Έκφραση-έκθεση γ΄λυκείου: Θεωρία: τεκμήρια.

 



Τεκμήρια είναι εκείνα τα στοιχεία που προσφέρουν πληροφορίες υλικές και απτές αποδείξεις, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, και χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη και ισχυροποίηση των θέσεων του πομπού. Προσφέρουν ερεθίσματα στη σκέψη του δέκτη ώστε να λειτουργήσει λογικά και να υιοθετήσει τις θέσεις και τις απόψεις του πομπού.

Στα τεκμήρια περιλαμβάνονται:

Αυθεντίες:

Π.χ: εάν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο διαβάστε του περισσότερα παραμύθια, είχε πεί ο Αϊνστάιν.

Παραδείγματα:

Π.χ: ο εθελοντισμός είναι μία κίνηση καλής θέλησης και οι τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κάποιος είναι απεριόριστοι αρχίζοντας για παράδειγμα από μία απλή προσφορά ρούχων μέχρι τη στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας ως εθελοντής πυροσβέστης.

Αλήθειες:

Π.χ : Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι η φοβερότερη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα.

Γεγονότα:

Π.χ: σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε λεμονοδάσος στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύει τυχόν κατοικημένη περιοχή ωστόσο έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση κυρίως από εναέρια μέσα σε μία προσπάθεια να την περιορίσουν το συντομότερο δυνατόν.

Στατιστικά στοιχεία:

Π.χ : ο σύγχρονος πολιτισμός είναι πολιτισμός ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ετερότητα και την πολυμορφία στη συγκρότηση των κοινωνιών. Ήδη στη χώρα μας υπάρχουν κάποιες χιλιάδες αλλοδαπών εκ των οποίων πολύ από αυτούς αποτελούν το 5% του μαθητικού πληθυσμού.

Ερευνητικά δεδομένα/ επιστημονικά πορίσματα:

Π.χ:  σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο δυτικής αττικής περισσότεροι από το 50% του ενεργού πληθυσμού χρήζουν φυσικοθεραπείας και συναφών τεχνικών αποκατάστασης.

Εποπτείες των αισθήσεων:

Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν με ιδιαίτερη αγριότητα τους φιλάθλους της αντίπαλης ομάδας οι οποίοι μάλλον δεν έφταιξαν και σε πάρα πολλά πράγματα.

 

Αξιολόγηση των τεκμηρίων:

Τα τεκμήρια θα πρέπει να είναι αξιόπιστα (ελεγμένα και εξακριβωμένα) επιστημονικά (π.χ. γνώσεις από επιστημονικούς κλάδους), επαρκή, κοινώς αποδεκτά (π.χ παροιμιώδεις φράσεις) εύστοχα (σχετικά με τη θέση που υποστηρίζουν) και λογικά (πορίσματα ερευνών) ώστε να μην επιδέχονται αμφισβήτηση.

Αν δεν είναι ελεγμένα και εξακριβωμένα τα στοιχεία που παρατίθενται στα τεκμήρια τότε είναι παραπλανητικά και αποσκοπούν στην εξαπάτηση των δεκτών.

Τα στατιστικά στοιχεία δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται άκριτα ως υποδείξεις αλλά ως ενδείξεις για να αποτυπώνονται τάσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr