Ασκήσεις εκμάθησης θεωρίας έκφρασης –έκθεσης Γ΄Λυκείου.



1.Να  εκτιμήσετε το παράδειγμα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στη 2η παράγραφο.
2.Με ποιόν τρόπο έχει αναπτυχθεί η 1η παράγραφος;
3.Να εντοπίσετε το επιχείρημα (προκείμενες και συμπέρασμα) της 1ης παραγράφου , να χαρακτηρίσετε το συλλογισμό και να τον  αξιολογήσετε.
4.Να γράψετε από ένα συνώνυμο για κάθε ένα από τις παρακάτω λέξεις:
Διασπάθιση
Όψιμης
Μετατρέπονται
Αλλά και ένα αντώνυμο για τις παρακάτω λέξεις:
Κατανάλωση
Αμφισβήτηση
Αναντικατάστατων.
1. Η οικολογία απορρίπτει τη βασική αρχή σύμφωνα με την οποία προορισμός μας είναι να αυξάνουμε συνεχώς την παραγωγή και την κατανάλωση. Καταδεικνύει την καταστρεπτική επίδραση της καπιταλιστικής λογικής στο φυσικό περιβάλλον και στη ζωή των ανθρωπίνων όντων. Η οικολογία είναι ανατρεπτική διότι θέτει υπό αμφισβήτηση τον ανύπαρκτο καπιταλισμό που  κυριρχεί στον πλανήτη.

2.Δεν είναι μόνο η μη αντιστρεπτική διασπάθιση των αναντικατάστατων πόρων και μέσων είναι και η ανθρωπομορφική καταστροφή των ανθρωπίνων όντων που μετατρέπονται σε παραγωγικά και καταναλωτικά όντα σε αποχαυνωμένους ζάπερ,  είναι και η καταστροφή του ζωτικόύ τους περιβάλλοντος. Οι πόλεις για παράδειγμα, υπέροχο δείγμα της όψιμης νεολιθικής εποχής , καταστρέφονται με τους ίδιους ρυθμούς που καταστρέφονται και τα δάση του Αμαζονίου. Αποσυντίθενται σε γκέτο , πλούσια προάστια και συνοικίες γραφείων που νεκρώνουν μετά τις 8 το βράδυ.

Κορνήλιος Καστοριάδης.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
1. Το παράδειγμα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι εύστοχο και αναγκαίο για αποσαφηνίζει τη θέση του, καθιστά κατανοητή με ευχάριστο τρόπο την άποψή του ότι η καπιταλιστική τακτική και λογική των συγχρόνων κοινωνιών καταστρέφει με γρήγορους ρυθμούς τους τις σύγχρονες πόλεις.  Όπως καταστρέφονται τα δάση του Αμαζονίου που γνωρίζουμε ήδη έτσι και οι πόλεις αφού χρησιμοποιηθούν μόνο τις πρωϊνές ώρες για τις εργασίες στα τεράστια γραφεία των τεράστιων ορόφων των πολυεθνικών εταιρειών το βράδυ ερημώνουν.
2.Αιτιολόγηση.
3.α΄προκείμενη : «Η οικολογία απορρίπτει τη βασική αρχή….κατανάλωση».
   Β΄προκείμενη : «Καταδεικνύει την καταστρεπτική ….όντων».
   Γ΄προκείμενη  ( συμπέρασμα) : «Η οικολογία είναι ανατρεπτική γιατί….
Κατηγορικός και επαγωγικός.
4.Διασπάθιση=κατασπατάληση
Όψιμης = ύστερης, καθυστερημένης, (αντώνυμο=πρώϊμος)
Μετατρέπονται =αλλάζουν,μεταβάλλονται
Κατανάλωση (αντ) παραγωγή, εξοικονόμηση
Αμφισβήτηση (αντ) αποδοχή

Αναντικατάστατων(αντ) αντικαταστασίμων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr