Έκφραση – Έκθεση Γ΄Λυκείου. Θέμα: « Το αντικείμενο της υποχρέωσης στον τομέα των ανθρωπίνων πραγμάτων , είναι πάντα ο άνθρωπος ως ανθρώπινο ον. Υπάρχει υποχρέωση απέναντι σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα, εκ του γεγονότος και μόνον ότι είναι άνθρωπος, χωρίς να απαιτείται να συντρέχει καμμία άλλη προϋπόθεση, ακόμα και αν εκείνος δεν αναγνωρίζει καμμία». Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η υποχρέωση συνδέεται με τα ανθρώπινα πράγματα. Σε ένα άρθρο που θα ετοιμάσετε για τη σχολική εφημερίδα να αναφερθείτε στα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητας ενός κοινωνικά υπεύθυνου ανθρώπου καθώς και στους παράγοντες που μπορούν να καλλιεργήσουν την κοινωνική υπευθυνότητα (350- 400 λέξεις).


 

Ο άνθρωπος συχνά καλείται να νοιώσει τόσο ξεχωριστός ώστε να ξεκινήσει τη ζωή του έχοντας την υποχρέωση και το χρέος να κάνει όλα όσα θα καλυτερεύσουν τον άνθρωπο και τον κόσμο. Το καλλιεργημένο άτομο όχι μόνον δεν νοιώθει μόνο του επάνω στη γή, αλλά αντιθέτως θεωρεί ότι πρέπει να βοηθήσει τους άλλους να εξελιχθούν, να κερδίσουν μία καλύτερη ζωή. Όλοι μας επιβάλλεται να αποκτήσουμε αυτή τη γνώση η οποία θα μας οδηγήσει στο να πράττουμε  όσα θα βοηθήσουν στην ευδαιμονία αυτού του κόσμου. Διαρκώς λοιπόν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι αρετές ενός κοινωνικά υπεύθυνου ατόμου, ο κόσμος τι πρέπει να διαθέτει ώστε να βοηθεί και να συνδράμει τον άνθρωπο αυτό;

Ο κοινωνικά υπεύθυνος άνθρωπος ενσυνείδητα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μέρος και κομμάτι της κοινωνίας. Ανά πάσα στιγμή ενώνεται με τους Άλλους προκειμένου να τους βοηθήσει και να προσφέρει όσα μπορεί προκειμένου να συνδράμει στις δυσκολίες της ζωής τους. Αισθάνεται το μεγάλο χρέος του Καζαντζάκη,θεωρεί ότι το Εγώ δεν αποτελεί εμπόδιο στο να πλησιάσει τον Άλλο.  Θεωρεί ότι η έννοια Άνθρωπος είναι ανώτερη από κάθε συγκεκριμένο άτομο και προσωπικό συμφέρον και γι αυτό το λόγο συνεχώς αναγάγει το Εγώ στο Εμείς, στην προσφορά και στην αλληλεγγύη.

Ο άνθρωπος ο οποίος ζεί και αγωνίζεται για την κοινωνία, έχει υψηλό μέσα του το αίσθημα της θυσίας. Γνωρίζει  ότι κάτι ανώτερο και ωραίο ενώνει όλους τους ανθρώπους, γνωρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν αγαπημένοι και ευτυχισμένοι σε αυτόν τον κόσμο, και με όπλο το μυαλό του και την ψυχή του σκέφτεται και νοιώθει καλές σκέψεις και συναισθήματα. Ανά πάσα στιγμή επιθυμεί να πράξει σαν να είναι ο πρώτος και τελευταίος άνθρωπος στη γή, με γνώμονα όχι απολαβές αλλά μόνον τη βελτίωση της ζωής και του κόσμου των ανθρώπων.

Η θέση των ηλικιωμένων στη σημερινή κοινωνία (κριτήριο έκθεσης έκφρασης λυκείου).


Από τις πιο παράξενες όψεις της ελληνικής δημόσιας ζωής είναι ίσως οι επαναλαμβανόμενες από όλες τις πλευρές κραυγές απελπισίας για την εξέλιξη του πληθυσμού στη χώρα μας. «Είμαστε χώρα γερόντων» είναι το συμπέρασμα και η προτροπή αβίαστη: «γεννάτε γιατί χανόμαστε»… Την ίδια στιγμή, όμωςγνωρίζουμε όλοι σε τι συνθήκες είναι υποχρεωμένοι να ζουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ηλικιωμένοι της χώρας μας. Αδιαφορία, ανέχεια, μιζέρια. Πώς άραγε συμβαίνει αυτό; Πώς είναι δυνατό μια «χώρα γερόντων» να μη φροντίζει καθόλου για τα γηρατειά;

Ενδιαφέρουσα, ωστόσο, είναι για το συγκεκριμένο ζήτημα η αναδρομή στο παρελθόν. Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας παρουσιάζονται διάφορες μορφές πάλης νεότερων και γεροντότερων και η έκβαση της μάχης είναι προδιαγεγραμμένη. Οι περιπτώσεις υπερίσχυσης των γεροντότερων είναι σπάνιες ως ανύπαρκτες. Οι μύθοι των περισσοτέρων λαών καταγράφουν παρόμοιες συγκρούσεις και επισφραγίζουν τη νίκη των νεότερων μέσα από ποικίλου είδους αναμετρήσεις του πατέρα με το γιο: ο Κρόνος με τον Ουρανό, ο Οιδίποδας με το Λάϊο, ο Θησέας με τον Αιγέα. Υπάρχουν, βέβαια, και οι μορφές των δημογερόντων στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ή του σοφού Νέστορα στην Ομηρική εποχή, οι οποίοι μάς θυμίζουν τη σημασία της μετάδοσης γνώσεων και εμπειρίας από τη μία γενιά στην επόμενη.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ


 

Αναζητήστε την εμπλουτισμένη μορφή του κειμένου και διαβάστε τα σχόλια για τη ζωή και το έργο του εθνικού μας ποιητή.

 

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C113/351/2365,8989/

 

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι είναι το ποίημα που τον απασχόλησε όσο κανένα άλλο. Ελεύθεροι είναι οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου κατά τη δεύτερη, μεγάλη πολιορκία, από το 1825 ως την απεγνωσμένη και ηρωική έξοδο την παραμονή των Βαΐων του 1826, η υψηλότερη ίσως και αποφασιστικότερη στιγμή της Επανάστασης. Οι Μεσολογγίτες αμύνονται κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας με σθένος. Υπομένουν καρτερικά και παλεύουν απέναντι στο Κακό: Τις φυσικές κακουχίες (πείνα, αρρώστιες, τον θάνατο), τον εξωτερικό εχθρό δηλ. τους Τούρκους, αλλά και τον εσωτερικό δηλ. τον ίδιο τους τον εαυτό που τους καλεί να γευτούν τον πειρασμό της άνοιξης και του έρωτα, την ίδια τη ζωή, συνθηκολογώντας με τον εχθρό. Αυτοί όμως κατόρθωσαν να νικήσουν το Κακό, διατηρώντας ακέραιο το ήθος τους παραμένοντας ουσιαστικά, εσωτερικά ελεύθεροι, αν και ήταν πολιορκημένοι. Το Καλό νίκησε και η εσωτερική τους πάλη, τους έκανε να ξεπεράσουν την ανθρώπινη τους φύση και να τους οδηγήσει στην ηθική ολοκλήρωση.

Ο Σολωμός ζει από κοντά τα γεγονότα —οι κανονιές από το πολιορκημένο φρούριο ακούγονταν πολλές φορές ως τη Ζάκυνθο—, το ποίημα όμως δεν το γράφει με νωπές εντυπώσεις της στιγμής, αλλά πολύ αργότερα. Το ποίημα αυτό απασχόλησε τον ποιητή όσο κανένα άλλο, όμως ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και έφτασε σ΄ εμάς σε αποσπάσματα, τα οποία ανήκουν σε Τρία Σχεδιάσματα, που το καθένα αντιπροσωπεύει όχι μόνο διαφορετικό στάδιο επεξεργασίας αλλά και διαφορετική ποιητική αντίληψη. Έχουμε ένα πρώτο σχεδίασμα, κάτι σαν δοκιμή περισσότερο, γύρω στα 1830. Το Β' και το Γ' σχεδίασμα τα έχουμε σε μια σειρά από «αποσπάσματα»· έτσι τουλάχιστο τα ονομάζουμε συνήθως. Αλλά η ονομασία είναι απατηλή· τα μέρη αυτά δεν είναι αποσπασμένα από ένα ολοκληρωμένο σύνολο, δεν είναι τυχαία θραύσματα σαν τα αποσπάσματα της Σαπφώς ή του Αρχιλόχου. Ο Σολωμός δεν προχώρησε ποτέ στην ολοκλήρωση· δε θέλησε ή δεν ενδιαφέρθηκε να εντάξει τα λυρικά αυτά κομμάτια σ’ ένα σύνολο αφηγηματικό ή «επικολυρικό».

Στόχος του  είναι να υμνήσει το σθένος των Μεσολογγιτών να ξεπεράσουν όλα τα υλικά και ψυχικά εμπόδια και την απόφασή τους να προτιμήσουν την ηρωική έξοδο και το θάνατο πάρα την ταπεινωτική παράδοση.

Γλωσσικές Ασκήσεις Γυμνασίου [Κλίση Επιθέτων] (A γυμνασίου).


 

1. Να συμπληρώσετε τα κενά με τον κατάλληλο τύπο των επιθέτων που δίνονται ακολούθως: συνεχής, πλατύς, πολύς, ιδεώδης, στοιχειώδης, διεθνής, ανεπιτυχής, δαιδαλώδης 

 

1. Κατάφερε να τους συμφιλιώσει ύστερα από πολλές................................... προσπάθειες.

2. Το άρθρο έχει σκοπό να σας ενημερώσει για τη λειτουργία της............................ Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.

3. Ύστερα από................... σκέψη αποφάσισε να φύγει.

4. Η συνεννόηση ήταν αποτέλεσμα............................. και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

5. Οι δρόμοι της πόλης μας είναι...........................

6. Είναι καταπληκτική η εντύπωση που προκαλεί το............................ κτήριο.

7. Δεν έδειχνε απέναντί του ούτε το.................................. σεβασμό.

8. Οι συνθήκες εργασίας σ’ αυτή την επιχείρηση είναι..........................

 

2. Να συμπληρώσετε τις φράσεις με τους κατάλληλους τύπους των λέξεων που βρίσκονται στην παρένθεση.

 

1. Δεν αντέχω τη............................................................... (συνεχής πίεση).

2. Ορισμένα κράτη δε σέβονται τους................................................ (διεθνής κανόνας) δικαίου.

3. Ορισμένες ομάδες είναι πολύ...................................... (δημοφιλής).

4. Έκανε έκκληση για................................................... (αρραγής ενότητα).

5. Παρακολούθησε τη διάλεξη του................................................ (διαπρεπής αρχαιολόγος).

6. Δεν γνωρίζω το............................... (ακριβής) έτος της γέννησής του.

7. Οι μαθητές επισκέφτηκαν διάφορα................................................... (ευαγές ίδρυμα).

8. Χαθήκαμε στους................................................. (δαιδαλώδης δρόμος) της πόλης.

9. Ήμασταν μάρτυρες του πιο...................................................... (ειδεχθές έγκλημα).

10. Το Υπουργείο Γεωργίας ανέθεσε στα δασαρχεία την εκμετάλλευση των.......................................................... (δασώδης περιοχή).

 

3. Να γράψετε τα ονοματικά σύνολα στην ίδια πτώση του άλλου αριθμού.

 

1. τον ευσεβή άνθρωπο ...................................................................................

2. τους νομοταγείς πολίτες .............................................................................

3. των προσεχών εβδομάδων .........................................................................

4. των αναιδών ανθρώπων .............................................................................

5. το αειθαλές δέντρο ....................................................................................

6. των επικερδών επαγγελμάτων ...................................................................

7. τη συνεχή φροντίδα ...................................................................................

8. τα ακριβή στοιχεία .....................................................................................

9. του επιεικούς μέτρου .................................................................................

10. τη μεγαλοπρεπή είσοδο ..........................................................................

Έκφραση-Έκθεση Γ΄Λυκείου. Κριτήριο Αξιολόγησης με ενδεικτικές απαντήσεις. Η απώλεια της ιδιωτικότητας.



Κείμενο:
Το πρώτο πράγμα που τέθηκε σε κρίση από την παγκοσμιοποίηση των επικοινωνιών μέσω του Ίντερνετ είναι η έννοια των συνόρων. H έννοια των συνόρων είναι αρχαία όσο και το ανθρώπινο είδος ή μάλλον όσο όλα τα ζωϊκά είδη.
Σε ανθρώπινο επίπεδο, η ζώνη προστασίας εκτείνεται από το άτομο στην κοινότητα. Τα όρια-  των πόλεων, της περιοχής, του βασιλείου- θεωρούνταν ανέκαθεν μία συλλογική διεύρυνση των ατομικών σφαιρών προστασίας.Μερικές φορές ή έννοια των συνόρων ήταν τόσο επίμονη ώστε να προκαλεί την ανέγερση ενός τείχους μέσα στην ίδια πόλη προκειμένου να καθορισθεί ποιος ήταν από εδώ και ποιος από εκεί.  Το σύνορο όχι μόνον προστατεύει την κοινότητα από μία επίθεση ξένων αλλά και από το βλέμμα τους. Τα τείχη και το γλωσσικό φράγμα  μπορούν να χρησιμεύσουν σε ένα δεσποτικό καθεστώς για να κρατήσει τους υπηκόους του σε άγνοια γύρω από τα όσα συμβαίνουν αλλού, αλλά εν γένει εγγυώνται στους πολίτες ότι οι πιθανοί εισβολείς δεν έχουν πληροφορίες για τα ήθη, για τα πλούτη, για τις εφευρέσεις, για τα συστήματα καλλιέργειάς τους.
Αντίστροφα, οι υπήκοοι ανέκαθεν πλήρωναν αυτή την κοινωνική μυστικοπάθεια αποδεχόμενοι την απώλεια της ιδιωτικής τους μυστικοπάθειας.  Διαφόρου τύπου ανακρίσεις κοσμικές ή θρησκευτικές, είχαν δικαίωμα να παρακολουθούν τη συμπεριφορά και συχνά μάλιστα τις σκέψεις των υπηκόων, και ας μην μιλήσουμε για τους τελωνειακούς και φορολογικούς νόμους μέσω των οποίων θεωρούνταν πάντα σωστο ο ιδιωτικός πλούτος των πολιτών να είναι γνωστός στο κράτος.
Με το ίντερνετ η ίδια η έννοια του εθνικού κράτους μπαίνει σιγά-σιγά σε κρίση. Το ίντερνετ δεν είναι απλώς το μέσον που επιτρέπει να δημιουργηθούν διεθνείς και πολύγλωσσες chat lines. Σήμερα μία πόλη της Πομερανίας μπορεί να αδελφοποιηθεί με ένα κέντρο της Εστρεμαδούρα, βρίσκοντας on line  κοινά ενδιαφέροντα και εμπορικές συναλλαγές πέρα από τις εθνικές οδούς που ακόμη διασχίζουν σύνορα. Σήμερα μέσα στα ακατάπαυστα κύματα των μεταναστών είναι όλο και πιο εύκολο για μία μουσουλμανική κοινότητα της Ρώμης να συνδεθεί με μία μουσουλμανική κοινότητα του Βερολίνου.
Ωστόσο αυτή η πτώση των συνόρων προκάλεσε δύο αντίθετα φαινόμενα. Από τη μία δεν υπάρχει πιά εθνική κοινότητα που να μπορεί να εμποδίσει τους πολίτες της να γνωρίσουν αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες και σύντομα θα είναι αδύνατο να εμποδίσεις τον πολίτη οποιασδήποτε δικτατορίας να μαθαίνει σε πραγματικό χρόνο αυτό το οποίο συμβαίνει αλλού. Από την άλλη η αυστηρή παρακολούθηση που ασκούν τα κράτη στις δραστηριότητες των πολιτών πέρασε σε άλλα κέντρα εξουσίας που είναι τεχνολογικά σε θέση (αν και όχι πάντα νόμιμα) να γνωρίζουν σε ποιόν γράψαμε , τι αγοράσαμε , ποια ταξίδια κάναμε, ποιες είναι οι εγκυκλοπαιδικές παραξενιές μας και ακόμα και οι σεξουαλικές προτιμήσεις μας.