Έκφραση-έκθεση γ΄λυκείου. Θέμα εκθέσεως: « Σε άρθρο σας, με 300-350 λέξεις, να εκθέσετε τεκμηριωμένα τις απόψεις σας για χρήσεις της τεχνολογίας που δεν συνάδουν, που είναι αντίθετες προς το πνεύμα της δημοκρατίας και την υπονομεύουν. Να υποθέσετε ότι το άρθρο σας θα δημοσιευθεί σε διαδικτυακό φόρουμ μεγάλης επισκεψιμότητας».



Τίτλος: Η τεχνολογία ως μέσον φαλκίδευσης της δημοκρατίας.

 

Οι νέες τεχνολογίες της επικοινωνίας και της πληροφορικής προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ενημέρωσης και συμμετοχής του πολίτη στο δημόσιο βίο και ενίσχυσης της δημοκρατίας. Εντούτοις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως μέσον φαλκίδευσης της δημοκρατίας.

Η χρήση της τεχνολογίας από τις πληροφοριακώς ανεπτυγμένες χώρες προκειμένου να χειραγωγήσουν οικονομικά και εξουσιαστικά αδύναμες ή υποανάπτυκτες χώρες, πλήττει το υγιές πνεύμα της ανεξαρτησίας λόγου και εξέλιξης άρα πληγώνει το γόητρο της δημοκρατίας. Οι άνθρωποι επιθυμούν να ανήκουν σε αυτόβουλες χώρες οι οποίες μέσα από την υγιή τους ανάπτυξη προσφέρουν εφαλτήρια ανάπτυξης και στους πολίτες τους, οι χειραγωγούμενες χώρες συγχρόνως εμποδίζουν τους πολίτες τους από τον δημοκρατικό τρόπο ανάπτυξης και υγιούς πορείας.

Η τεχνολογία επειδή ελέγχει τη ροή της πληροφορίας πολλές φορές υποχωρεί και προάγει φαινόμενα παραπληροφόρησης και λαϊκισμού. Μέσα από την οικονομική και πολιτική χειραγώγηση τα ψηφιακά μέσα διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με βάση ψευδείς ή κατευθυνόμενες ειδήσεις οι οποίες όμως διαφημίζουν τις φιλοδοξίες ατόμων και όχι το καλό του κοινού ή την πρόοδο των λαϊκών στρωμάτων. Αρκετές φορές μάλιστα τεχνηέντως το ενδιαφέρον του κόσμου στρέφεται σε συγκεκριμένα συμφέροντα και καταστάσεις οι οποίες σκοπό έχουν να αναδείξουν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική βελτίωση της πολιτικής και πολιτισμικής κατάστασης ενός Έθνους και του λαού του.

Η τεχνολογία σε αρκετές των περιπτώσεων συμμετέχει εξ αντικειμένου σε θλιβερά παραδείγματα υποκλοπών και τηλεφωνικών αλλά επίσης ηλεκτρονικών παρακουλουθήσεων. Σε αυτή την περίπτωση η τεχνολογία συνθέτει τον πιο απόλυτο δυνάστη στα χέρια της απολύτου εξουσίας με σκοπό την χειραγώγηση και την υποδούλωση κάθε αντίθετης φωνής. Όμως η ψηφιακή εποχή θα πρέπει να διαφημίσει την καθαρότητα και την τιμιότητα στις συναλλαγές και όχι το ψεύδος και κάθε μορφής ατιμίας.

Η ψηφιακή εξέλιξη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πλήττει την ιδιωτικότητα. Επειδή ακριβώς διαθέτει άπειρες δυνατότητες μπορεί και συστηματοποιεί τα δεδομένα πολιτών προκειμένου έχοντας πλήρη εικόνα τους να τους εκβιάζει ή να τους χειραγωγεί διαφημίζοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Μέσα από εξαιρετικές τεχνητές ιδιότητες μπορεί κάποιος χρήστης να δημοσιοποιήσει ευαίσθητα ατομικά δεδομένα μόνον και μόνον για να εκβιάζει και να καθοδηγεί άτομα και οργανισμούς. Κάτι το οποίο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων θεματοφύλακας των οποίων οφείλει να είναι κάθε επιστημονική εξέλιξη.

Μία από τις χείριστες μορφές κακής επιρροής της τεχνολογίας είναι η προβολή αντιδημοκρατικών ιδεών αλλά και τρομοκρατικών πρακτικών και ενεργειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κράτος ως μορφή ελέγχου και καταστολής θα πρέπει να είναι αμείλικτο διότι η παγκόσμια επιρροή της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αρνητικές καταστάσεις.

Είναι ευθύνη των πολιτών και της δημοκρατικής κοινωνίας και πολιτείας με δημοκρατικούς θεσμούς και με δημοκρατικά θεσπισμένους νόμους να αποτρέπουν τις χρήσεις της τεχνολογίας από τις οποίες πλήττεται η πεμπτουσία της δημοκρατίας η πνευματική και πολιτική ελευθερία του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr