Aρχαία Ελληνικά από το Πρωτότυπο Α΄Γυμνασίου. Ενότητα 4.



Μετάφραση.
Ταξιδεύουμε περίπου τριακόσια  στάδια και αγκυροβολούμε (ή πλησιάζουμε) σε ένα μικρό και έρημο νησί.Και αφού μείναμε πέντε μέρες στο νησί την έκτη ξεκινάμε και την όγδοη (μέρα) διακρίνουμε πάνω στη θάλασσα να τρέχουν εδώ και εκεί πολλοί άνθρωποι που έμοιαζαν με εμάς σε όλα και στα σώματα και στα μεγέθη εκτός από τα πόδια τους μονάχα.Γιατί αυτά τα είχαν από φελλό. Γι αυτό το λόγο μάλιστα νομίζω και ονομάζονται Φελλόποδες.Απορούσαμε λοιπόν βλέποντάς τους να μην βουλιάζουν αλλά να μένουν πάνω στα κύματα και να βαδίζουν χωρίς φόβο. Και αυτοί μας πλησιάζουν και μας χαιρετούν στην ελληνική γλώσσα και μας λένε ότι βιάζονται να φθάσουν στη Φελλώ την πατρίδα τους.Μέχρι ενός σημείου λοιπόν μας συνοδεύουν τρέχοντας δίπλα μας, έπειτα αλλάζουν δρόμο και προχωρούν ευχόμενοι σε εμάς καλό ταξίδι.
Στόχος του κειμένου: Ο Λουκιανός στο κείμενο αυτό θέλει να καυτηριάσει την αχαλίνωτη και άλογη φαντασία των ανθρώπων, ζώντας σε μία εποχή όπου οι άνθρωποι επιθυμούσαν την  ευτυχία και τη λύτρωση επικαλούμενοι πολλές φορές φαντασιακές θεότητες και οντότητες. Ο συγγραφέας ουσιαστικά λέει ότι ο άνθρωπος θα προχωρήσει στηριζόμενος στις δικές του έλλογες και ουσιαστικές και πραγματικές δυνάμεις.

Επίσης ο ανθρωποκεντρισμός ο οποίος αποδίδεται σε φανταστικά πλάσματα (φελλόποδες) αποτελεί πρόκληση του συγγραφέα, δεν ζούμε πλέον στην εποχή του  Ομήρου , στην εποχή όπου οι άνθρωποι έδιναν ανθρώπινη μορφή σε ό,τι σκέφτονταν και επιθυμούσαν. Ο άνθρωπος τώρα ως λογική οντότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει με νού και εμπειρία  τον κόσμο και αυτός να τον διαμορφώσει πολιτιστικά και εξελικτικά.
Ετυμολογίες λέξεων.
Πλέομεν =πλεύση,ταχύπλοο.
Νήσω = νησιωτικός, νησίδες.
Θαυμάζομεν =θαυμασμός, θαυμαστικό.
Ασκήσεις.
1.Να γράψεις    δύο παράγωγες λέξεις στα νέα Ελληνικά από τις παρακάτω λέξεις:
προσεοικότας
ὁρῶντες 
ἐπείγεσθαι
ἐπευχόμενοι.
ὑπερέχοντας
πελάγους
συνοδοιποροῦσι.
2.Με ποιες λέξεις του κειμένου σχετίζονται ετυμολογικά οι παρακάτω λέξεις:
Καταπλέω
Αποπλέω
Βάπτιση
Ασπασία
Ασπάζομαι
Κάτοψη
Υπ΄όψιν.
3. Να συγκρίνετε τους φανταστικούς ήρωες του Λουκιανού με τους αγαπημένους σας χαρακτήρες από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων ή της επιστημονικής φαντασίας.
Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr