορίζουν προς τα σπίτια τους.

Κώστας Ακρίβος, «το μαραμπού των γηπέδων».

Ασκήσεις:

1)Τι αφηγείται ο συγγραφέας στο απόσπασμα αυτό;Ποιος είναι ο τόπος και ο χρόνος και τα πρόσωπα της αφήγησης;

2)Ο συγγραφέας περιορίζεται στην αφήγηση των γεγονότων ή επεκτείνεται και σε σκέψεις ή συναισθήματα του κεντρικού ήρωα; Σε ποια σημεία της αφήγησης;

3) «Ο Στεφανής έβαλε τα δυνατά του ……να πέφτει στα πόδια των αντιπάλων του». Χωρίστε την περίοδο σε προτάσεις. Ποιες από αυτές είναι κύριες και ποιες είναι δευτερεύουσες; Σε ποια σημεία της περιόδου υπάρχει παρατακτική σύνδεση προτάσεων και σε ποια ασύνδετο σχήμα;  Ποιοι σύνδεσμοι χρησιμοποιούνται για την παρατακτική σύνδεση των προτάσεων σε αυτήν την περίοδο του λόγου;

4)Ξαναγράψτε την αφήγηση του κειμένου σε πρώτο πρόσωπο αυτή τη φορά σαν να ήσαστε εσείς ο Στεφανής και αφηγηθείτε όλα όσα σας συνέβησαν σε αυτόν τον αγώνα ποδοσφαίρου. Δώστε έντονα υποκειμενικό ύφος στο κείμενό σας (α πρόσωπο, ευθύς λόγος, ενεργητική φωνή) αποδίδοντας μαζί με τα γεγονότα τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

5) Να γράψετε συνώνυμα των παρακάτω λέξεων:

Αργήσει

Μαζεμένους

Αντίπαλοι

Σκληρός

Τελείωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr