Έκθεση-έκφραση α΄λυκείου. Θέμα έκθεσης: Με αφορμή όσα διαβάσατε στο συγκεκριμένο κείμενο, να συντάξετε ένα κείμενο 400 λέξεων περίπου για να το δημοσιεύσετε στην ιστοσελίδα του σχολείου σας, στο οποίο να παρουσιάζετε τεκμηριωμένα τους τρόπους με τους οποίους μπορούν σήμερα οι άνθρωποι, ειδικότερα οι νέοι, να αποκτήσουν στέρεη γλωσσική παιδεία.

 


Οι νέοι ακόμα και στην εποχή της τεχνολογίας όπου η πληροφορία κινείται με απίστευτες ταχύτητες και ρυθμό, θα πρέπει να καταλάβουν ότι η γλωσσική ευχέρεια αποτελεί τον καλύτερο τρόπο και τον αποτελεσματικότερο της ανθρώπινης επικοινωνίας. Ως εκ τούτου σε ένα κόσμο ευκαιριών και εξέλιξης η γλώσσα παραμένει ο πλέον ασφαλής τρόπος οι άνθρωποι να έλθουν αλληλέγγυα πιο κοντά και να δουλέψουν για ένα κόσμο καλύτερο. Οι νέοι αναμφίβολα θα πρέπει να επιδιώξουν την καλή γλωσσική επίγνωση όσο και το αποτέλεσμά της, μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.

Αναντίρρητα κάθε άτομο ξεχωριστά μπορεί να συνειδητοποιήσει την ανάγκη της γλωσσικής καλλιέργειας ώστε να συνεχίσει να ασχολείται δημιουργικά με τα γλωσσικά ζητήματα. Ο νέος μπορεί να αποκαταστήσει μία καλή σχέση με το βιβλίο και την έντυπη γενικότερα πληροφόρηση ώστε να καλλιεργήσει το ήθος του και το πνεύμα του. Μπορεί συνειδητά να αντισταθεί στον υλισμό και στην ευδαιμονοκρατία της σημερινής εποχής προτάσσοντας την ικανότητα να δέχεται και να αναπαράγει ωραία μηνύματα μέσα από την ευχέρεια της γλωσσικής ομιλίας.

Δεν θα διαφωνήσει επίσης κανείς ότι η πολιτεία θα πρέπει να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της χρήσης της γλώσσας. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την εκπόνηση και χρηματοδότηση ειδικών γλωσσικών προγραμμάτων  επίσης και τη φροντίδα εκ μέρους του κράτους όλα αυτά να εισαχθούν στη σχολική καθημερινότητα. Η προώθηση όλων αυτών των γλωσσικών προγραμμάτων μέσα από τους κατάλληλους επιστήμονες όπως και η δημοκρατική εξέλιξη της ελευθερίας του λόγου μπορούν να αποτελέσουν κίνητρα για τους νέους να βελτιώσουν κατά πολύ τη γλωσσική τους ικανότητα να εκφράζονται σωστά.

Δεν είναι δυνατόν να μην γίνει αναφορά στα Μ.Μ.Ε, τα οποία οφείλουν να συμβάλουν θετικά στη γλωσσική καλλιέργεια του κοινού με την κατάλληλη εκπαίδευση και επιλογή των προσώπων που ασκούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Εντέλλονται τα ΜΜΕ να αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα προγράμματά τους δημιουργώντας παράλληλα εκπαιδευτικές εκπομπές σχετικές με τη γλωσσική εκμάθηση του ευρύτερου λαού.

Η οικογένεια, όταν λέμε οικογένεια εννοούμε κυρίως τους γονείς, είναι υποχρεωμένη να παρέχει στα νεαρά μέλη της (παιδιά) όλα εκείνα τα ερεθίσματα που είναι αναγκαία για τη γλωσσική εξέλιξή τους. Πρώτα από όλα θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να αποτελούν υγιές γλωσσικό πρότυπο και στη συνέχεια να ωθούν τα παιδιά τους σε τρόπους και ενασχολήσεις (όπως το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, επίσης επιστημονικών και ό,τι άλλο προσφέρει ) δημιουργικής εξέλιξης.

Εν κατακλείδι το σχολείο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη γλωσσική καλλιέργεια του ατόμου. Η εκμάθηση της γλώσσας δεν θα πρέπει να γίνεται μηχανικά αλλά θα πρέπει να στηρίζεται σε σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους. Ειδικότερα η σύνδεση της νέας Ελςηνικής με την Αρχαία Ελληνική πραγματικά θα βοηθούσε σε πολλά τη στερεή εμβάθυνση στη γλωσσική γνώση.

Σε έναν κόσμο ο οποίος εξελίσσεται και προχωρεί, η εκμάθηση της γλώσσας άρα της επικοινωνίας θα εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όσουν την επιτύχουν. Οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με γνώμονα την πρόοδο του κόσμου αυτού να συμβάλουν ώστε ειδικά οι νέοι να αποκτήσουν το όπλο της γλωσσικής γνώσης στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στην εξέλιξη του ατόμου ξεχωριστά αλλά και του κόσμου γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr