Έκφραση-Έκθεση γ΄λυκείου. Θέμα: « Από τι εξαρτώνται κατά τη γνώμη σας, η ανάπτυξη η εξέλιξη και η χρήση της τεχνολογίας με τρόπο ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων; Να εκθέσετε τεκμηριωμένα τις απόψεις σας σε άρθρο που προορίζεται για δημοσίευση σε ιστοσελίδα οικολογικής οργάνωσης (350-400 λέξεις).



Τίτλος: Για μία οικολογική τεχνολογία.

Εάν δεχθούμε ότι το περιβάλλον είναι το κοινό σπίτι όλων, τότε σε καμμία των περιπτώσεων δεν θα επιτρέψουμε στην τεχνολογία να ξεπεράσει τα όριά της και να καταστρέψει αυτή την ισορροπία ανάμεσα στον περιβάλλοντα κόσμο και στον άνθρωπο. Η ενσυναίσθηση ότι είμαστε ένα με τη φύση και η τεχνολογία μπορεί να εξελίξει αυτή τη σχέση προς το καλύτερο και το ευκολότερο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η επιστημονική πρόοδος να καταστή λόγος βελτίωσης της ζωής και όχι αυτοκαταστροφής. Υπάρχουν βέβαια πολλοί λόγοι προκειμένου ο άνθρωπος διά της τεχνολογίας να διατηρήσει τις οικολογικές ισορροπίες αλλά ακόμη να τις κάνει και πιο παραγωγικές.

Κατ΄αρχάς σε καθαρά πνευματικό επίπεδο ο άνθρωπος της τεχνολογικής εποχής δεν θα πρέπει να λησμονήσει ότι η ζωή εμφανίσθηκε και εξελίχθηκε μέσα σε ένα μητρικό φυσικό περιβάλλον, όπου τα φυσικά στοιχεία συνεχώς διανέμουν ζωή και υγεία. Η ανθρώπινη λογική εξέλιξε την ικανότητα του ανθρώπου να ταξιθετήσει επιστημονικά τις φυσικές δυνάμεις ώστε να καταστήσει τη ζωή του πιο εύκολη. Επάνω στη διατήρηση της πνευματικής αρχής ότι η φύση είναι το κοινό αλλά και αιώνιο σπίτι του ανθρώπου είναι σίγουρο ότι η τεχνολογία μπορεί να προοδεύσει προκειμένου να εξαφανίσει ανθρώπινες αβελτηρίες, να αυξήσει το προσδόκιμο και τις συνθήκες της ζωής, να καλυτερεύσει τις συνθήκες και την απόδοση της εργασίας.

Επιπλέον οι άνθρωποι λαμβάνουν από το φυσικό περιβάλλον όλες εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες προσφέρουν υγεία, ευδαιμονία, καλή προσωπική και κοινωνική ζωή. Εάν η τεχνολογία μπορεί (και σίγουρα είναι ικανή σε αυτό) να προσφέρει υπηρεσίες καλύτερης επαφής ανάμεσα στους ανθρώπους, ψηφιακή επαφή με ποικίλα φυσικάπεριβάλλοντα προηγμένη ιατρική σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου , ηλεκτρονική παιδεία πολλαπλών γνώσεων σε περιβαλλοντικά και συναφή θέματα , στη βάση πάντα ότι θα αυξήσει τις ανθρώπινες επαφές που κάνουν τους ανθρώπους ευδαίμονες και ευτυχείς σε σχέση με τη φύση , αυτή η τεχνολογία είναι ευκταία και επιθυμητή διότι συνδέει με καινοτόμο τρόπο τον άνθρωπο με τη φύση, βοηθώντας τον να βιώνει κατά ένα τρόπο νέο και μοναδικό τις άπειρες φυσικές δυνατότητες μέσα από τις οποίες πηγάζουν η ευτυχία η μακροημέρευση και η καλοζωΐα.

Ερωτήσεις στο μάθημα της Ιστορίας, γ΄γυμνασίου.

 



1.σελ.11: Χαρακτηριστικά διαφωτισμού: α)η απόρριψη κάθε αυθεντίας, β)η κριτική κάθε υφισταμένης γνώσης, γ) η αποδοχή της λογικής, δ)η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να προοδεύει συνεχώς.

2.σελ.11: τα φυσικά δικαιώματα (εργασία, ελευθερία λόγου, ιδιοκτησία, προσωπικά εισοδήματα.κ.α) αποτέλεσαν θεμελιώδη πολιτική έννοια του διαφωτισμού και μία από τις σημαντικότερες επιδιώξεις της αστικής τάξης.

3.σελ.11: Η θεωρία του κοινωνικού συμβολαίου αναπτύχθηκε από τον Λόκ και το Ρουσσώ: Σύμφωνα με αυτή τα άτομα δέχθηκαν να παραχωρήσουν ορισμένες από τις ελευθερίες τους προκειμένου να συμβιώσουν και το κράτος εγγυήθηκε αυτή τη συμφωνία, το κοινωνικό συμβόλαιο. Αν το κράτος παραβεί τους όρους αυτού του κοινωνικού συμβολαίου και γίνει τυραννικό τότε οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της αντίστασης. Ο Ρουσσώ ως πιο ριζοσπαστικός υποστήριξε ότι η εξουσία θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια του λαού  και όχι κάποιου ηγεμόνος.

4. σελ.12: Η διάκριση των εξουσιών ανήκει στο Μοντεσκιέ: Οι φορείς της εξουσίας θα πρέπει να είναι διαφορετικοί. Η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να εκτελείται από το σώμα που εφαρμόζει τους νόμους (κυβέρνηση) η νομοθετική από το σώμα που θεσπίζει τους νόμους (βουλή) και η δικαστική εξουσία από εκείνους οι οποίοι ελέγχουν την τήρηση των νόμων (δικαστές). Με αυτόν τον τρόπο πίστευαν ότι δεν θα συσσωρευθούν  οι εξουσίες σε ένα και μόνο άτομο ώστε αυτό το άτομο να τις εκμεταλλευθεί.

5.σελ.12: διαφωτισμός και θρησκεία: Οι περισσότεροι διαφωτιστές είναι ντεϊστές, δηλαδή πιστεύουν σε μία αφηρημένη θεότητα η οποία δεν ασχολείται καθόλου με τους ανθρώπους, επίσης το θρησκευτικό ιδανικό των διαφωτιστών (Βολταίρος) είναι η ανεξιθρησκεία, επειδή πιστεύουν ότι οι άνθρωποι έχουν τη λογική να πιστεύουν σε όποιον θεό επιθυμούν.

Ομήρου Οδύσσεια: ραψ.χ, 1-446. Φύλλο εργασίας.



Σύνδεση με τα προηγούμενα:
Μετά την αποτυχία των μνηστήρων και την πρόταση του Αντινόου για αναβολή, ο Οδυσσέας ζητεί και αυτός να λάβει μέρος στον αγώνα τοξοβολίας, πράγμα που το πετυχαίνει χάριν της παρεμβάσεως  υπέρ του της Πηνελόπης και κυρίως του Τηλεμάχου.  

Αξίες – αντιλήψεις –έθιμα:

Στ 65-68: Μπορεί η πλουσία υλική αποζημίωση που υπόσχεται εδώ ο Ευρύμαχος να προσδίδει τιμή στον Οδυσσέα ωστόσο δεν μπορεί να εξαγοράσει την προσβολή της τιμής.

Στ. 355-356: στην αυλή του κάθε σπιτιού, όπως και εδώ στο παλάτι του Οδυσσέα, υπήρχε βωμός αφιερωμένος στο Δία.

Στ.441: Οι θεοί τιμωρούν αργά ή γρήγορα όσους διαπράττουν ανόσιες πράξεις προσβάλλοντας και αδικώντας θεούς και ανθρώπους.

Οι φάσεις της μνηστηροφονίας:

Α΄φάση:

1.Ο Οδυσσέας από το κατώφλι σκοτώνει τον Αντίνοο τοξεύοντάς τον (στ. 1-19).

2.Οι μνηστήρες ανυποψίαστοι ακόμη για τον ποιόν έχουν απέναντί τους τον απειλούν διότι θεώρησαν ότι σκότωσαν τον Αντίνοο κατά λάθος (στ. 23-36).

3. Ο Οδυσσέας τους κατηγορεί για τις ανομίες τους αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την πραγματική του ταυτότητα (στ. 37-44).

4. Ο Ευρύμαχος προσπαθεί να επιτύχει συμβιβασμό, ο Οδυσσέας όμως τον απορρίπτει κατηγορηματικά (στ. 45-72).

5. Αρχίζει η σύγκρουση, με τους μνηστήρες να αντεπιτίθενται με τα ατομικά τους σπαθιά (στ. 86-87).

6. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τον Ευρύμαχο, και ο Τηλέμαχος τον Αμφίνομο (στ. 87-100).

Αρχαία Ελληνικά από μετάφραση, α΄γυμνασίου. Ομήρου Οδύσσεια, Διαγώνισμα, α 118-140.



Κείμενο:

Με το χαλκό κοντάρι της στο χέρι επήρε τη μορφή ενός ξένου

και ολόϊδια με το Μέντη άρχοντα των Ταφίων, έπεσε πάνω στους

αγέρωχους

120 μνηστήρες που εκεί μπροστά στις πύλες του παλατιού έβρισκαν

ευχαρίστηση παίζοντας τους πεσσούς, σε τομάρια βοδιών καθισμένοι,

που τα σφαξαν οι ίδιοι.

Κήρυκες και παιδόπουλα πρόθυμα τους υπηρετούσαν

άλλοι να σμίγουν σε κρατήρες με νερό κρασί άλλοι να πλένουν

125 τα τραπέζια με σφουγγάρια τρυπητά και να τα στήνουν

κάποιοι να κομματιάζουν άφθονα τα κρέατα.

Πρώτος από όλους ο Τηλέμαχος την είδε, ωραίος σαν θεός,

ήταν με τους μνηστήρες καθισμένος  και όμως ταξίδευε ο νούς του

πικραμένος.

Έβλεπε με τα μάτια της ψυχής του τον πατέρα του ένδοξο

130 αν ξαφνικά γύριζε πίσω: αν τους μνηστήρες πετούσε έξω από το παλάτι

αν έπαιρνε ο ίδιος πάλι την αρχή στα χέρια του και μέσα στα αγαθά του βασίλευε

σαν πρώτα.

Έκθεση γ΄γυμνασίου. Θέμα: « Επιλέξτε έναν επιστημονικό κλάδο από αυτούς που διδάσκεσθε στο σχολείο και στον οποίο η συμβολή της Ελλάδος υπήρξε σημαντική. Αναζητήστε πληροφορίες και γράψτε μία μικρή ερευνητική εργασία για να την παρουσιάσετε στην τάξη σας.



 

Η αρχαία Ελλάδα, κοιτίδα της μαθηματικής σκέψης.

Ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός γεννήθηκε και αναπτύχθηκε έχοντας ως βάση τον τρόπο σκέψης που χάραξαν, διαμόρφωσαν και δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες. Για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα ο νούς δεν ικανοποιείται από τις μυθολογικές ερμηνείες του κόσμου. Ο μελετητηής δεν αρκείται να δώσει πρακτικές απαντήσεις στα προβλήματα, αλλά προσπαθεί να επεκταθεί σε όλα τα νοητά αντίστοιχα προβλήματα, να οδηγηεθεί σε γενικεύσεις και αφαιρέσεις, να οικοδομήσει τον ορθό λόγο, και να  διατυπώσει με σαφήνεια έννοιες ορισμούς και νόμους γενικούς. Αυτή η μετάβαση από το μύθο στο λόγο στην επιστημονική σκέψη ήταν ένα θαύμα, μία τομή, μία επανάσταση.

Η φιλοσοφία γεννήθηκε τον 6ο π.Χ  αιώνα στην Ιωνία. Η εξάπλωσή της στις υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις ήταν η απαρχή μίας λαμπρής πορείας του Ελληνικού πνεύματος στην αναζήτηση της αληθείας όχι για να εξυπηρετήσει πρακτικές ανάγκες αλλά για να ικανοποιήσει πνευματικές ανησυχίες και αναζητήσεις. Τα μαθηματικά είναι ένα ευρύτατο πεδίο πνευματικής αναζήτησης για αυτό ασχολήθηκαν με αυτά όλοι σχεδόν οι φιλόσοφοι εκείνης της εποχής.

Οι έννοιες της απόδειξης και της αξιωματικής θεμελίωσης πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Η απόδειξη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία εξέλιξης των μαθηματικών ξεκίνησε από το Θαλή, αναπτύχθηκε από τον Πυθαγόρα και τους Πυθαγορείους, συστηματοποιήθηκε από τον Πλάτωνα και κυρίως από τον Αριστοτέλη, χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερο τελειοποιημένη μορφή από τον Ευκλείδη, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι τελειοποιήθηκε από τον Αρχιμήδη. Η ιδέα της αξιωματικής θεμελίωσης συναντάται στην ευκλείδεια γεωμετρία αλλά και σε άλλα αρχαία Ελληνικά κείμενα. Οι Πυθαγόρειοι για παράδειγμα είχαν διευκρινίσει ότι η αποδεικτική διαδικασία πρέπει να έχει κάποια δεδομένα (τις υποθέσεις) και κάποιους αρχικούς συλλογισμούς. Ο Αριστοτέλης επίσης μας δίνει όλα τα στοιχεία μίας αξιωματικής θεμελίωσης. Αναφέρεται στις αρχικές έννοιες – τις θέσεις όπως τις ονομάζει – στους ορισμούς, στα αξιώματα, στην αποδεικτική διαδικασία και στην απόδειξη. Η αξιωματική θεμελίωση που ανέπτυξαν οι αρχαίοι Έλληνες είναι ίδια με εκείνη που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Η γεωμετρική άλγεβρα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των αρχαίων Ελληνικών μαθηματικών. Οι Έλληνες έλυσαν πολλά προβλήματα της αριθμητικής με τη βοήθεια της γεωμετρίας αλλά και πολλά γεωμετρικά προβλήματα με τη χρησιμοποίηση αριθμητικών υπολογισμών. Υπήρχαν έννοιες που μπορούσαν να θεωρηθούν και αριθμητικές και γεωμετρικές. Για παράδειγμα οι αναλογίες και και η λύση των εξισώσεων μπορούν να θεωρηθούν ως κοινό μέρος της αριθμητικής και της γεωμετρίας.

Έκφραση-έκθεση γ΄λυκείου. Θέμα εκθέσεως: « Σε άρθρο σας, με 300-350 λέξεις, να εκθέσετε τεκμηριωμένα τις απόψεις σας για χρήσεις της τεχνολογίας που δεν συνάδουν, που είναι αντίθετες προς το πνεύμα της δημοκρατίας και την υπονομεύουν. Να υποθέσετε ότι το άρθρο σας θα δημοσιευθεί σε διαδικτυακό φόρουμ μεγάλης επισκεψιμότητας».



Τίτλος: Η τεχνολογία ως μέσον φαλκίδευσης της δημοκρατίας.

 

Οι νέες τεχνολογίες της επικοινωνίας και της πληροφορικής προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ενημέρωσης και συμμετοχής του πολίτη στο δημόσιο βίο και ενίσχυσης της δημοκρατίας. Εντούτοις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως μέσον φαλκίδευσης της δημοκρατίας.

Η χρήση της τεχνολογίας από τις πληροφοριακώς ανεπτυγμένες χώρες προκειμένου να χειραγωγήσουν οικονομικά και εξουσιαστικά αδύναμες ή υποανάπτυκτες χώρες, πλήττει το υγιές πνεύμα της ανεξαρτησίας λόγου και εξέλιξης άρα πληγώνει το γόητρο της δημοκρατίας. Οι άνθρωποι επιθυμούν να ανήκουν σε αυτόβουλες χώρες οι οποίες μέσα από την υγιή τους ανάπτυξη προσφέρουν εφαλτήρια ανάπτυξης και στους πολίτες τους, οι χειραγωγούμενες χώρες συγχρόνως εμποδίζουν τους πολίτες τους από τον δημοκρατικό τρόπο ανάπτυξης και υγιούς πορείας.

Η τεχνολογία επειδή ελέγχει τη ροή της πληροφορίας πολλές φορές υποχωρεί και προάγει φαινόμενα παραπληροφόρησης και λαϊκισμού. Μέσα από την οικονομική και πολιτική χειραγώγηση τα ψηφιακά μέσα διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με βάση ψευδείς ή κατευθυνόμενες ειδήσεις οι οποίες όμως διαφημίζουν τις φιλοδοξίες ατόμων και όχι το καλό του κοινού ή την πρόοδο των λαϊκών στρωμάτων. Αρκετές φορές μάλιστα τεχνηέντως το ενδιαφέρον του κόσμου στρέφεται σε συγκεκριμένα συμφέροντα και καταστάσεις οι οποίες σκοπό έχουν να αναδείξουν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική βελτίωση της πολιτικής και πολιτισμικής κατάστασης ενός Έθνους και του λαού του.

Η τεχνολογία σε αρκετές των περιπτώσεων συμμετέχει εξ αντικειμένου σε θλιβερά παραδείγματα υποκλοπών και τηλεφωνικών αλλά επίσης ηλεκτρονικών παρακουλουθήσεων. Σε αυτή την περίπτωση η τεχνολογία συνθέτει τον πιο απόλυτο δυνάστη στα χέρια της απολύτου εξουσίας με σκοπό την χειραγώγηση και την υποδούλωση κάθε αντίθετης φωνής. Όμως η ψηφιακή εποχή θα πρέπει να διαφημίσει την καθαρότητα και την τιμιότητα στις συναλλαγές και όχι το ψεύδος και κάθε μορφής ατιμίας.

Ασκήσεις επί των συνηρημένων ρημάτων.

 


Συνηρημένα ρήματα : Πίνακας συναιρέσεων

Πλαίσιο κειμένου: Α τάξη
α+ ε	α
α+η	α
α+ει	ᾳ
α+ῃ	ᾳ
α+ο	ω
α+ω	ω
α+ου	ω
α+οι	ῳ

Πλαίσιο κειμένου: Β τάξη
ε+ ε	ει
ε+ο	ου
ε+ μακρό	μακρό
(ε+η	η
ε+ω	ω
ε+ει	ει
ε+οι	οι
ε+ου	ου)

Πλαίσιο κειμένου: Γ τάξη
ο+η	ω
ο+ω	ω
ο+ε	ου
ο+ο	ου
ο+ου	ου
ο+ει	οι
ο+ῃ	οι
ο+οι	οι

Για να σχηματίσω έναν συνηρημένο ρηματικό τύπο στον Ενεστώτα ή Παρατατικό εργάζομαι ως εξής:

 

1.      Σχηματίζω τον ασυναίρετο τύπο (θέμα + καταλήξεις του ρήματος λύω στην ενεργητική ή μέση φωνή): τιμά-ουσιν

2.      Συναιρώ σύμφωνα με τους παραπάνω πίνακες συναιρέσεων: τιμ-ωσιν

3.      Τονίζω τον συνηρημένο τύπο (αν τονίζεται η πρώτη από τις συλλαβές που συναιρούνται βάζω περισπωμένη, αν τονίζεται η δεύτερη βάζω οξεία, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο τόνος παραμένει ο ίδιος): τιμσιν

 

Ασκήσεις

 

1.      Να συμπληρώσετε τις παρακάτω προτάσεις με τον κατάλληλο τύπο του ρήματος της παρένθεσης

·        Ὥσπερ οἱ ποιηταί τά αὑτῶν ποιήματα καί οἱ πατέρες τούς παῖδας...................... (ἀγαπῶ, οριστική)

·        Τοῖς......................... (ἀγαπῶ, μετοχή) τόν Θεόν , πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν.

·        Οὐκ............. (ἐῶ, οριστική) καθεύδειν τό Μιλτιάδου τρόπαιον.

·        Θησεύς παρέστω μανθάνων τά........................ (δρῶμαι, μετοχή)

·        Αἴσωπον οἱ Δελφοί........................................ (ἐπαιτιῶμαι, παρατατικός) φιάλην κλέψαι τοῦ θεοῦ.

· (ὁρῶ, β ενικό προστακτικής) τί ποιεῖς.

·        Οἱ πολλοί................................ (αἰτιῶμαι , ευκτική) ἄλλους μᾶλλον ἑαυτούς.

Έκφραση-έκθεση γ΄λυκείου. Θέμα: Ποιοι λόγοι επιβάλλουν την διευρυνόμενη χρήση της τεχνολογίας στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου; Πώς μπορεί να διευκολυνθεί η εξοικείωση του ανθρώπου με τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και η προσαρμογή του στις νέες απαιτήσεις της ζωής;

 



 

Τίτλος: Η τεχνολογία στη ζωή μας.

Αναμφίβολα η τεχνολογία στην εποχή μας έχει εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, γεωργικά και βιομηχανικά μέσα παραγωγής, οικιακές συσκευές, μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και της τεχνολογίας, κατακλύζουν πλέον τη ζωή μας. Επιπροσθέτως προστίθενται νέα τεχνολογικά προϊόντα και εξελίσσονται τα υπάρχοντα.

Ομολογουμένως η ευρεία χρήση της τεχνολογίας επιβάλλεται μέσα από την άμεση ανάγκη διεκπεραίωσης εργασιών, την αύξηση της παραγωγικότητας και της παραγωγής. Σε έναν κόσμο όπου οι ρυθμοί της δουλειάς έχουν αυξηθεί λόγω της αστικοποίησης και της απίστευτης εξειδίκευσης των ανθρώπων, η τεχνολογία μπορεί να μειώσει το χρόνο εργασίας διότι έχει τους τρόπους γρήγορης ψηφιακής επεξεργασίας και απόδοσης. Με αυτόν όμως τον τρόπο σε καιρούς όπου όλα είναι μετρήσιμα και συγκεκριμένα στις σύγχρονες εργασίες, η παραγωγή και η παραγωγικότητα αυξάνονται διότι τα αποτελέσματα της τεχνολογικής επεξεργασίας και απόδοσης είναι πολλά και ορατά.

Επίσης η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις καθιστά αναγκαία την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας. Μέσα από την ψηφιακή επιχειρηματικότητα η οποία προσφέρεται με σύγχρονους ηλεκτρονικούς τρόπους στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, οι άνθρωποι ενημερώνονται, αγοράζουν τα συμφερότερα σε αυτούς προϊόντα, κάνουν έξυπνες αγορές. Άρα η τεχνολογία αυξάνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις, βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων και επίσης προσφέρει καλύτερες τιμές αγοράς, βοηθώντας συγχρόνως τους ανθρώπους στην εύρεση και την προμήθεια των αναγκαίων σε αυτούς αγαθών.

Αλλά και στην καθημερινότητα του ανθρώπου η τεχνολογία χαρακτηρίζεται ως αναγκαία, εάν σκεφθούμε ότι το άτομο κερδίζει χρόνο, λαμβάνει πάμπολλες πληροφορίες για καθημερινά αναγκαία πράγματα, επίσης ψυχαγωγείται. Το διαδίκτυο αποτελεί ασφαλή οδηγό αγορών, προμήθειας εισιτηρίων, όπως επίσης χώρο διασκέδασης, μέσω της θέασης θεατρικών και άλλων έργων. Ο ψηφιακός κόσμος είναι ένας κόσμος παράλληλος του πραγματικού ο οποίος μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα του ανθρώπου εάν χρησιμοποιηθεί με γνώση και συνέπεια.

Οι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί να διευκολυνθεί η εξοικείωση του ανθρώπου με τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και η προσαρμογή του στις νέες ψηφιακές απαιτήσεις της ζωής εκκινούν από την ψηφιακή εκπαίδευση των ανθρώπων. Ο ψηφιακός αλφαβητισμός είναι πλέον το εισιτήριο μέσω του οποίου ο άνθρωπος μπορεί να επιφυλάξει στον εαυτό του όλα όσα προσφέρει ο τεχνολογικός πολιτισμός. Οι εκπαιδευτικές βαθμίδες της εκπαίδευσης υποχρεούνται ανθρωπιστικώς πλέον να διασφαλίσουν την ηλεκτρονική επαρκή εκπαίδευση των ανθρώπων η οποία θα οδηγήσει σε ένα κόσμο καθημερινής αισθητής ατομικής και κοινωνικής βελτίωσης.

Έκθεση-έκφραση γ΄λυκείου. Θέμα: « Ως επιστήμονας ο ρόλος μου δεν είναι να φοβάμαι, αλλά να διασφαλίσω όσο μπορώ πώς αυτό το νοητό ποτάμι της επερχομένης προόδου θα έχει φαρδιά κοίτη για να αρδεύσει με το νερό περισσότερους ανθρώπους και όχι τους λίγους. Οι επιστήμονες κρατούν τις Θερμοπύλες. Μπορεί να γίνουν οι επαναστάτες του μέλλοντος αυτοί που προασπίζουν την ιδιωτικότητα των δεδομένων, τον εκδημοκρατισμό της προόδου, που θα προωθήσουν το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα χρειασθούμε στη νέα εποχή.».(Κωνσταντίνος Δασκαλάκης). Σε άρθρο σας με 350-400 λέξεις να σχολιάσετε τις απόψεις που διατυπώνονται από τον κ.Δασκαλάκη σχετικά με το ρόλο του επιστήμονα στην εποχή μας. Να υποθέσετε ότι το άρθρο σας θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας.



 

Τίτλος: Ο ανθρωποκεντρικός ρόλος του επιστήμονα.

Η κάθε εποχή φέρει τα δικά της δώρα, σήμερα το δώρο της τεχνολογίας καθορίζει τον άνθρωπο, τη ζωή του και τον πολιτισμό του, γενικότερα την πορεία του στο χρόνο. Ο επιστήμονας είναι ο κεντρικός αξιακός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται ο άνθρωπος, η κοινωνία τους και ο τρόπος της εξέλιξής τους. Επιβάλλεται  όμως ο επιστήμονας μέσω της τεχνολογίας να συνεχίσει την ανθρωποκεντρική παράδοση ώστε όλες οι αλλαγές στη ζωή του πολίτη και της Πόλης να είναι προς τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και όχι προς την μηχανική ελεγξιμότητά της.

Η τεχνολογία είναι δώρο από τον άνθρωπο προς τον άνθρωπο, σε καμμία περίπτωση ανακαλύψεις οι οποίες μπορούν να καλυτερεύσουν τις ζωές των ανθρώπων δεν πρέπει να φοβίζουν. Η ψηφιακή εποχή όπου οι υπηρεσίες θα γίνουν προσιτές σε όλους, η τηλειατρική η οποία θα φέρει ιατρικές υπηρεσίες στα πιο απομακρυσμένα μέρη, η ηλεκτρονική παιδεία και οι ψηφιακές βιβλιοθήκες μέσω των οποίων σχεδόν θα εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, όλα αυτά οφείλουν να γεννούν χαρά στη ζωή των ανθρώπων και όχι φόβο: όταν το χθές το διαδέχεται ένα καλύτερο αύριο ο φόβος δεν έχει θέση στην ανθρώπινη ψυχή.