Iστορία Γ΄Γυμνασίου. Σχέδιο μαθήματος. Η αμερικανική επανάσταση.


Περιγραφή:
1.13 αποικίες υπό αγγλικό έλεγχο(άρα ενάντια στην αμερικανική λογική του να ελέγχει κανείς τη νέα του πατρίδα).
2.Τεχνίτες,κατεστραμμένοι επιχειρηματίες,θύματα θρησκευτικών διώξεων και ποινικοί κατάδικοι ήταν οι κάτοικοι των αποικιών(άρα αυτοί θα ήταν για πάντα «αμερικανοί»αφ΄ής στιγμής στις παλαιές πατρίδες τους δεν τους περίμενε καμμία ζωή,άρα ήθελαν την ανεξαρτησία από τις μητρικές χώρες).

3.Οι αποικίες του νότου λόγω και της εδαφικής κατανομής αλλά και της αγροτικής κατάστασης είχε περισσότερους μαύρους σκλάβους,άρα περισσότερα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα.
4.Πολιτειακή κατάσταση:
α.Η κάθε πολιτεία είχε τον κυβερνήτη της.
β.συνέλευση αποικιών για  έγκριση νόμων και φόρων.
γ.το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι άρα του διοικείν είχαν μόνο κάποιοι από τους πλουσίους αποίκους(άρα οι πολλοί δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα κάτι που ώθησε στην επανάσταση).
δ.Οι άποικοι δεν εκπροσωπούνταν στο αγγλικό κοινοβούλιο(οι άγγλοι όμως επηρέαζαν τις αποφάσεις των αμερικανικών οργάνων).
ε.Το εξωτερικο εμπόριο της Αμερικής ελεγχόταν πλήρως από την Αγγλία.

όμως:
Η γρήγορη οικονομική ανάπτυξη των αμερικανικών αποικιών έκανε τους πλουσίους πλέον αμερικανούς να μη θέλουν την αγγλική κηδεμονία.

Πώς φθάσαμε στην επανάσταση των αποίκων;
Οι Άγγλοι αφού νικησαν στον επταετή πόλεμο τους Γάλλους απαγόρευσαν στους αμερικανούς να εκμεταλλεύονται τον Καναδά και τη Φλόριδα,μάλιστα οι Άγγλοι διατήρησαν το φόρο στο τσάι.Οι αμερικανοί άποικοι σταμάτησαν να αγοράζουν το τσάι και πέταξαν φορτία τσαγιού στο λιμάνι της Βοστόνης .
Άρα:
Οι Άγγλοι προχώρησαν σε εμπορικό περιορισμό(έλεγχο του εμπορίου,δασμούς και φόρους,απαγόρευση φορτίων που δεν ήθελαν).Ο Άγγλος βασιλεύς Γεώργιος ο Γ΄επέλεξε την ένοπλη σύγκρουση και οδηγηθήκαμε στην αμερικανική επανάσταση.

Άσκηση.
Με βάση τις γνώσεις σου αλλά και όσες πληροφορίες δίδονται στο βιβλίο και στο παράθεμα να εξηγήσεις το πώς φθάσαμε στην  Αμερικανική επανάσταση.
Με τον όρο Αμερικανική Επανάσταση ή Πόλεμος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ορίζεται ο πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της στηναμερικανική ήπειρο (1775-1783).
Ο ένοπλος αγώνας των αποικιών εναντίον της καταπιεστικής μητρόπολης ήταν η κορύφωση των πολιτικών διεργασιών του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα. Οι Άγγλοι φορολογούσαν βαριά τις αποικίες τους, γεγονός που προκαλούσε τη δυσφορία των κατοίκων, ιδιαίτερα των πλουσιότερων οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία τηςΜεγάλης Βρετανίας. Η δυσφορία για τα φορολογικά μέτρα αρχικά αλλά κυρίως για τον φόρο του τσαγιούπου διατηρήθηκε για λόγους γοήτρου έπειτα τις πρώτες αντιδράσεις των αποίκων, οδήγησε τους Αμερικανούς όχι μόνο να σταματήσουν να αγοράζουν τσάι αλλά να καταστρέψουν και μεγάλα φορτία τσαγιού, πετώντας τα στην θάλασσα, στο λιμάνι της Βοστώνης στις 16 Δεκεμβρίου 1773.
Βιβλιογραφία.
Commager, Henry Steele, «Ἀμερικανικὴ ἐπανάσταση καὶ Διαφωτισμός » , Διάλογος - Dialogos, 19 (1976).

 Βασίλειος Μακρυπούλιας,φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr