Έκφραση- έκθεση α΄λυκείου. Θέμα έκθεσης: « Ποια είναι η γνώμη σας για την ύπαρξη διαλέκτων στο πλαίσιο της εθνικής γλώσσας; Θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να διατηρούνται ή όχι και γιατί; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε ένα κείμενο 300-350 λέξεων που πρόκεται να δημοσιεύσετε σε ειδικό αφιέρωμα της σχολικής σας εφημερίδας αναφορικά με ποικίλα γλωσσικά ζητήματα.».



Έχουν αξία οι διάλεκτοι ή όχι;

Η ύπαρξη των διαλέκτων είναι αναγκαία στα πλαίσια της εθνικής γλώσσας,όπως κάθε στολίδι σε κάθε εικόνα. Φυσικά στη μηχανοποιημένη και απόλυτη εποχή μας ίσως αυτό φαντάζει κάπως ρομαντικό αλλά σε καμμία των περιπτώσεων η γλώσσα δεν θα πρέπει να γίνει προβλέψιμη και ρηχή. Όσο και αν σήμερα οι άνθρωποι και ο γρήγορος ρυθμός ζωής έχουν επιβάλει την επιφανειακή επικοινωνία δεν χρειάζεται να χαθεί το βάθος της γλώσσας διότι οι πολλές διάλεκτοι αποτελούν πολλές σκέψεις, αναμνήσεις πολλών ιστοριών και πολιτισμών τους οποίους αναμφίβολα έχουμε ανάγκη.

Αναμφισβήτητα οι διάλεκτοι της γλώσσας αποτελούν έκφραση του πολιτισμού μιάς γεωγραφικής περιοχής. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας ενός τόπου και αποτρέπουν την πολιτιστική ισοπέδωση. Διασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο ο πολιτιστικός πλουραλισμός ο οποίος αποτελεί στοιχείο προόδου. Επιπροσθέτως οι γλωσσικές διάλεκτοι βοηθούν στην κατανόηση της ιστορικής προέλευσης και εξέλιξης της γλώσσας. Σε πολλά ιδιώματα διασώζονται γλωσσικά στοιχεία από παλαιότερες πολιτιστικές μορφές της γλώσσας. Π.χ στη διάλεκτο τσακώνικα εμπεριέχονται πολλά παλαιά δωρικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση οι γλωσσικές διάλεκτοι αποτελούν το συνεκτικό κοινωνικό κρίκο ανάμεσα στα μέλη κοινωνικών και πολιτιστικών ομάδων οι οποίες θα πρέπει να αντέξουν στο χρόνο. Συντελούν στον εμπλουτισμό της εθνικής γλώσσας την οποία καθιστούν πολύ πιο λειτουργική παρέχοντάς της ποικίλους εκφραστικούς τρόπους αναδεικνύοντας την πολυμορφία της. Έτσι κατ΄επέκταση από τη στιγμή που η γλώσσα αποτελεί κύριο στοιχείο του εθνικού πολιτισμού οι διάλεκτοι και τα ιδιώματα εμπλουτίζουν αυτόν τον εθνικό αναγκαίο στο χρόνο πολιτισμό.

Δεν θα πρέπει όμως εμμονικά να εμμένουν οι άνθρωποι στις γλωσσικές διαλέκτους, οι οποίες θα πρέπει αφ΄ενός να διατηρούνται αφ΄ετέρου όμως οι άνθρωποι χρειάζεται να ανανεώνουν τα γλωσσικά τους ερεθίσματα, ειδικά στο σημερινό κόσμο της τεχνολογίας και των ποικίλων παγκοσμίων ηλεκτρονικών επαφών.

Η εμμονή στις γλωσσικές διαλέκτους μπορεί να προκαλέσει δυσχέρεια στην επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων διαφορετικών περιοχών οι οποίες χρησιμοποιούν διαφορετικά ιδιώματα. Κατά αυτόν τον τρόπο η αποξένωση των ανθρώπων αυτών των περιοχών είναι κάτι το ανεπιθύμητο, επιλύεται με την εκμάθηση της κοινής επίσημης γλώσσας όλων αυτών των ανθρώπων αυτών των περιοχών.

Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη του τουριστικού πνεύματος μπορεί να εμποδισθεί μέσα από τη φανατική προσήλωση σε τοπικές διαλέκτους αν και η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να επιφέρει πολλά καλά σε διάφορες περιοχές οι οποίες απλά χρειάζεται να αναπτυχθούν χωρίς να απολέσουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα τους. Ειδικά μάλιστα σε σημερινές εποχές όπου η ηλεκτρονική επαφή χρειάζεται μία επίσημη γλώσσα επικοινωνίας για επαγγελματικούς και άλλους σκοπούς, η διατήρηση των τοπικών διαλέκτων επιβάλλεται υπό την προϋπόθεση της καλλιέργειας μίας επίσημης γλώσσας.

Η διατήρηση των τοπικών διαλέκτων είναι απαραίτητη για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους, όμως υπό την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι δεν θα απομονώνονται και δεν υψώνουν τείχη. Σε μία εποχή όπως η σημερινή όπου η διάχυση της πληροφορίας είναι απίστευτη η γλώσσα θα πρέπει να ενώνει όπως και οι τοπικές διάλεκτοι να αναδεικνύουν την ιστορία και την ξεχωριστότητα του κάθε τόπου. Η γνώση του χθές μπορεί να οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr