Aρχαία Ελληνικά από μετάφραση Α Γυμνασίου, Ομήρου Οδύσσεια. Περιληπτική απόδοση, 12ης ενότητος,στ:θ 102-461.550-688.




Ο Οδυσσέας ακούγοντας το τραγούδι του Δημόδοκου για τη φιλονικία του με τον Αχιλλέα στην Τροία κρυφόκλαιγε. Κανείς δεν το πρόσεξε, εκτός από τον Αλκίνοο, που αντιλήφθηκε τη συγκίνησή του, και για να αλλάξει την ατμόσφαιρα πρότεινε να γίνουν αθλητικοί αγώνες  στην αγορά.Εκεί οι Φαίακες αγωνίσθηκαν στο τρέξιμο στο άλμα στο δίσκο και στην πυγμαχία. Κάποια στιγμή ο Λαοδάμας, γιός του Αλκινόου, κάλεσε τον ξένο να λάβει και αυτός μέρος. Ο Οδυσσέας αρνήθηκε ευγενικά. Ο Ευρύαλος όμως τον πρόσβαλε λέγοντας πώς δεν γνωρίζει από αθλητικούς αγώνες και πώς πρέπει να είναι κάποιος έμπορος που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το εμπόρευμά του και το συναφές κέρδος από αυτό.
Ο Οδυσσέας ανταπέδωσε την προσβολή χαρακτηρίζοντάς τον ανόητο και δέχθηκε να λάβει μέρος στους αγώνες. Αγωνίσθηκε στη δισκοβολία όπου βγήκε πρώτος με μεγάλη διαφορά με μία εκπληκτική ρίψη. Αναθαρρημένος για τη μεγάλη του επιτυχία καυχήθηκε για τις επιδόσεις του και σε άλλα αγωνίσματα προκαλώντας όλους τους Φαίακες εκτός του Λαοδάμαντος που ήταν ο ξενιστής του. Ο Αλκίνοος όμως εκτόνωσε την ατμόσφαιρα δικαιολογώντας την έντονη αντίδραση του Οδυσσέα και προβάλλοντας τον πολιτισμό των Φαιάκων. Ακολούθησε με προτροπή του χορός υπό τους ήχους ενός τραγουδιού του Δημόδοκου, το οποίο μιλούσε για το πώς ο Ήφαιστος παγίδευσε τη σύζυγό του Αφροδίτη και τον εραστή της Άρη. Όλοι διασκέδαζαν ενώ ο Οδυσσέας εντυπωσιάσθηκε από τη χορευτική δεξιοτεχνία των Φαιάκων και εξέφρασε τον θαυμασμό του. Ο Αλκίνοος πρότεινε στους άρχοντες να χαρίσουν στον ήρωα δώρα και ο Ευρύαλος να συμφιλιωθεί μαζί του.

Μετά το λουτρό ο Οδυσσέας κατευθυνόμενος προς το μέγαρο, για το δείπνο, συναντά για λίγο τη Ναυσικά και αποχαιρετιούνται. Η βασιλοπούλα του ζήτησε να μην την ξεχάσει γιατί σε εκείνη χρωστά τη σωτηρία του, και εκείνος βέβαια της εκφράζει την αιώνια ευγνωμοσύνη του. Στη διάρκεια του δείπνου ο Δημόδοκος, έπειτα από επιθυμία του ίδιου του Οδυσσέα, τραγουδά για το Δούρειο Ίππο, και ο ήρωας πνίγεται στο κλάμα. Ο Αλκίνοος, ο μόνος που αντιλαμβάνεται το θρήνο του ξένου, διακόπτει το τραγούδι, και ζητά από τον Οδυσσέα να αποκαλύψει πιά την ταυτότητά του. Ο ήρωας αφού εγκωμίασε πρώτα την απόλαυση που προσφέρει ένα τραπέζι εορταστικό, στη συνέχεια αυτοπαρουσιάζεται και αναφέρεται στην πολύχρονη καθήλωσή του στο νησί της Καλυψώς, και αρχίζει να διηγείται τον περιπετειώδη νόστο του από τη στιγμή κατά την οποία αναχώρησε από την Τροία.

Ασκήσεις.
1) Ποιος  είναι ο ρόλος των αγωνισμάτων στην πολιτεία των Φαιάκων;
2)Ποιες αφορμές είχε ο Οδυσσέας για να θυμηθεί τις παλαιές του δόξες και τον παλαιό του εαυτό;
3) Πώς φθάσαμε στην αποκάλυψη της ταυτότητας του Οδυσσέα;

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr