Έκφραση-έκθεση γ΄λυκείου. Θέμα: Ποιοι λόγοι επιβάλλουν την διευρυνόμενη χρήση της τεχνολογίας στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου; Πώς μπορεί να διευκολυνθεί η εξοικείωση του ανθρώπου με τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και η προσαρμογή του στις νέες απαιτήσεις της ζωής;

 



 

Τίτλος: Η τεχνολογία στη ζωή μας.

Αναμφίβολα η τεχνολογία στην εποχή μας έχει εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, γεωργικά και βιομηχανικά μέσα παραγωγής, οικιακές συσκευές, μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και της τεχνολογίας, κατακλύζουν πλέον τη ζωή μας. Επιπροσθέτως προστίθενται νέα τεχνολογικά προϊόντα και εξελίσσονται τα υπάρχοντα.

Ομολογουμένως η ευρεία χρήση της τεχνολογίας επιβάλλεται μέσα από την άμεση ανάγκη διεκπεραίωσης εργασιών, την αύξηση της παραγωγικότητας και της παραγωγής. Σε έναν κόσμο όπου οι ρυθμοί της δουλειάς έχουν αυξηθεί λόγω της αστικοποίησης και της απίστευτης εξειδίκευσης των ανθρώπων, η τεχνολογία μπορεί να μειώσει το χρόνο εργασίας διότι έχει τους τρόπους γρήγορης ψηφιακής επεξεργασίας και απόδοσης. Με αυτόν όμως τον τρόπο σε καιρούς όπου όλα είναι μετρήσιμα και συγκεκριμένα στις σύγχρονες εργασίες, η παραγωγή και η παραγωγικότητα αυξάνονται διότι τα αποτελέσματα της τεχνολογικής επεξεργασίας και απόδοσης είναι πολλά και ορατά.

Επίσης η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις καθιστά αναγκαία την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας. Μέσα από την ψηφιακή επιχειρηματικότητα η οποία προσφέρεται με σύγχρονους ηλεκτρονικούς τρόπους στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, οι άνθρωποι ενημερώνονται, αγοράζουν τα συμφερότερα σε αυτούς προϊόντα, κάνουν έξυπνες αγορές. Άρα η τεχνολογία αυξάνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις, βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων και επίσης προσφέρει καλύτερες τιμές αγοράς, βοηθώντας συγχρόνως τους ανθρώπους στην εύρεση και την προμήθεια των αναγκαίων σε αυτούς αγαθών.

Αλλά και στην καθημερινότητα του ανθρώπου η τεχνολογία χαρακτηρίζεται ως αναγκαία, εάν σκεφθούμε ότι το άτομο κερδίζει χρόνο, λαμβάνει πάμπολλες πληροφορίες για καθημερινά αναγκαία πράγματα, επίσης ψυχαγωγείται. Το διαδίκτυο αποτελεί ασφαλή οδηγό αγορών, προμήθειας εισιτηρίων, όπως επίσης χώρο διασκέδασης, μέσω της θέασης θεατρικών και άλλων έργων. Ο ψηφιακός κόσμος είναι ένας κόσμος παράλληλος του πραγματικού ο οποίος μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα του ανθρώπου εάν χρησιμοποιηθεί με γνώση και συνέπεια.

Οι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί να διευκολυνθεί η εξοικείωση του ανθρώπου με τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και η προσαρμογή του στις νέες ψηφιακές απαιτήσεις της ζωής εκκινούν από την ψηφιακή εκπαίδευση των ανθρώπων. Ο ψηφιακός αλφαβητισμός είναι πλέον το εισιτήριο μέσω του οποίου ο άνθρωπος μπορεί να επιφυλάξει στον εαυτό του όλα όσα προσφέρει ο τεχνολογικός πολιτισμός. Οι εκπαιδευτικές βαθμίδες της εκπαίδευσης υποχρεούνται ανθρωπιστικώς πλέον να διασφαλίσουν την ηλεκτρονική επαρκή εκπαίδευση των ανθρώπων η οποία θα οδηγήσει σε ένα κόσμο καθημερινής αισθητής ατομικής και κοινωνικής βελτίωσης.

Θεωρείται αναγκαία η δια βίου μάθηση, η μάθηση της ψηφιακής εποχής μέσω κέντρων πληροφορικής, ψηφιακών κέντρων ηλεκτρονικής μάθησης, διά μέσου επίσης ηλεκτρονικών σεμιναρίων και μαθημάτων τα οποία αθρόως προσφέρονται. Ο ψηφιακός κόσμος είναι μία άμεση πραγματικότητα η οποία στηρίζεται στην ατομική γνώση και άμεση πρόσβαση, άρα ουσιαστικά ο καλύτερος τρόπος τεχνολογικής εξοικείωσης των ανθρώπων είναι η προσωπική αφύπνιση και προσαρμογή στο νέο ηλεκτρονικό κόσμο και στον τρόπο προσέγγισής του.

Η ενθάρρυνση των ανθρώπων για ενασχόληση με την τεχνολογία, η εξοικείωσή τους με αυτήν αλλά και η αξιοποίησή της στους χώρους της εργασίας, στον ελεύθερο χρόνο και στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, όλα αυτά έχουν θετική συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr