Θέμα έκφρασης- έκθεσης γ΄λυκείου. «Στις περιπτώσεις της στρατευμένης τέχνης οι καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους τάσσονται στην υπηρεσία κάποιων ιδεολογιών (πολιτικών, θρησκευτικών, κοινωνικών). Συμφωνείτε με αυτή τη στάση; Να αναπτύξετε την άποψή σας σε ένα δοκίμιο πειθούς».

 


Η τέχνη…επί ποδός πολέμου.

Αναμφίβολα η τέχνη σαν μεταφορά δυνάμεων και αξιών που ενώνουν όλους τους ανθρώπους θα πρέπει να οδηγεί σε ένα κόσμο αλληλεγγύης και κοινής ανάπτυξης και ευδαιμονίας. Από τα πανάρχαια χρόνια η τέχνη πάσχισε να προβάλλει το ωραίο και το καλό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα κόσμο καλύτερο και δικαιότερο. Όταν όμως όλα αυτά δεν ισχύουν ή παρακάμπτονται αναντίρρητα ο καλλιτέχνης στρατευμένος στην τέχνη του θα μπορούσε ως εκπρόσωπος της τέχνης να τα θυμίσει και να τα διεκδικήσει.

Η τέχνη είναι ζωντανή δύναμη, κινεί και μεταφέρει απίστευτα ενεργές ιδέες και αξίες. Την αρμονία, την ισότητα, την ελευθερία. Την σχέση μορφής και ιδέας, τη σχέση ότι μπορούμε το ωραίο που έχουμε στο μυαλό μας να το ενσαρκώσουμε να του δώσουμε σάρκα και οστά. Ο καλλιτέχνης όταν θεωρεί ότι ο κόσμος χάνεται στο ψέμμα και στην αδικία, είναι υποχρεωμένος μέσα από τη δύναμη που του δίνει η τέχνη του να μεταφέρει στους ανθρώπους και να διεκδικήσει τις δυνάμεις του ισορροπημένου κόσμου, της καθωσπρέπει επαφής των ανθρώπων, φανταζόμενος ότι ο κόσμος θα μπορούσε να καταστή προσιτός και εύμορφος σαν ένα κομμάτι τέχνης.

Είναι δείγμα σωστής εξωτερίκευσης του ανθρώπου που ασχολείται με την τέχνη να μην κρατά για τον εαυτό του εγωϊστικά όλες αυτές τις υπέροχες δυνάμεις που τον πολιορκούν και τον οδηγούν στο δίνει μορφή στο ωραίο και το καλό. Αξίζει πράγματι ο καλλιτέχνης να προσπαθήσει σε πραγματικό χρόνο να θελήσει να προσδώσει την ομορφιά και ωραιότητα και στον κόσμο και όχι μόνο στα φιλοτεχνημένα έργα του.

Οι ιδέες της τέχνης, η αρμονία και η σωστή μεταφορά δυνάμεων ώστε όλα τα όνειρα του καλλιτέχνη να γίνονται πραγματικότητα, αξίζει να μεταφερθούν και στην πραγματική κοινωνία ώστε να διαγράψουν ένα κόσμο ομορφιάς δικαιοσύνης και τελειότητας. Εξάλλου η δημιουργικότητα του ανθρώπου της τέχνης απαιτεί πόλεμο δημιουργίας, η στράτευση προς το κοινωνικό καλό είναι απλά το επόμενο στάδιο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr