Έκφραση-Έκθεση γ΄λυκείου. Θέμα: « Από τι εξαρτώνται κατά τη γνώμη σας, η ανάπτυξη η εξέλιξη και η χρήση της τεχνολογίας με τρόπο ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων; Να εκθέσετε τεκμηριωμένα τις απόψεις σας σε άρθρο που προορίζεται για δημοσίευση σε ιστοσελίδα οικολογικής οργάνωσης (350-400 λέξεις).



Τίτλος: Για μία οικολογική τεχνολογία.

Εάν δεχθούμε ότι το περιβάλλον είναι το κοινό σπίτι όλων, τότε σε καμμία των περιπτώσεων δεν θα επιτρέψουμε στην τεχνολογία να ξεπεράσει τα όριά της και να καταστρέψει αυτή την ισορροπία ανάμεσα στον περιβάλλοντα κόσμο και στον άνθρωπο. Η ενσυναίσθηση ότι είμαστε ένα με τη φύση και η τεχνολογία μπορεί να εξελίξει αυτή τη σχέση προς το καλύτερο και το ευκολότερο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η επιστημονική πρόοδος να καταστή λόγος βελτίωσης της ζωής και όχι αυτοκαταστροφής. Υπάρχουν βέβαια πολλοί λόγοι προκειμένου ο άνθρωπος διά της τεχνολογίας να διατηρήσει τις οικολογικές ισορροπίες αλλά ακόμη να τις κάνει και πιο παραγωγικές.

Κατ΄αρχάς σε καθαρά πνευματικό επίπεδο ο άνθρωπος της τεχνολογικής εποχής δεν θα πρέπει να λησμονήσει ότι η ζωή εμφανίσθηκε και εξελίχθηκε μέσα σε ένα μητρικό φυσικό περιβάλλον, όπου τα φυσικά στοιχεία συνεχώς διανέμουν ζωή και υγεία. Η ανθρώπινη λογική εξέλιξε την ικανότητα του ανθρώπου να ταξιθετήσει επιστημονικά τις φυσικές δυνάμεις ώστε να καταστήσει τη ζωή του πιο εύκολη. Επάνω στη διατήρηση της πνευματικής αρχής ότι η φύση είναι το κοινό αλλά και αιώνιο σπίτι του ανθρώπου είναι σίγουρο ότι η τεχνολογία μπορεί να προοδεύσει προκειμένου να εξαφανίσει ανθρώπινες αβελτηρίες, να αυξήσει το προσδόκιμο και τις συνθήκες της ζωής, να καλυτερεύσει τις συνθήκες και την απόδοση της εργασίας.

Επιπλέον οι άνθρωποι λαμβάνουν από το φυσικό περιβάλλον όλες εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες προσφέρουν υγεία, ευδαιμονία, καλή προσωπική και κοινωνική ζωή. Εάν η τεχνολογία μπορεί (και σίγουρα είναι ικανή σε αυτό) να προσφέρει υπηρεσίες καλύτερης επαφής ανάμεσα στους ανθρώπους, ψηφιακή επαφή με ποικίλα φυσικάπεριβάλλοντα προηγμένη ιατρική σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου , ηλεκτρονική παιδεία πολλαπλών γνώσεων σε περιβαλλοντικά και συναφή θέματα , στη βάση πάντα ότι θα αυξήσει τις ανθρώπινες επαφές που κάνουν τους ανθρώπους ευδαίμονες και ευτυχείς σε σχέση με τη φύση , αυτή η τεχνολογία είναι ευκταία και επιθυμητή διότι συνδέει με καινοτόμο τρόπο τον άνθρωπο με τη φύση, βοηθώντας τον να βιώνει κατά ένα τρόπο νέο και μοναδικό τις άπειρες φυσικές δυνατότητες μέσα από τις οποίες πηγάζουν η ευτυχία η μακροημέρευση και η καλοζωΐα.

Επιπροσθέτως η συντεταγμένη πολιτεία, η ευρωπαϊκή ένωση και οι μεγάλες κρατικές οντότητες, οφείλουν στη βάση του ανθρωποκεντρισμού και της θεώρησης του ανθρώπου ως διαρκούς σημείου αναφοράς αυτής της ζωής, να προσαρμόζουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα στη βελτίωση και εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής σε σχέση με τη  φύση, η οικονομία πλέον πρέπει ικανοποιητικά να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα. Η χρηματοδότηση φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειακών τρόπων, η βιομηχανική εξέλιξη με μηδενικούς ρύπους, η αγροτική και γεωργική παραγωγή η οποία θα στηρίζεται σε διαδικτυακά βοηθήματα, η παραγωγή ηλεκτροκινήτων αυτοκινήτων, όλα αυτά αντιπροσωπεύουν εκείνη την τεχνολογική εξέλιξη η οποία καθιστά τη σχέση του ανθρώπου παραγωγική με ένα τρόπο πιο ξεκούραστο και παραγωγικό από κάθε άλλη χρονικής στιγμή, διατηρώντας πάντα και συνεχώς τις ισορροπίες ανάμεσα στην εξέλιξη και στη συντήρηση της φυσικής υγείας.

Η θεώρηση της Φύσης ως κοινής μητέρας θα διατηρηθεί εάν η τεχνολογία ασχοληθεί όχι με την διάλυση των αιωνίων ισορροπιών αυτού του κόσμου, αλλά με την εξέλιξη και βελτίωση της παραγωγικής και ψυχαγωγικής σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον. Το δίλημμα είναι ανθρώπινη τεχνολογία ή τεχνολογία χωρίς άνθρωπο: διότι άνθρωπος χωρίς της φύση δεν νοοείται άρα η ανθρωποκεντρική τεχνολογία μοιραία σέβεται και τη φύση και την ζείδωρη επιρροή της στον άνθρωπο.

 

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr