Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄Γυμνασίου. Θέμα προς ανάπτυξη: «Ως μέλος του 15μελούς του σχολείου σου, αναλαμβάνεις να εκφωνήσεις προς τους συμμαθητές σου ομιλία στην οποία πρέπει να πείσεις τους συμμαθητές σου ότι και εσείς είναι σωστό να διαμαρτυρηθείτε για κάποιο εργοστάσιο πυρηνικών λυμάτων που θα ανοίξει στην περιοχή σας.(300 λέξεις).


Καλησπέρα σας.
Αγαπητές/οί συμμαθητές/ιες.
Αναμφίβολα είναι κάτι το πολύ άσχημο το γεγονός ότι στην περιοχή μας, εδώ που μεγαλώνουμε και κάνουμε τα πρώτα μας όνειρα και σχέδια για μία ζωή δημιουργική να δημιουργείται ένα εργοστάσιο που θα μπορούσε να αποδειχθεί ταφόπετρα για εμάς, τα παιδιά μας και τους γονείς μας.Το ίδιο μας το μέρος.Το εργοστάσιο με τα πυρηνικά απόβλητα θα εξαφανίσει την έννοια της ζωής όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, θα μας δημιουργήσει προβλήματα και στην υγεία μας αλλά και στον καθημερινό τρόπο ζωής μας,μιάς και δεν θα μπορούμε να απολαμβάνουμε το περιβάλλον με τον τρόπο που το  κάνουμε μέχρι τώρα.
Η ιστορία σε αυτό τον τομέα μας διδάσκει. Όπου δημιουργήθηκαν τέτοια εργοστάσια η ζωή έχασε την ποιότητά της. Η πρόσφατη πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία μας συντάραξε όλους. Άνθρωποι μολύνθηκαν, πολλοί πέθαναν, το περιβάλλον γνώρισε ανεπανόρθωτη καταστροφή. Σε μέρη όπου πετάχθηκαν πυρηνικά απόβλητα-περιοχές της Αμερικής και του Μεξικού- η ζωή έχει χαλάσει, το περιβάλλον δεν είναι πλέον το ίδιο. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι η ίδια μιάς και αυτή στηρίζεται στην υγεία και στην ευτυχία όσων εκεί κατοικούν.  Ως συνέπεια η ευτυχία δίνει τη θέση της στη δυστυχία, οι άνθρωποι φεύγουν, ολόκληρες περιοχές ερημώνονται.

Όλοι μας σκεφτόμαστε ότι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι στον τόπο μας. Κάνουμε όνειρα να σπουδάσουμε και να γυρίσουμε στον τόπο μας για να τον αναπτύξουμε  ακόμα πιο πολύ. Η επιστήμη δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την καθημερινότητα και την ευδαιμονία των ανθρώπων. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε άλλες δομές που πραγματικά θα έφερναν την ανάπτυξη και όχι την καταστροφή στο μέρος που όλοι αγαπάμε. Νοιώθουμε ότι μέσα από την επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος η ζωή μας δεν θα  είναι πλέον η ίδια. Σε διάφορα μέρη του κόσμου η πυρηνική ενέργεια έχει επιφέρει τόσες αρρώστιες και δυστυχίες ώστε οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν πλέον ευτυχισμένοι. Το χειρότερο είναι ότι παραδίδουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο κατεστραμμένο και με πολλά προβλήματα.
Δεν είναι εξάλλου ωραίο κάποιοι να θέλουν να υποτιμήσουν και να υποβιβάσουν τόσο πολύ τον τόπο μας. Εμείς έχουμε τόσα όνειρα για το μέρος που ζούμε και μεγαλώνουμε. Αυτοί που κυβερνούν θα πρέπει να λάβουν υπ΄όψιν  ότι μετράει και η λαϊκή θέληση. Από τη στγμή που εμείς αντιδρούμε θα πρέπει να μην προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Εξάλλου οι ψηφισμένοι νόμοι λένε ότι τέτοια εργοστάσια θα  πρέπει να γίνονται εκτός πόλεως διότι πραγματικά επηρεάζονται αρνητικά οι άνθρωποι και το περιβάλλον.
Όπως ήδη είπαμε θα μπορούσε αυτό το εργοστάσιο να δημιουργηθεί σε μία σχετικά απομονωμένη περιοχή. Κανείς πραγματικά δεν θα διαμαρτυρόταν γι αυτό. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε την ανάπτυξη αλλά με εργοστάσια που θα φέρουν πραγματική ευτυχία, πλούτο και ανάπτυξη στον τόπο μας. Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε τη γεωθερμία, την αιολική ενέργεια, τις ιαματικές πηγές. Είναι κρίμα γιατί όπως ήδη είπαμε όλοι θέλουμε να σπουδάσουμε  και να γυρίσουμε στον τόπο μας να αναπτύξουμε όλα αυτά που πραγματικά θα φέρουν την ευτυχία και την ανάπτυξη.
Ο Αϊνστάιν είπε : «δεν γνωρίζω πώς θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά ο τέταρτος θα γίνει με τα ρόπαλα». Ως σύγχρονοι απόγονοι του Προμηθέα θα πρέπει να προσέξουμε το δώρο της φωτιάς(επιστήμης) να το χρησιμοποιήσουμε για να αναπτύξουμε πραγματικά την ανθρώπινη ζωή και όχι  να την καταστρέψουμε.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr