Έκφραση – Έκθεση Γ΄Λυκείου. Θέμα: « Το αντικείμενο της υποχρέωσης στον τομέα των ανθρωπίνων πραγμάτων , είναι πάντα ο άνθρωπος ως ανθρώπινο ον. Υπάρχει υποχρέωση απέναντι σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα, εκ του γεγονότος και μόνον ότι είναι άνθρωπος, χωρίς να απαιτείται να συντρέχει καμμία άλλη προϋπόθεση, ακόμα και αν εκείνος δεν αναγνωρίζει καμμία». Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η υποχρέωση συνδέεται με τα ανθρώπινα πράγματα. Σε ένα άρθρο που θα ετοιμάσετε για τη σχολική εφημερίδα να αναφερθείτε στα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητας ενός κοινωνικά υπεύθυνου ανθρώπου καθώς και στους παράγοντες που μπορούν να καλλιεργήσουν την κοινωνική υπευθυνότητα (350- 400 λέξεις).


 

Ο άνθρωπος συχνά καλείται να νοιώσει τόσο ξεχωριστός ώστε να ξεκινήσει τη ζωή του έχοντας την υποχρέωση και το χρέος να κάνει όλα όσα θα καλυτερεύσουν τον άνθρωπο και τον κόσμο. Το καλλιεργημένο άτομο όχι μόνον δεν νοιώθει μόνο του επάνω στη γή, αλλά αντιθέτως θεωρεί ότι πρέπει να βοηθήσει τους άλλους να εξελιχθούν, να κερδίσουν μία καλύτερη ζωή. Όλοι μας επιβάλλεται να αποκτήσουμε αυτή τη γνώση η οποία θα μας οδηγήσει στο να πράττουμε  όσα θα βοηθήσουν στην ευδαιμονία αυτού του κόσμου. Διαρκώς λοιπόν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι αρετές ενός κοινωνικά υπεύθυνου ατόμου, ο κόσμος τι πρέπει να διαθέτει ώστε να βοηθεί και να συνδράμει τον άνθρωπο αυτό;

Ο κοινωνικά υπεύθυνος άνθρωπος ενσυνείδητα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μέρος και κομμάτι της κοινωνίας. Ανά πάσα στιγμή ενώνεται με τους Άλλους προκειμένου να τους βοηθήσει και να προσφέρει όσα μπορεί προκειμένου να συνδράμει στις δυσκολίες της ζωής τους. Αισθάνεται το μεγάλο χρέος του Καζαντζάκη,θεωρεί ότι το Εγώ δεν αποτελεί εμπόδιο στο να πλησιάσει τον Άλλο.  Θεωρεί ότι η έννοια Άνθρωπος είναι ανώτερη από κάθε συγκεκριμένο άτομο και προσωπικό συμφέρον και γι αυτό το λόγο συνεχώς αναγάγει το Εγώ στο Εμείς, στην προσφορά και στην αλληλεγγύη.

Ο άνθρωπος ο οποίος ζεί και αγωνίζεται για την κοινωνία, έχει υψηλό μέσα του το αίσθημα της θυσίας. Γνωρίζει  ότι κάτι ανώτερο και ωραίο ενώνει όλους τους ανθρώπους, γνωρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν αγαπημένοι και ευτυχισμένοι σε αυτόν τον κόσμο, και με όπλο το μυαλό του και την ψυχή του σκέφτεται και νοιώθει καλές σκέψεις και συναισθήματα. Ανά πάσα στιγμή επιθυμεί να πράξει σαν να είναι ο πρώτος και τελευταίος άνθρωπος στη γή, με γνώμονα όχι απολαβές αλλά μόνον τη βελτίωση της ζωής και του κόσμου των ανθρώπων.

Η σημερινή εποχή, του άγχους και της ύλης, της κίνησης προς τα αναγκαία του σώματος και μόνον, της αλλοτρίωσης και της αποξένωσης, αφυπνίζει τον ανεύθυνο κοινωνικά άνθρωπο, τον φέρνει αντιμέτωπο με τις υψηλές ευθύνες του έναντι του εαυτού του και των Άλλων. Ο νοήμων άνθρωπος σκέπτεται ότι οι σκέψεις αποκτούν αξία όταν γίνονται υψηλές μέσα από την προσφορά και την πρόοδο του κόσμου, μέσα από την εκπλήρωση προσωπικών στόχων και υποχρεώσεων οι οποίες βελτιώνουν τη ζωή των πολλών.Πόσοι άραγε άνθρωποι απογοητευμένοι από την κάθε είδους σκλαβιά και τον πόνο των Άλλων δεν ανέπτυξαν δράσεις αλληλεγγύης και αυτοθυσία επειδή ακριβώς δεν άντεχαν να είναι σιωπηλοί συνένοχοι στον πόνο και τη δυστυχία;

Εν κατακλείδι  η συναίσθηση ότι όλοι είμαστε μία κοινωνία και θα πρέπει να είμαστε ικανοί να θυσιασθούμε για τον Άλλο , επιβάλλεται να αποτελέσει φάρο που θα σώσει το νοήμονα άνθρωπο από τα απότομα εγωϊστικά βράχια της σύγχρονης κοινωνίας. Μαζί με τον Κάντ θα πρέπει να φωνάξουμε ότι κάθε πράξη μας θα μπορούσε να γίνει καθολικός νόμος, μόνον με αυτόν τον τρόπο ο κάθε ένας θα ξεκινά τον αγώνα της αγάπης και όλοι θα συναντιούνται στο τέλος του δρόμου αυτού στο ξέφωτο μιάς ευτυχισμένης κοινωνίας.

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr