Αρχαία Ελληνικά από μετάφραση. Παρουσίαση του Οδυσσέα στους Φαίακες, ο Οδυσσέας στα ανάκτορα και στην αγορά των Φαιάκων.(θ 102-302,434-461).




Σύνδεση με τα προηγούμενα:

Το πρωΐ της επομένης ημέρας (33η ημέρα) ο Αλκίνοος παρουσιάζει στην αγορά τον Οδυσσέα  στους άρχοντες των Φαιάκων. Τους ζητεί να ετοιμασθεί καράβι για το νόστο του και τους καλεί σε επίσημο γεύμα στα ανάκτορα προς τιμήν του ξένου.
Μετά το γεύμα ο αοιδός Δημόδοκος τραγουδά για τη φιλονικία Οδυσσέα και Αχιλλέα στην Τροία.

Η αντίδραση του Οδυσσέα.
Ο Οδυσσέας ακούγοντας το τραγούδι αυτό συγκινείται καθώς του θύμισε πτυχές από το ηρωϊκό του παρελθόν που είχε σχεδόν λησμονήσει μέσα στα εφτά χρόνια και παραπάνω απομόνωσης και αδράνειας που έζησε στην Ωγυγία.

Οι αθλητικοί αγώνες των φαιάκων. Ο Λειτουργικός τους ρόλος.

Στους αθλητκούς αγώνες οι οποίοι διεξάγονται στην ενότητα δεν υπάρχουν έπαθλα.Μοναδικό κίνητρο όσων συμμετέχουν είναι η ευχαρίστηση την οποία προσφέρουν οι αγώνες. Επίσης η τιμή και η δόξα που συνοδεύουν τα αθλητικά κατορθώματα.
Ο Οδυσσέας συμμετέχει τελικά διότι η τιμή του ήρωα στα έπη βρίσκεται επάνω από όλα. Η αναφορά του Οδυσσέα ότι στο αγώνισμα του τόξου είναι άριστος αποτελεί βέβαια προοικονομία για το γεγονός ότι με το τόξο του θα σκοτώσει τους μνηστήρες. Γενικά η διοργάνωση αθλητικών αγώνων είναι επικό θέμα το οποίο το συναντάμε σε όλα τα μεγάλα επικά έργα. Εδώ βέβαια βοηθούν τον ήρωα να ανασυστήσει την προσωπικότητά του, να αποδείξει και πάλι τον ηρωϊκό του χαρακτήρα, λίγο καιρό πρίν προχωρήσει στη μνηστηροφονία.

Η ευχάριστη ατμόσφαιρα η οποία έχει δημιουργηθεί συμπληρώνεται από τις χορευτικές επιδείξεις δύο νέων. Ο Οδυσσέας εντυπωσιάζεται και παραδέχεται την υπεροχή των Φαιάκων και στο χορό.


Άρα από πού αποδεικνύεται το υψηλό επίπεδο πολιτισμού των Φαιάκων;
1) η ύπαρξη της αγοράς.
2) η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.
3)η υπεροχή στη μουσική και στο χορό.
4) η παρουσία στα ανάκτορα ενός μεγάλου αοιδού του Δημόδοκου.
5) η απολύτως φιλόξενη κοινωνία των Φαιάκων.
6) Η ευγένεια του Βασιλέως Αλκινόου όταν κατάλαβε τη θλίψη και τον πόνο του Οδυσσέα.
7) Ο ειρηνικός χαρακτήρας της κοινωνίας των Φαιάκων.

Ασκήσεις.
1) Για ποιο λόγο διοργανώθηκαν οι αθλητικοί αγώνες των Φαιάκων;
2) Γιατί τελικά ο Οδυσσέας συμμετείχε στους αγώνες;

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr