Nεοελληνική Γλώσσα Α΄Γυμνασίου. Εκμάθηση της χρήσης του ρήματος.



Α.Κείμενο.

Ομήρου Οδύσσεια: «Το παραμύθι των παραμυθιών» (χειμώνας 2000-1).

Κείμενο – σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη.

Πρωταγωνιστές: Π.Σταθόπουλος-Ν.Γκεσούλης – Γ.Παλπός – Κλ.Μανιάτη.

Ο Όμηρος με τη βοήθεια της Μούσας Καλλιόπης ξεκινά το παραμύθι. Οι θεοί στον Όλυμπο αποφασίζουν να βοηθήσουν τον Οδυσσέα και στέλνουν τον Ερμή στο νησί της Καλυψούς και την Αθηνά στην Ιθάκη. Ο Οδυσσέας φτιάχνει τη σχεδία του και αρχίζει το ταξίδι της επιστροφής. Φθάνει στο νησί των Φαιάκων ύστερα από μεγάλη τρικυμία που προκάλεσε ο Ποσειδώνας και όταν γίνονται αγώνες προς τιμήν του αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Διηγείται τις περιπέτειές του στους Κίκονες,τους Κύκλωπες, την Αιολία, τους Λαιστρυγόνες, την Κίρκη, τον Άδη,τις Σειρήνες, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη και στο νησί του Ηλίου όπου έχασε τους συντρόφους του. Μετά ο βασιλιάς τον στέλνει στην πατρίδα του και εκεί αντιμετωπίζοντας τους μνηστήρες τους σκοτώνει.
Η Ιστορία είναι ίδια με την Οδύσσεια του Ομήρου και οι σκηνές οι οποίες παρουσιάζονται είναι προσαρμοσμένες στη θεατρική σκηνή. Έχει αγωνία,γέλιο και περιπέτεια, είναι μάλιστα πολύ ευχάριστο να το παρακολουθήσουν ακόμη και οι μεγάλοι.


(Πληροφορίες από το πρόγραμμα της παράστασης του εθνικού θεάτρου).

Β.Ερωτήσεις.

1.Να σημειώσετε με ποια ρήματα εξελίσσεται  το πρόγραμμα της παράστασης.

2.Ποιά ρήματα λειτουργούν πρακτικά και ποια περισσότερο διασκεπτικά;

3.Να γράψεις μία δική σου παρουσίαση για μία σχολική εορτή στην οποία συμμετέχεις.Τα ρήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να αναφέρονται κυρίως στην οργάνωση της όλης παρουσίασης.

4.Να γράψεις προτάσεις με τις παρακάτω λέξεις:

Νοσταλγία
Νόστος
Νεποτισμός.

Βασίλειος Μακρυπούλιας,φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr