Ομήρου Οδύσσεια,σημαντικές παρατηρήσεις,α,26-108.

1.Οι θεμελιώδεις έννοιες αυτών των στίχων είναι:      ο  χώρος στο θεϊκό επίπεδο
                                                                             το σύστημα η ηθική αρχή της Οδύσσειας ως το δίκαιο των θεών
                                                                                      η επικοινωνία ανάμεσα στο Δία και στην Αθηνά
                                                                                      η μεταβολή της στάσης των θεών έναντι του Οδυσσέα πλήν του Ποσειδώνος
                                                                                      η  αλληλεπίδραση,η  θεϊκή κοινωνία κατά προτύπωση της ανθρώπινης
                                                                         
2.Προσοχή στην ηθική αρχή της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου ,η οποία θίγεται και θεμελιώνεται στο κείμενο.Αυτός ο άνθρωπος ο οποίος επιλέγει είναι ο υπεύθυνος.Ο θεός  δεν έχει  ευθύνη.Για  πρώτη φορά στην ιστορία  του ανθρώπου τίθεται  το θέμα της ελεύθερης επιλογής με επίγνωση των συνεπειών που σημαίνει ότι ο ίδιος ο άνθρωπος  δημιουργεί τις προϋποθέσεις  για τη  δυστυχία του ή και την ευτυχία του πέρα από αυτό το οποίο του όρισε η μοίρα του.

Έκθεση Γ΄Λυκείου.

Θέμα: "Τα ριάλιτι σόου"είναι το νέο είδος εκπομπών των ΜΜΕ που απασχόλησαν όλον τον κόσμο.Να γράψετε μία επιστολή σε μία εφημερίδα στην οποία θα διατυπώνετε τη γνώμη σας για αυτό το είδος των εκπομπών.

Κύριε Διευθυντά.

Οι εκπομπές του είδους "ριάλιτι σόου"αποτελούν μελανό σημείο  στην ιστορία και στο ρόλο των ΜΜΕ.Τα ΜΜΕ σκοπό έχουν την ανάπτυξη της ελεύθερης προσωπικότητας ,της κριτικής ικανότητας και όχι την μονομερή και κατευθυνόμενη πλευρά των ανθρώπων ,οι οποίοι δυστυχώς μέσα από αυτά τα αθώα δήθεν παιχνίδια προωθούν πραγματικότητες όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι λίγοι θα ελέγχουν τους πολλούς.

Ποιός είναι άραγε ο σκοπός και η ιδρυτική σημασία των ΜΜΕ;Δεν είναι άλλος από την διάδοση και μεταφορά ειδήσεων και εκπομπών που προάγουν το ήθος,τη σκέψη και την ελεύθερη ύπαρξη.Όμως τα ΜΜΕ μέσα από τα ριάλιτι σόου καταχρώνται το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης.Υπερβαίνουν κάθε όριο διακριτικότητας και μέσα από την κοινοποίηση αυστηρώς προσωπικών θεμάτων καταργούν την ιδιωτικότητα.Ο άνθρωπος καθίσταται ένα απλό αντικείμενο περιέργειας ,δημοσιοποιείται όχι επειδή έχει κάτι να προσφέρει.Το αντίθετο.Δημοσιοποιείται απλά η λαγνεία του για λίγη δημοτικότητα μιάς και δεν έχει άλλο τρόπο προβολής.

Θέμα έκθεσης Γ΄Λυκείου.

Θέμα:Στην εποχή μας γίνεται πολύς λόγος για τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο επιδρά η διαφήμιση στο παιδί και στη γυναίκα.
1. Γιατί οι δύο αυτές κατηγορίες θεωρούνται ιδιαιτέρως ευάλωτες στη διαφημιστική προπαγάνδα;
2.Πώς επιδρά στη δομή της ψυχοσύνθεσής τους η διαφήμιση;

1.Eισαγωγή:  Θα πρέπει να γίνει αναφορά στην παντοδυναμία των .Μ.Μ.Ε στη σύγχρονη εποχή και στο παντοδύναμο και κυριότερο όπλο που χρησιμοποιούν για να χειραγωγούν  τις απρόσωπες μάζες:τη διαφημιστική προπαγάνδα.

2.Κυρίως θέμα:

2α.Η επίδραση της διαφήμισης στον κόσμο των παιδιών.
Οι Φέλνταμ και Γούλφ το 1974 ύστερα από ειδική μελέτη διαπιστώνουν ότι οι παιδικές τηλεοπτικές διαφημίσεις έχουν κατηγορηθεί για τους παρακάτω λόγους:

Νεοελληνική γλώσσα Β΄Γυμνασίου.Σχέδιο έκθεσης-παραγράφων.


Θέμα: «Ένας επισκέπτης-φιλοξενούμενος έρχεται στο σπίτι σας ή στην πόλη σας.Σας ζητά να του παρουσιάσετε με απλό και σαφή τρόπο τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής σας για να τα επισκεφθεί στο  λίγο χρόνο που διαθέτει».
1η παράγραφος,μέθοδος σύγκρισης-αντίθεσης και αιτιολόγησης,πρόλογος:
Πού άραγε θα μπορούσα να πάω και να ξεναγήσω τον καλύτερό μου φίλο το Νίκο,ο οποίος ήλθε από την Αθήνα στη Λέσβο για λίγες μέρες.Μιά και είναι καλοκαίρι και το νησί αυτή την εποχή  είναι πιο  ελκυστικό από την Αθήνα το πρώτο που σκέφθηκα είναι να του γνωρίσω τις παραλίες του νησιού(πραγματικά –υλικά αντικείμενα).Πήραμε λοιπόν το λεωφορείο και  κατ΄αρχήν επισκεφθήκαμε την πλάζ «τσαμάκια».Ο Νίκος έμεινε με το στόμα ανοιχτό.Στην Αθήνα δεν υπάρχουν τέτοια ωραία μέρη.Μέρη που να συνδυάζουν τις φυσικές ομορφιές με καθαρή θάλασσα και με ένα φιλόξενο περιβάλλον.Κολυμπήσαμε,ήπιαμε το αναψυκτικό μας,του σύστησα επίσης και φίλους μου που τυχαία βρήκαμε στην παραλία.Λίγο πιο πάνω  υπάρχει ένα δάσος,είπαμε η Λέσβος συνδυάζει πραγματικά πολλές  εναλλαγές του περιβάλλοντος.Καθίσαμε ανάμεσα στα δένδρα και απολαύσαμε το ρόφημά μας.

Εξάσκηση στην Έκφραση-Έκθεση της Γ΄Λυκείου.

1.Έστω ότι σας δίδεται  πρός ανάπτυξη θέμα που αφορά την αστυφιλία.Πώς και σε ποιό σημείο της εκθέσεως θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την εποχή πρό της βιομηχανικής επαναστάσεως και την εποχή μετά από αυτό το ιστορικό γεγονός;

2.Η γνώση είναι δύναμη ενώ η άγνοια έλλειψη και ηθική αδυναμία.Έστω ότι οι παράμετροι ενός θέματος είναι αυτές.Πώς και σε ποιό σημείο θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την Πλατωνική και Αριστοτελική φιλοσοφία;

Νεοελληνική Γλώσσα,Β΄Γυμνασίου.Γραφή παραγράφου.

Πώς γράφω την παράγραφο.

Βήμα 1ο : Επιλέγω το θέμα.Το θέμα αποτελεί τη θεματική πρόταση και συνήθως  τίθεται στην αρχή της παραγράφου.
π.χ.Έχω επισκεφθεί πολλά μέρη της Ελλάδας επειδή στους γονείς μου,αλλά και σε εμένα αρέσουν τα ταξίδια.

Βήμα 2ο: Επιλέγω τη μέθοδο σύμφωνα με την οποία θα αναπτύξω το θέμα που μου δίνεται.
π.χ.Παραδείγματος χάριν έχω επισκεφθεί την Επίδαυρο,τους Δελφούς,έχω ανεβεί και στην Ακρόπολη.(περιγράφω τις εντυπώσεις μου): Η Επίδαυρος βρίσκεται μέσα σε πραγματικά  ωραία τοπία,οι Δελφοί ανοίγονται μπροστά σου μετά από μία σαγηνευτική διαδρομή.(αφηγούμαι εντυπώσεις):Η Ακρόπολη μου ξύπνησε όλα αυτά τα οποία μαθαίνω στην ιστορία,μία άλλη εποχή πολιτισμού και προόδου.(δίνω αιτίες για όσα λέω και ισχυρίζομαι): Η Ελλάδα έχει μακραίωνο πολιτισμό ,όποιος επισκέπτεται πολλά από αυτά τα μέρη μαθαίνει πολλά διότι το ταξίδι είναι το πιο χρήσιμο βιβλίο.

Έκφραση-Έκθεση,Γ΄Λυκείου,καταναλωτισμός,σχέδιο έκθεσης.

Eισαγωγή:
Κατά τις τελευταίες  δεκαετίες ,ο  δυτικός κόσμος της υλικής ευμάρειας  και της υλικής αποτελμάτωσης έχει ήδη μετατραπεί σε κόσμο  της  μαζικής κουλτούρας.Κύριο γνώρισμά της αποτελεί ο καταναλωτισμός,η  αλόγιστη κατανάλωση των βιομηχανικών προϊόντων ,που στις ημέρες μας συνιστά τον  κυρίαρχο τρόπο ζωής στις  κοινωνίες της Δύσης.

Κυρίως Θέμα:
Ορισμός.
Στην  Κοινωνιολογία ο καταναλωτισμός προσδιορίζεται ως η ικανοποίηση που προσφέρει όχι  η κάλυψη  μιάς ανάγκης από ένα προϊόν αλλά η ίδια η πράξη της κατανάλωσης ,η ικανότητα του  ατόμου να καταναλώνει.Η κοινωνία  γίνεται έτσι  μία καταναλωτική κοινωνία που καταναλώνει μαζικά ό,τι μαζικά παράγεται από τη βιομηχανία.

Ομήρου Οδύσσεια,26-108,Ασκήσεις.

1.Στην πρώτη συνέλευση των θεών  διακρίνουμε τα ακόλουθα θέματα:
1....
2...

2.στ.38-39: "κι όμως οι ίδιοι ,κι από φταίξιμο δικό τους,πάσχουν και βασανίζονται και πάνω από το γραφτό τους".

Στο σημείο αυτό επαναλάμβάνεται από το Δία η βασική ηθική αρχή που διέπει την Οδύσσεια.Ποιά είναι αυτή;

Φιλοσοφικές έννοιες χρήσιμες για το μάθημα της Έκφρασης-Έκθεσης.


1.Η Έννοια του Είναι και του Γίγνεσθαι συμβολίζει την προσπάθεια να ανακαλύπτει το τέλειο και τον τρόπο που οδεύουμε προς αυτό.Με άλλα λόγια η έννοια του Είναι και του Γίγνεσθαι συμβολίζει το τι υπάρχει και το τι θα μπορούσε να υπάρχει.Η έκθεση ούτως ή άλλως πρέπει να κινείται στα δύο παραπάνω μεγέθη,δηλαδή η έκθεση περιγράφει με βάση την κύρια έννοια τον κόσμο,τον άνθρωπο και την κοινωνία όπως είναι αλλά και όπως θα έπρεπε να είναι.
2.Τα στάδια του φιλοσοφικού λόγου θα μπορούσαν να είναι σημαντικά και χρήσιμα δομικά υλικά στους μαθητές οι οποίοι γράφουν την έκθεσή τους.Ο θαυμασμός,η απορία,η έρευνα,το συμπέρασμα.Ο μαθητής εκφράζει τη  γνώμη του για την κύρια έννοια η οποία μπορεί να είναι καλή ή όχι.Από εκεί και πέρα ερευνά την πορεία της,τα αίτιά της,τους σκοπούς της.Οδηγείται με αυτόν τον τρόπο σε ασφαλές συμπέρασμα.
3.Επίσης οι φιλοσοφικοί συλλογισμοί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται από τους μαθητές.;Oταν οι διανοητές ξεκινούν από τις αφηρημένες ιδέες και ανακαλύπτουν τον κόσμο,τη φύση και τον άνθρωπο ο συλλογισμός είναι παραγωγικός.

Διαθεματική διδασκαλία στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας.Το Υποκείμενο στη Νεοελληνική γλώσσα και στην Αγγλική γλώσσα.

Το Υποκείμενο είναι το πρόσωπο,ζώο ή πράγμα,η κατάσταση η ιδιότητα ,η σκέψη ή η αξία η οποία προκαλεί πράξει,συναισθήματα,σκέψεις,ή θέτει και μεταφέρει τις παραπάνω μεταβλητές(το πρόσωπο κ.λ.π)σε νέες καταστάσεις,σε νέες σκέψεις και συναισθήματα,σε καινούργιες πράξεις,ή βέβαια όλες οι παραπάνω μεταβλητές παθαίνουν και υφίστανται τις συνέπειες από κάποια πράξη ή σκέψη.

π.χ.Ο Κώστας παίζει μπάλλα,ο Κώστας ως πρόσωπο υπό-κείται πίσω από την κίνηση της μπάλλας,άρα προκαλεί πράξεις με τη μπάλλα,είναι το υποκείμενο.

Ο  Κώστας χτυπήθηκε από το ρεύμα,ο Κώστας υφίσταται τις ενέργειες του ρεύματος,άρα υπό-κείται κάτω από τις συνέπειες της ανθρώπινης αυτής ανακάλυψης.

Φύλλο εργασίας,Ομήρου Οδύσσεια,στ.26-108,ραψωδία α΄.


1.Περιληπτική απόδοση.
Ενώ ο Ποσειδώνας βρίσκεται στους Αιθίοπες ,στον Όλυμπο γίνεται η πρώτη συνέλευση των θεών.Πρώτος παίρνει το λόγο ο Δίας ο οποίος εκφράζε το παράπονό του για τους ανθρώπους που θεωρούν τους ανθρώπους υπεύθυνους για τις συμφορές τους ενώ ουσιαστικά αυτοί οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για ό,τι τους συμβαίνει.Χρησιμοποιείται σχετικά το παράδειγμα του Αιγίσθου ,ενώ η Αθηνά προβάλλει μέσα από την αντίθεση την υπόθεση του Οδυσσέα ο οποίος είναι άξιος να γυρίσει στην πατρίδα του την Ιθάκη.
2.Πραγματολογικά στοιχεία.
Α.Αιθίοπες: μυθικός λαός που οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι ζούσε στην άκρη της γής…
(αναλύουμε παρομοίως και άλλες λέξεις-φράσεις  του κειμένου….).
3.Δομή του κείμένου:
Α.το θέμα του Αιγίσθου: (εισάγεται από το Δία)στ.33-51
Β.το θέμα του Οδυσσέα:(εισάγεται από την Αθηνά)στ.52-108
4.Αξίες-αντιλήψεις –έθιμα-θεσμοί-κοινωνικοπολιτική οργάνωση

Θέμα έκθεσης:το ηλεκτρονικό βιβλίο σε σχέση με το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο.


Πρόλογος.
 Η γνώση μεταφέρεται μέσα από οποιοδήποτε μέσο,είτε αυτό είναι έντυπο,είτε ηλεκτρονικό,είτε απλά προφορικό.Είτε μιμητικό,μία απλή χειρονομία,μία συναισθηματική ή ηθική κίνηση.Ο άνθρωπος όμως είναι ένα ξεχωριστό όν το οποίο-όπως είπε και ο Αριστοτέλης –έχει την έξη,τη συνήθεια ως Δευτέρα φύση.Γι αυτό είναι σημαντικό το μέσο της γνώσης-όπως είναι το βιβλίο-να είναι προσφιλές και θεμιτό στον αναγνώστη.Από αυτή την άποψη και το ηλεκτρονικό βιβλίο αλλά και το έντυπο παραδοσιακό βιβλίο είναι αποδεκτά από τους συνανθρώπους μας,αν και σε μερικές περιπτώσεις έχουμε φανατικούς εχθρούς και φίλους είτε του ενός είτε του άλλου.Το σίγουρο είναι ότι και τα δύο αυτά είδη βιβλίου συγκεντρώνουν αρκετά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα,άρα ίσως το πιο σωστό είναι να χρησιμοποιούνται και τα δύο-αναλόγως χρόνου,χώρου και συνθηκών.
Κυρίως θέμα.
(μικρή ιστορική αναδρομή):
Σίγουρα η εφεύρεση της γραφής σήμανε τη γένεση ενός ξεχωριστού ανθρώπινου πολιτισμού.Τα πρώτα όμως βιβλία ήταν δύσχρηστα πινακίδια από κερί,γύψο,ή άλλα υλικά.Ακόμα και τα φυτά(βύβλος,πάπυρος)που χρησιμοποιούνταν ήταν για κάποιες ανώτερες τάξεις,δύσχρηστα στους πολλούς.Από αυτή την άποψη η εμφάνιση της τυπογραφίας με το Γουτεμβέργιο αποθέωσε το βιβλίο,το έκανε προσιτό στους πολλούς ,μετέφερε τη γνώση άνετα,άμεσα και ασφαλώς σε ευρείες κοινωνικές τάξεις.Το έντυπο βιβλίο ταυτίστηκε με την ανθρώπινη προσπάθεια  του ειδέναι,το έντυπο μάλιστα βιβλίο μεταφέρεται στη φύση,στους φίλους,στην εξοχή,είναι ο φίλος που δεν χρειάζεται πολύ δεξιότητα και χρήμα,προσφέρει μάλιστα τόσα πολλά στους αναγνώστες του.Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι βέβαια προϊόν της εποχής μας,είναι γέννημα της τεχνολογικής εποχής μας,όμως έχει και αυτό τη γοητεία όπως όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα.Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι τελευταίο τεχνολογικό  εφεύρημα ,αναγκαίο μετά τις δυνατότητες του διαδικτύου.
Τα υπέρ του εντύπου βιβλίου.

Διαγώνισμα στην εισαγωγή της Οδύσσειας.


Θέματα.
1.Χαρακτήρισε ως σωστές(Σ)ή λανθασμένες(Λ) τις παρακάτω προτάσεις.
Α.Έπος δεν σημαίνει λόγος ,διήγηση αλλά μόνον κάτι το ακατόρθωτο.
Β.Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια είναι ηρωϊκά έπη.
Γ.Το πιο βασικό γνώρισμα του έπους είναι το ότι παρουσιάζει αληθινές ιστορίες.

Μον.6.

2.Ποιά είναι τα δύο βασικά γνωρίσματα του ηρωϊκού έπους;
Μον.4.

Χρήσιμες ιστορικές γνώσεις για το μάθημα της Έκφρασης-Έκθεσης.

Ιστορικές περίοδοι.
α.Αρχαία Ελληνική Περίοδος.
α1.Προσωκρατική περίοδος:Οι φιλόσοφοι της προσωκρατικής περιόδου ασχολήθηκαν με το πρόβλημα της φύσης,πώς από τη φύση ο άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει όλες εκείνες τις δομικές αρχές οι οποίες θα οικοδομήσουν και την ανθρώπινη κοινωνία.Μέσα από τις προσωκρατικές αρχές(ύδωρ,άπειρον,αήρ)ξεπήδησαν οι αρχές της συμπαντικής ισορροπίας,δικαιοσύνης(ως συμπαντικής ισορροπίας των πρώτων αρχών  της φύσης)ανδρείας(ο άνθρωπος για πρώτη φορά ίσταται όρθιος και ενεργός νοητικά απέναντι στο άπειρο.
Επίσης ο Ηράκλειτος και ο Παρμενίδης επανέφεραν τις αρχές του Είναι και του Γίγνεσθαι.Σαν να λέμε της εξέλιξης και της δημιουργίας.Είπαν και συζήτησαν ότι όλα γύρω μας υπάρχουν ,δημιουργούνται και εξελίσσονται.

Τι τελικά χρησιμοποιούμε όταν γράφουμε έκθεση(κυρίως για μαθητές Γ΄Λυκείου).

1.Η τεχνική της Αφήγησης.
(Η έκθεση ειδικά στο σημείο εκείνο όπου δίδουμε ιστορικά και άλλα στοιχεία της κυρίας εννοίας θα πρέπει να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά της αφήγησης).
α.οπτική γωνία(οι πληροφορίες δίδονται ανάλογα με τις θέσεις του συγγραφέα).
β.ιδέες και σκέψεις,κρίσεις και απόψεις(παραδίδονται όσα γνωρίζουμε για πρόσωπα και καταστάσεις,ιδέες και ιδιότητες που σχετίζονται με την κύρια έννοια).
Η Αφήγηση είναι απαραίτητη να υπάρχει σε κομμάτια της έκθεσης διότι είναι η τεχνική του να δίδω πληροφορίες για το πού,πότε,πώς και γιατί της κυρίας έννοιας και των εννοιών και αξιών που σχετίζονται με αυτή.
Στην Αφήγηση κρίνονται: