Έκθεση-έκφραση γ΄λυκείου: Κριτήριο αξιολόγησης ( με απαντήσεις).

 


Κείμενο:

Θεωρώ ότι οι βιοηθικές επιτροπές πρέπει να επικεντρωθούν σε εξελίξεις που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον και η μόνη πιθανότητα είναι η ανάπτυξη με κλωνοποίηση ανθρωπίνων κυταρικών σειρών. Να δημιουργήσουν ανασχετικούς μηχανισμούς σε μεγαλύτερα άλματα και να απαγορεύσουν απολύτως την κλωνοποίηση σε ανθρώπινη μήτρα. Οπωσδήποτε όμως δεν πρέπει να ανασταλεί η επιστημονική πρόοδος. Η ιστορία άλλωστε διδάσκει ότι όλο αυτό είναι αδύνατον. Είναι μεγάλη κατάκτηση η κατανόηση των μηχανισμών που ενεργοποιούν καταστέλλουν και επανενεργοποιούν τα γονίδια. Η κλωνοποίηση είναι ένα μεγάλο βήμα στο δρόμο για τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

Τις θερμοπύλες της ελευθερίας μας δεν τις φυλάττουν αποτελεσματικά οι φοβικές μας προκαταλήψεις. Μπορεί να τις φυλάξει μόνον το ελεύθερο πνεύμα οπλισμένο με τα όπλα εκείνα που ο πολιτισμός και ο ουμανισμός του εξασφαλίζει. Τότε η κλωνοποίηση θα γίνει μία ακόμα δυνατότητα του πολιτισμού και του ουμανισμού.

Θέματα:

Νεοελληνική γλώσσα α΄γυμνασίου: Αφήγηση.κριτήριο εργασίας.

 


Αγώνας ποδοσφαίρου.

Είχε αργήσει. Τους είδε όλους μαζεμένους στη σέντρα, συμπαίκτες και αντιπάλους.

«Άντε βρε Στεφανή, άργησες!» του έβαλαν τις φωνές. Με βήματα προσεκτικά κατέβηκε την πλαγιά και μπήκε στο γήπεδο. Πράγματι είχε αργήσει. Δεν ήταν όμως αυτός ο λόγος που του έκοψε τον ενθουσιασμό. Άλλωστε πότε πήγαινε στην ώρα του; Πότε προλάβαινε να κάνει κάτι έγκαιρα; Είδε με ποιόν τρόπο είχε παραταχθεί η ομάδα του και αμέσως δαγκώθηκε. Καμμία θέση επιθετικού ή στο κέντρο δεν είχαν αφήσει ελεύθερη. Έστω κάποια στην άμυνα. Έσκυψε το κεφάλι σιγά-σιγά, κούτσα-κούτσα, πήρε να προχωράει προς την θέση του τερματοφύλακα. Άλλο ένα μάτς που δεν θα του δινόταν η ευκαιρία να δείξει τι ικανός κυνηγός ήταν, τι άξιος ντριμπέρ. Έφτυσε στις παλάμες του και πήρε τη θέση του τερματοφύλακα.

Ο αγώνας ήταν σκληρός. Η ζέστη είχε αναγκάσει όλους τους παίκτες να μείνουν μόνο με τα κοντά παντελονάκια τους, ή σκόνη έκανε τα κορμιά και τα πρόσωπά τους άσπρα, ενώ από τις γερές κόντρες όλο και κάποιος παίκτης έπεφτε άγαρμπα στο ξερό χώμα. Μάλιστα στο τέλος και από τον καβγά που ακολούθησε άνοιξαν και μία δύο μύτες. Νικήτρια αναδείχθηκε η δική τους ομάδα, των Τουρκοβουνίων με σκόρ 6-4. Ο Στεφανής έβαλε τα δυνατά του, και ούτε στιγμή δεν φοβήθηκε να κάνει επικίνδυνες εξόδους, να επιχειρεί θεαματικά μπλονζόν ή να πέφτει στα πόδια των αντιπάλων. Δίκαια λοιπόν πήρε το «μπράβο» από τους συμπαίκτες του. Στο μεταξύ η ώρα είχε πάει δύο, όταν τελείωσαν όλα και πήραν να κατηφορίζουν προς τα σπίτια τους.

Κώστας Ακρίβος, «το μαραμπού των γηπέδων».

Έκθεση- έκφραση α΄λυκειου. Ασκήσεις εκμάθησης συνοχής, διαρθρωτικών λέξεων και συνεκτικότητας.

 


1)Να συνδέσεις τις παρακάτω προτάσεις ώστε η καινούργια περίοδος να εκφράζει αντίθεση.

Α)Ο κόσμος χαρακτηρίζεται από την εξέλιξη. Οι άνθρωποι παρουσιάζουν φαινόμενα κατάθλιψης.

Β) ο αθλητισμός αποτελεί το οξυγόνο του ελεύθερου χρόνου των ανθρώπων. Οι άνθρωποι φθάνουν σε σημείο να μην ασχολούνται με τίποτε άλλο.

 

2) Να συνδέσεις τις παρακάτω προτάσεις με διαρθρωτικές λέξεις οι οποίες στην καινούργια περίοδο θα εκφράζουν το αποτέλεσμα:

Α) είμαι αποφασισμένος. Θα διαβάσω για να πετύχω στις εξετάσεις.

Β) οι πυρηνικοί εξοπλισμοί αυξάνονται. Η παγκόσμια ειρήνη διακυβεύεται.

 

3.Με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται η συνοχή στην παρακάτω παράγραφο;

Αρχαία Ελληνικά από το πρωτότυπο, α΄γυμνασίου (με ασκήσεις). Σχηματισμός Ενεστώτος και Μέλλοντος μέσης φωνής:

 


Α)Για να σχηματίσουμε τον ενεστώτα των βαρύτονων ρημάτων  προσθέτουμε στο χρονικό θέμα του ρήματος τις καταλήξεις του Ενεστώτα.

λύ-ομαι
λύ-
ει(ῃ)
λύ-
εται
λυ-
όμεθα
λύ-
εσθε
λύ-
ονται

Β)Για να σχηματίσουμε το μέλλοντα προσθέτουμε στο χρονικό θέμα του ρήματος τις καταλήξεις του μέλλοντα.Για τις αλλαγές στο χαρακτήρα των συμφωνόληκτων-αφωνόληκτων, ισχύουν όσα είπαμε για το μέλλοντα της ενεργητικής φωνής. 

λύ-σ-ομαι
λύ-
σ-ει(ῃ)
λύ-
σ-εται
λυ-
σ-όμεθα
λύ-
σ-εσθε
λύ-
σ-ονται

Έκφραση- έκθεση γ΄λυκείου. Θεωρία: Πώς απαντάμε σε ερωτήσεις ανάπτυξης προσωπικής άποψης;

 


Είναι πιθανόν με αφορμή κάποια θέση του συγγραφέα στο κείμενο το οποίο μας δίδεται, να ζητηθεί η άποψη των μαθητών για την άποψη που εκφράζεται. Οι ερωτήσεις θα μπορούσαν να έχουν την ακόλουθη μορφή:

1.Συμφωνείτε με την άποψη του συγγραφέα ότι η αμάθεια είναι πιο καταστροφική για ένα λαό ακόμα και από τη φτώχεια;

2.Γιατί κατά τη γνώμη σας επιτυχημένη είναι μία διαφήμιση όταν ακούγεται και συζητιέται;

3.Πιστεύετε ότι το πολιτισμικό επίπεδο μιάς κοινωνίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων που διαφέρουν ή μειονεκτούν; Να αιτιολογήσετε την άποψή σας.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η απάντηση δεν μπορεί να στηρίζεται μόνον στις πληροφορίες του κειμένου (αυτές βέβαια μπορούν να μας βοηθήσουν στο να κατευθυνθούμε προς τη σωστή άποψη) γιατί η απάντηση σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τις προσωπικές μας απόψεις και γνώμες. Εδώ βέβαια ισχύουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Μωρίας Εγκώμιον (Έρασμος, κείμενα για ιστορία β΄γυμνασίου).

 

Μωρίας Εγκώμιον του Έρασμου

Αποθήκευση

Κοινή χρήση

«Στη χώρα των τυφλών ο μονόφθαλμος βασιλεύει»

Έρασμος

Τον καιρό που ο Ολλανδός ιερέας, θεολόγος και λόγιος Έρασμος έγραψε το Μωρίας Εγκώμιον (1509), ο Αναγεννησιακός Ανθρωπισμός είχε μόλις αρχίσει να συγκρούεται με τον Σχολαστικισμό και πνευματικοί άνθρωποι έρχονταν σε αντιπαράθεση με κληρικούς. Ενώ οι σχολαστικοί της εποχής ακολουθούσαν τις διδαχές του Θωμά του Ακινάτη και του Αλβέρτου του Μέγα, ο Έρασμος επηρεάστηκε από τον κλασικό, μη χριστιανικό, Ελληνισμό και τον σατιρικό ρήτορα Λουκιανό για να βρει έμπνευση και, παραδόξως, να βοηθήσει τους Χριστιανούς να ζήσουν μια ενάρετη ζωή για να κερδίσουν την θέση τους στη βασιλεία του θεού.

O Desiderius Erasmus (1466-1536) σε πορτρέτο του 1523 από τον Hans Holbein the Younger

 Στόχος του με αυτό το κείμενο δεν είναι η επίθεση σε άτομα, αλλά σε γενικές φαυλότητες, και εξάλλου δεν θα έπρεπε, λέει, κάποιος να πάρει και πολύ στα σοβαρά το κείμενο, καθώς η προσπάθειά του αυτή είναι μια άσκηση στην ελαφρότητα, που δικαιούνται και οι λόγιοι όσο και όλοι οι υπόλοιποι.

Αυτό που έκανε εντύπωση στον Έρασμο είναι πως οι θρησκευόμενοι, ενώ ανέχονται τις μεγαλύτερες βλασφημίες προς την θρησκεία τους, ενοχλούνται και εγείρονται με το παραμικρό αστείο εις βάρος του Πάπα ή κάποιου τοπικού πρίγκιπα. Και μάλιστα την ίδια στιγμή που και οι ίδιοι συντηρούν και κάνουν πράξη την μωρία, εμμένοντας στους πιο ανόητους εκκλησιαστικούς και μοναστικούς κανόνες. Στην πραγματικότητα, οι κανόνες αυτοί τους απομακρύνουν από την αληθινή πίστη και το πραγματικό πνεύμα του Χριστιανισμού, που είναι η βοήθεια προς τους πιστούς και η κατεύθυνσή τους προς τη Σωτηρία. Οπότε αν κάποιος προσβληθεί, θα φταίει είτε η ενοχή του είτε η συνείδησή του.

Στο κείμενο τον λόγο τον παίρνει η ίδια η Μωρία, προσωποποιημένη, και ξεκινάει κυριολεκτικά πλέκοντας το εγκώμιό της. Η Μωρία του Έρασμου δεν είναι η ηλιθιότητα ή η α-νοησία˙ είναι η καλώς νοούμενη φαιδρότητα, η έλλειψη σοβαρότητας όταν η σοβαρότητα περισσεύει, είναι η χαρά της ζωής. Χωρίς αυτήν, οι άνθρωποι δεν θα παντρεύονταν και δεν θα κάνανε παιδιά και η μεγάλη ηλικία θα ήταν ανυπόφορη. «Κάλεσε έναν σοφό σε γιορτή και θα χαλάσει την παρέα, είτε με κακοδιάθετη σιωπή είτε με εκνευριστικές διαφωνίες». Οι γυναίκες οφείλουν στην Μωρία τα φτιασιδώματά τους, αλλά σε αυτά οφείλεται η προσοχή των (επίσης μωρών) ανδρών και ο έρωτας. Ούτε οι φιλίες θα άντεχαν χωρίς αυτήν, αφού ο καθένας μας πρέπει να πείθει τον εαυτό του ότι η μωρία των φίλων του (οι ιδιοσυγκρασίες και τα ελαττώματά τους) είναι ακριβώς η αρετή τους. Ακόμα και οι θεοί χαρακτηρίζονται από την Μωρία, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε σε κάθε εξιστόρηση των κατορθωμάτων τους. Η απόλυτη ειλικρίνεια και η αλήθεια μπορούν να γίνουν επικίνδυνες, άρα η κολακεία (χαρακτηριστικό της μωρίας) μπορεί να γίνει ακόμα και αρετή. Μια δόση αυταπάτης είναι υγιής και βοηθάει τους ανθρώπους να ξεχνούν τα ελαττώματά τους, και να κάνουν σπουδαία πράγματα με τη βοήθεια και τη συνεργασία άλλων. Άρα η μωρία προωθεί κάθε σπουδαίο πράγμα που κάνουν οι άνθρωποι.

 Μωρία σε σχέδιο του HansHolbein στην πρώτη έκδοση του 1515.

Η Μωρία συνεχίζει τον λόγο της σε πιο αυστηρό τόνο, απευθυνόμενη τώρα σε κάθε είδους επαγγελματίες˙ γιατρούς, δικηγόρους, φιλοσόφους, επιχειρηματίες, ακόμα και σε πόλεις και έθνη, καταλογίζοντας στη συμπεριφορά τους έντονα στοιχεία μωρίας, που προσπαθούν να αποκρύψουν με σοβαροφάνεια. Ο Έρασμος αρχίζει εδώ να γίνεται ειρωνικός, καθώς αυτό που πριν λίγο αποθέωνε, τώρα το καταλογίζει σαν ψεγάδι, καλύπτοντάς το σαν πλεονέκτημα που μένει μόνο να φανερωθεί. Απευθύνεται εκτενέστερα στους θεολόγους, που της χρωστάνε περισσότερα από κάθε άλλη κλάση επαγγελματιών. Αναλώνονται σε ανόητα επιχειρήματα, διαστρεβλώνουν τα διδάγματα των Γραφών για να ταιριάζουν με τα δικά τους γούστα και πράξεις και ταυτόχρονα αγνοούν το αληθινό μήνυμα του Χριστού. Οι μοναχοί ξοδεύουν τη ζωή τους σε κανόνες, ο Πάπας και οι αρχιεπίσκοποι ζουν σε περιττά πλούτη και οι άρχοντες ξεχνάνε το καλό της χώρας και εντρυφούν στα καπρίτσια τους. «Μπορεί να ονομάζεται ζωή, αν αφαιρεθεί η απόλαυση;»Τέλος, απευθύνεται στον «μωρό Χριστιανό». Προκαλεί κάθε αναγνώστη να πάει στην εκκλησία κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος και θα διαπιστώσει ότι αν λέγεται κάτι σοβαρό, το ακροατήριο είτε κοιμάται είτε χασμουριέται. Αν όμως ο ιερέας χρησιμοποιεί σαν παράδειγμα κάποια ευφάνταστη ιστοριούλα για να μεταδώσει το μήνυμά του, αμέσως τεντώνουν τ’ αυτιά τους και δίνουν προσοχή. Οι Γραφές οι ίδιες εξυψώνουν την άγνοια και την «απλότητα». Η μηλιά ως απαγορευμένο δέντρο της γνώσης, φράσεις από τον Εκκλησιαστή και τον Ιερεμία της Βίβλου όπως «ο αριθμός των ανόητων είναι άπειρος» και «Κάθε άντρας γίνεται ανόητος μέσα από την ίδια του την σοφία» αποδίδουν τη σοφία μόνο στον θεό, ενώ «κανένας άνθρωπος δεν δύναται να δοξαστεί με τη σοφία του θεού». Ο Χριστός συγχωρεί τους εκτελεστές του επειδή «δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν». Η παρομοίωση των πιστών με πρόβατα είναι επίσης καταδεικτική των αναγκαίων προσόντων του καλού Χριστιανού.