Έκθεση-έκφραση γ΄λυκείου. Θέμα: «Πώς εξηγείτε την προτίμηση του κοινού για την ενημέρωσή του από το διαδίκτυο παρά τα όποια γνωστά μειονεκτήματά του;».

 



Τίτλος: Οι σειρήνες του διαδικτύου.

Αναμφίβολα το διαδίκτυο έχει όλες τις προϋποθέσεις να επικρατήσει στον τομέα της ενημέρωσης, της προβολής, της ψηφιακής σχέσης των ανθρώπων. Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο πληροφόρησης και επαφής των ανθρώπων μέσω του τύπου, φαίνεται ότι το διαδίκτυο διαθέτει κάποιες τεχνολογικές αρετές οι οποίες ξεπερνούν κάθε άλλο παραδοσιακό και έντυπο μέσο. Ας συζητήσουμε για αυτές τις τεχνολογικές πρωτοτυπίες χωρίς όμως να ξεχνούμε ότι θα πρέπει να προσέχουμε και τις θετικές αλλά και τις όποιες αρνητικές πλευρές τους.

Κατ΄αρχάς το διαδίκτυο φέρει το ανθρώπινο υποκείμενο σε μία κυρίαρχη θέση στην ενημέρωσή του. Ο χρήστης του ψηφιακού ενημερωτικού πλαισίου επιλέγει, απορρίπτει, συμμετέχει στην πορεία της ενημέρωσης ειδικά εάν συζητούμε για μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δίκην θεού αυτή αναβάθμισή του υποκαθιστά την ποιότητα της ενημέρωσης (η πληροφορία δεν είναι πάντα βαθεία γνώση) και αποθεώνει τη δυνατότητα του υποκειμένου να ελέγχει την ψηφιακή ενημέρωσή του.

Το διαδίκτυο ενημερώνει από την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού. Το φαινομενικά παθητικό υποκείμενο ενεργοποιεί τις ψηφιακές δυνατότητες καθισμένο στην άνεση της πολυθρόνας, απολαμβάνοντας αφεψήματα και εδώδιμα που του αρέσουν. Η ψηφιακή ενημέρωση αναβαθμίζεται σε διασκέδαση μαζί με την όποια ψυχαγωγία, η ταλαιπωρία να κάθομαι και να περιστρέφω τα φύλλα ενός εντύπου μέσου, ανήκει στο παρελθόν. Πάλι όμως η εξωτερική άνεση υποκαθιστά την ποιότητα και αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Η δύναμη της εικόνας, της πολλαπλής διασταύρωσης της πληροφορίας, της ψηφιακής πλοήγησης από ενημέρωση σε άλλη πολυτροπική ενημέρωση, ο συνδυασμός παιχνιδιού των πλήκτρων και των δυνατοτήτων του υπολογιστή με την ενημέρωση, αναβαθμίζει την εισροή ειδήσεων με ανακάλυψη ενός νέου πλανήτου. Οι χρήστες νοιώθουν σαν να ανακάλυψαν έναν νέο πλανήτη όπου με ενδιαφέρον παρατηρούν όσα πολυτρόπως και ποικιλοτρόπως τους προσφέρονται. Σε κάθε όμως περίπτωση η εικονική ενημέρωση μπορεί να είναι φαινομενική και να υποκρύπτει την αληθινή και ουσιαστική ροή των πραγμάτων και γεγονότων γύρω μας.

Το διαδίκτυο μας δίδει την δυνατότητα άμεσου σχολιασμού, άμεσης συμμετοχής σε όσα ενημερωτικά διαβάζουμε. Εξάλλου σε πολλές των περιπτώσεων οι ειδήσεις από το διαδίκτυο δεν είναι βαθεία γνώση αλλά εξωτερική πληροφορία και αυτό ξεκουράζει το πολύπαθο από το άγχος της ημέρας υποκείμενο. Η συμμετοχή σε απλές ειδήσεις χωρίς βάθος δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις όπως η ανάγνωση ενός βαθυστόχαστου άρθρου σε εφημερίδα: εξάλλου κάποιος μπορεί να επιλέξει την εύκολη νοηματικά ενημέρωση ενώ εάν αγοράσει έντυπη εφημερίδα αυτό είναι αδύνατον: θα πρέπει όμως να μας προβληματίσει αυτή η εύκολη νίκη της επιφανειακότητας ενάντια στην ουσία της πραγματικής γνώσης.

Το διαδίκτυο θα πρέπει να αποτελέσει το ίδιο σημαντική και έγκυρη ενημέρωση ως συνέχεια της έντυπης και παραδοσιακής πληροφόρησης: σε κάθε άλλη περίπτωση θα συζητήσουμε για τη νίκη του εύκολου και εντυπωσιακού νέου  ενάντια στο απαιτητικό νέο: αν και ο κόσμος του διαδικτύου είναι τόσο αχανής ώστε η κριτική θεώρηση της ενημέρωσης είναι ένα απαραίτητο μελλοντικό ζητούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr