Aρχαία Ελληνικά από το πρωτότυπο Α΄Γυμνασίου. 4η ενότητα. Ασκήσεις λεξιλογικές και γραμματικές.



1.Να αντιστοιχίσετε τις λέξεις της στήλης Α με τις αντίστοιχες της στήλης Β ώστε να δημιουργηθούν ονοματικά σύνολα:
Μεγαλόφωνος                                 τραγουδιστής
Φωνήεν                                             συσκευή
Διαφωνία                                           μακρό
Μουσική                                             απόψεων
Μικροφωνική                                    συμφωνία
Καλλίφωνος                                      ρήτορας
2.Να αντικαταστήσετε τις υπογραμμισμένες λέξεις των παρακάτω προτάσεων με άλλες συνώνυμές τους από το λεξιλογικό πίνακα:
Α) Ο καλλίφωνος  τραγουδιστής χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό.
Β) Στην παιδική χορωδία ακούσθηκαν και κάποιες φάλτσες φωνές.
Γ) Ακούγοντας την τραγική είδηση έμεινε άφωνος.
Δ) Το γραμμόφωνο ξυπνά παλαιές και ρομαντικές αναμνήσεις.
Ε) Η ηχοληψία ήταν εξαιρετική γιατί οι ηχητικές συσκευές ήταν σύγχρονες.
3.Να σχηματίσετε προτάσεις χρησιμοποιώντας τις λέξεις:
Πολυφωνία, φώνημα, φωνακλάς.

Nεοελληνική γλώσσα Α΄Γυμνασίου.Ενότητα 2η Επικοινωνία στο σχολείο Τα προβλήματα του σχολείου μου.



Α. Τα περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα παρουσιάζουν προβλήματα. Αυτό ισχύει για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια. Το δικό μου σχολείο που είναι το 4ο Γυμνάσιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι ένα από αυτά τα σχολεία.
Β. Θεωρώ ότι το κυριότερό του πρόβλημα είναι η παλαιότητα του κτιρίου. Αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος είναι να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των μαθητών του. Μέσα σε αυτό το παλαιό κτίριο ο σύγχρονος μαθητής δεν μπορεί να έχει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για μια ολοκληρωμένη διδασκαλία, πάνω σε όλα τα θέματα που τον αφορούν. Εξαίρεση σ’ αυτό αποτελεί η προσπάθεια που έγινε τελευταία για να εξοπλιστούν με διαδραστικούς πίνακες οι τάξεις της Β’ Γυμνασίου.
Γ. Για να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες του σχολείου χρειάστηκε κάποιες παλιές αίθουσες να χωριστούν σε μικρότερες. Οι αίθουσες, λοιπόν, διδασκαλίας πολλές φορές καταλήγουν να είναι ασφυκτικά μικρές. Ακόμα, οι παλιές υδραυλικές εγκαταστάσεις καθώς και τα παλιά σώματα θέρμανσης στις αίθουσες μάς δημιουργούν προβλήματα θέρμανσης το χειμώνα.
Δ. Ένα άλλο πολύ σπουδαίο πρόβλημα είναι η μικρή αυλή του σχολείου. Σ’ αυτή τη μικρή αυλή η γυμναστική γίνεται με περιορισμούς, εφόσον δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες. Ας μην αναφέρουμε, βέβαια, τι γίνεται τις βροχερές ημέρες, αφού κλειστό γυμναστήριο δεν υπάρχει. Αυτά είναι πολυτέλειες!
Ε. Άλλες ελλείψεις του σχολείου είναι η σχολική βιβλιοθήκη, η αίθουσα εκδηλώσεων και το εργαστήριο φυσικών επιστημών. Ένα σχολείο στο οποίο ο μαθητής παίρνει πολύπλευρη πνευματική μόρφωση πρέπει να είναι εξοπλισμένο σίγουρα με τα παραπάνω. Η ύπαρξη αυτών των ειδικών αιθουσών τονώνει το ενδιαφέρον του μαθητή για κάθε μάθημα και αποδίδει καλύτερα.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ




Α. Να προσδιορίσετε το είδος των ονοματικών δευτερευουσών προτάσεων και να χαρακτηρίσετε τη συντακτική τους θέση.

1. Μετά τη συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών φοβηθήκαμε μήπως αναβληθεί η προγραμματισμένη εκδρομή μας στο Πήλιο.
2. Κατά την επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης ο διευθυντής του θέλησε να  μας δείξει ορισμένα καινούρια εκθέματα.
3. Δεν κατάλαβε κανείς από τους παρευρισκομένους πόσο δυνατά χτύπησε την πόρτα ο τελευταίος επισκέπτης.
4. Ακόμη και οι καθηγητές συμφώνησαν ανεπιφύλακτα σ' αυτό, ότι το σχολικό μας κτίριο χρειάζεται άμεσα την επισκευή του.
5. Όσοι μπόρεσαν να περάσουν το ποτάμι με τις βάρκες τους , έφτασαν γρηγορότερα στον προορισμό τους.

Β. Να αναγνωρίσετε το είδος των δευτερευουσών επιρρηματικών προτάσεων και να υπογραμμίσετε το σύνδεσμο εισαγωγής τους.

1. Οι θεατές της παράστασης ήταν τόσο εκνευρισμένοι από το κακό θέαμα, ώστε αποχώρησαν πριν το τέλος της αγανακτισμένοι.
2. Οι φίλαθλοι ήταν ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι , επειδή η ομάδα τους κατάφερε να κερδίσει το κύπελλο Ελλάδας.
3. Η καθυστέρηση της πτήσης ήταν μεγάλη , διότι παρουσιάστηκε βλάβη στον κινητήρα του αεροπλάνου.
4. Έτρεχαν, για να προλάβουν το τρένο.

Νεοελληνική Γλώσσα/Νέα Ελληνικά Γ’ Λυκείου Κριτήριο Αξιολόγησης: «Παιδεία-Εκπαίδευση», Συνεξέταση Γλώσσας-Λογοτεχνίας,



ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΚΕΙΜΕΝΑ
Ι. ΚΕΙΜΕΝΟ 1
ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
§1 Σήμερα βιώνουμε μια κρίση ευρέος φάσματος και διεθνούς κλίμακας. Δεν μιλώ για την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008. Μιλώ για μια κρίση που περνά απαρατήρητη, η οποία, όμως, μακροπρόθεσμα μπορεί να αποβεί πολύ πιο επικίνδυνη για το μέλλον της δημοκρατίας: μια πλανητική κρίση παιδείας.
§2 Βαθιές ανατροπές συντελούνται σε όσα οι δημοκρατικές κοινωνίες διδάσκουν στους νέους και δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί το μέγεθός τους. Άπληστες για οικονομική επιτυχία, οι χώρες και τα εκπαιδευτικά συστήματά τους εγκαταλείπουν με απερισκεψία κάποιες γνώσεις απαραίτητες για την επιβίωση των δημοκρατιών. Οι γενικές σπουδές και οι τέχνες συνεχώς χάνουν έδαφος, τόσο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και στο πανεπιστήμιο, σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Επίσης, υποχωρούν και όλες οι ανθρωπιστικές και οι κοινωνικές επιστήμες, καθώς οι χώρες αναζητούν το βραχυπρόθεσμο κέρδος καλλιεργώντας χρήσιμες και εφαρμόσιμες ικανότητες προσαρμοσμένες σε αυτόν τον στόχο. Αν υπερισχύσει αυτή η τάση, πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο σύντομα θα παράγουν γενιές χρήσιμων μηχανών, υπάκουων και τεχνικά εξειδικευμένων, αντί για ολοκληρωμένους πολίτες, ικανούς να αμφισβητούν, να συλλογίζονται μόνοι τους, να αντιλαμβάνονται την έννοια του κόπου και των επιτευγμάτων των άλλων.
§3 Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τα προβλήματα που έχουμε να επιλύσουμε -είτε είναι οικονομικά είτε οικολογικά είτε θρησκευτικά ή πολιτικά-είναι πλανητικής κλίμακας. Κανείς μας δεν ξεφεύγει από αυτή την παγκόσμια αλληλεξάρτηση. Επομένως, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου έχουν ένα τεράστιο και επείγον έργο: να καλλιεργήσουν στους φοιτητές την ικανότητα να θεωρούν τον εαυτό τους μέλος ενός ετερογενούς κόσμου και να έχουν μια κάποια αντίληψη της Ιστορίας και του χαρακτήρα των διαφορετικών ομάδων που τον κατοικούν.
§4 Οι πολίτες του κόσμου χρειάζονται μια γενική μόρφωση. Ασφαλώς χρειάζονται και πολλές πρακτικές γνώσεις που οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν χωρίς να εκπαιδευτούν στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ωστόσο, για να γίνεις υπεύθυνος πολίτης, χρειάζεσαι κάτι άλλο: την ικανότητα να αξιολογείς τις ιστορικές αποδείξεις, τον χειρισμό των οικονομικών αρχών και την εξάσκηση του κριτικού σου πνεύματος. Να μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικές απόψεις της κοινωνικής δικαιοσύνης, να μιλάς τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, να μπορείς να αξιολογείς την πολυπλοκότητα των μεγάλων θρησκειών του κόσμου. Το να έχεις μια δομημένη σκέψη πάνω σε ένα ευρύ φάσμα πολιτισμών, ομάδων κι εθνών και στην ιστορία των αλληλεπιδράσεών τους επιτρέπει στις δημοκρατίες να προσεγγίσουν με υπεύθυνο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Παραγωγή γραπτού λόγου,Νέα Ελληνική Γλώσσα, Α΄Γυμνασίου.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1

ΕΝΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΔΕΙΠΝΟ

Υποθέστε ότι δουλεύετε  στο σπίτι ενός πλούσιου αριστοκράτη μεγαλογαιοκτήμονα και είστε υπεύθυνοι για το φαγητό. Αύριο ο οικοδεσπότης θέλει να παραθέσει ένα πλούσιο δείπνο για άλλους αριστοκράτες. Εσείς, ως υπεύθυνοι για το δείπνο, τι θα συμπεριλαμβάνατε στο μενού (κατάλογος φαγητών που θα προσφερθούν);
Για να πάρετε ιδέες για το μενού, διαβάστε τα κείμενα που σας δίνονται.
Από τα φαγητά που αναφέρονται στα κείμενα επιλέξτε αυτά που θέλετε εσείς. Στη συνέχεια συμπληρώστε τις στήλες στο έντυπο που έχετε μπροστά σας με τον τίτλο ΜΕΝΟΥ.
Μοιραστείτε τα κείμενα για να αξιοποιήσετε το χρόνο σας. Στην παρουσίασή σας να αιτιολογήσετε τις επιλογές σας λαμβάνοντας υπόψη τους τομείς της οικονομίας που είχαν αναπτυχθεί και τα προϊόντα που είχε στη διάθεσή του το βυζαντινό κράτος.
Θα πρέπει να τελειώσετε σε 15΄ την εργασία σας.

Eισαγωγή στην Ιλιάδα, σχεδιάγραμμα.




1.Ο τίτλος του έργου:

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η Ιλιάδα ασχολείται με τον Τρωϊκό πόλεμο και το όνομα του τίτλου της το οφείλει στη λέξη Ίλιον το οποίον αποτελεί δεύτερον όνομα της Τροίας.

2.Το θέμα:

Το κύριο θέμα και η αφετηρία της Ιλιάδας όπως δηλώνει ο ποιητής στο προοίμιο του έργου είναι ο θυμός (μήνις) του Αχιλλέα ( ο οποίος προέκυψε μέσα από τη σύγκρουση του ήρωα με τον αρχιστράτηγο Αγαμέμνονα ) με όλα τα επακόλουθά του.

3. Το περιεχόμενο της Ιλιάδος – η χρονική διάρκεια των γεγονότων (ο χρόνος της ιστορίας).

Η Ιλιάδα αναφέρεται στον κατακτητικό πόλεμο των Αχαιών κατά της Τροίας και στις συγκρούσεις τους με τους Τρώες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλεως. Όμως ο ποιητήτς δεν ξεκινάει την αφήγησή του από την αρχή του πολέμου αλλά τα γεγονότα που αφηγείται καλύπτουν μόλις 51 ημέρες του δεκάτου χρόνου και τελευταίου του πολέμου ( το έπος αρχίζει με την έκρηξη του θυμού του Αχιλλέα και τελειώνει με το θάνατο και την κηδεία του Έκτορα).

Karon Melillo DeVega Έκθεση Γ΄ Λυκείου: Εθελοντισμός




Ως εθελοντισμός ορίζεται η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος.
Εθελοντισμός είναι η δραστηριότητα εκείνη ατόμων που διακρίνονται συνήθως από ορισμένα χαρακτηριστικά όπως: αυθορμητισμός, προσδοκία μιας δικαιότερης κοινωνίας, ελευθερία σκέψης, έκφρασης και πράξης, ευσυνειδησία και επαγγελματική νοοτροπία, χωρίς οικονομικό ή άλλο όφελος για τον δρώντα, και που γίνεται για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου σκοπού.
Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί πως αποδέκτης της δράσης είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, το περιβάλλον, καθώς και κοινωνικά ζητήματα που αναζητούν λύσεις, όπως: υγεία, εκπαίδευση, υποαπασχόληση, ανεργία, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, Πολιτική Προστασία.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις
Ο εθελοντισμός συνήθως πραγματώνεται πληρέστερα μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων και όχι με τη μεμονωμένη και σποραδική δράση ενός πολίτη.
Ο όρος μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) αποτελεί νεολογισμό και αποδίδει στα ελληνικά τον αγγλικό όρο Non-Governmental Organisations (NGOs). Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο άρθρο 71 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ακριβής ορισμός του δεν υπάρχει. Αναφέρεται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με διεθνή συνήθως παρουσία, οι οποίες δεν αποτελούν διεθνείς οργανισμούς αλλά στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι ανεξάρτητες από τα κράτη. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ο όρος να χρησιμοποιείται για κάθε κοινωφελή οργάνωση που δεν ανήκει στο κράτος. Οι σκοποί των ΜΚΟ είναι κυρίως ανθρωπιστικοί και αφορούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός κ.λπ.. Σύμφωνα με το άρθρο 71 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο όρος «Μη Κυβερνητική Οργάνωση» αφορά οργανώσεις, που έχουν αναγνωριστεί από έναν εθνικό ή διεθνή οργανισμό, ο οποίος τις συμβουλεύεται, για τα θέματα, όπου αυτές δραστηριοποιούνται. Θα μπορούσαμε, να ορίσουμε τις Μ.Κ.Ο., ως ενώσεις (ομάδες ή κινήματα), οι οποίες δεν έχουν κερδοσκοπικό σκοπό και ιδρύονται, από ιδιώτες, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, σε εθνικό, διεθνές ή διακρατικό επίπεδο. Πρόκειται για νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού δικαίου, που ξεχωρίζουν από τη συμμετοχή, σε αυτές, μελών, που συμμερίζονται ίδιους προβληματισμούς, σε μία βάση καθαρά εθελοντική, χωρίς να έχουν σκοπό τον προσπορισμό κέρδους, σε αντίθεση με τις διακρατικές ή πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Μπορούμε να διακρίνουμε τις Μ.Κ.Ο. σε διεθνείς, δηλαδή οργανώσεις, που έχουν την έδρα τους, σε ένα κράτος και παραρτήματα σε άλλα και σε εθνικές οργανώσεις, που περιορίζουν τη δραστηριότητά τους, σε ένα κράτος. Επίσης, οι Μ.Κ.Ο μπορούν να διακριθούν, σε δύο μεγάλους τύπους οργανώσεων:

Iστορία Β΄Γυμνασίου. Μέτρα κατά της αρχαίας θρησκείας. Φύλλο εργασίας.




1.Πρός τα τέλη του 4ου αι.μ.Χ κρίθηκε οριστικά η διαμάχη ανάμεσα στην αρχαία θρησκεία και το χριστιανισμό λόγω συγκεκριμένων κινήσεων χριστιανών αυτοκρατόρων.

2. Ο Ιουλιανός προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία ως επίσημη θρησκεία του βυζαντίου όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

3.Ο Θεοδόσιος ο Α΄έδωσε δυνατό χτύπημα στην αρχαία θρησκεία μέσα από τα παρακάτω μέτρα:
Α) έκλεισε αρχαίους ναούς.
Β)έκλεισε τα μαντεία.
Γ) κατήργησε τους ολυμπιακούς αγώνες.
Δ) κατήργησε τα ελευσίνεια μυστήρια.

4.Κορυφώθηκε στα τέλη του 4ου αι.μ.Χ η αντίθεση ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και στη θρησκεία του χριστιανισμού. Αυτό εκφράσθηκε και με την καταστροφή μνημείων της αρχαίας θρησκείας από φανατικούς χριστιανούς  οι οποίοι επάνω στα κατεδαφισμένα ιερά έκτιζαν νέους χριστιανικούς ναούς.

5.το πιο σημαντικό θύμα αυτής της εποχής ήταν η σπουδαία νεοπλατωνική φιλόσοφος Υπατία η οποία κρεουργήθηκε από φανατικούς χριστιανούς.

6.Οι Ιεροί Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Βασίλειος,Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός,Γρηγόριος ο Νύσσης, Ιωάννης ο Χρυσόστομος κ.α) προχώρησαν σε μία δημιουργική σύνθεση του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού έχοντας γνωρίσει την αρχαία θρησκεία από το σπουδαίο εθνικό διδάσκαλο Λιβάνιο.Συγκεκριμένα ο σεβασμός του Πλάτωνος προς το Νού και του Αριστοτέλους προς το  Πρώτο κινούν ακίνητον έδωσαν τις θείες κατηγορίες που χρειάζονταν ώστε να κτισθεί η Ορθόδοξος θεία δογματική του Θεανθρώπου.Οικοδομήθηκε η σύζευξις Ελληνισμού και Χριστιανισμού.

Κείμενα:
1.Η απάντησις του Μαντείου των Δελφών στον Ιουλιανό όταν αυτός εζήτησε ως οπαδός της Εθνικής θρησκείας χρησμό από την Πυθία:
«Είπατε τω βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν, ου μαντίδα δάφνην, ου παγάν λαλεούσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ».
Δηλαδή:
«Πείτε στον βασιλιά, πως έπεσε κατάχαμα το περίτεχνο οίκημα, κι ούτε ο Φοίβος Απόλλων έχει πια κατοικία, ούτε δάφνη μαντική, ούτε πηγή ομιλούσα, και το ομιλών νερό στέρεψε».

2. Ποια ήταν η Υπατία:

Nέα Ελληνική Λογοτεχνία Β΄Γυμνασίου. Διδώ Σωτηρίου: Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη. Φύλλο εργασίας.




Θέμα: Η πρώτη επαφή του αφηγητή με την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, το  κέντρο του Μικρασιατικού Ελληνισμού( εντυπώσεις, εμπειρίες και συναισθήματα).

Εντυπώσεις και συναισθήματα στην προκυμαία της Σμύρνης: Οι ιστορίες που άκουγε ο αφηγητής για τη Σμύρνη από το δάσκαλό του στο σχολείο, και από το Χρίστο (τον οργανοπαίχτη) στα πανηγύρια, είχαν εξάψει τη λαχτάρα του να γνωρίσει αυτή την πόλη: (…και μείς τα παιδιά λαχταρούσαμε «Αχ πότε θα τη γνωρίσουμε τούτη την πολιτεία;»).

Οι μνήμες του αφηγητή στο αντίκρισμα της Σμύρνης: Ο ήρωας είχε ακούσει τόσα πολλά για τη Σμύρνη μέσα από όλα όσα του έλεγε ο δάσκαλός του. Μόλις λοιπόν βρέθηκε σε αυτή την πόλη που λαχταρούσε από κοντά να γνωρίσει θυμήθηκε το δάσκαλό του και όλες τις ιστορίες που είχε ακούσει από αυτόν: καθαρές, στρωτές, όπως ήταν ακριβώς γραμμένες στη Χρηστομάθεια.

Η σύνθεση του πληθυσμού της Σμύρνης: Ο πληθυσμός της Σμύρνης αποτελούνταν από Έλληνες, τούρκους, εβραίους.λεβαντίνους ή φραγκολεβαντίνους και αρμένιους. Ωστόσο το Ελληνικό στοιχείο φαίνεται ότι ήταν το πιο ανθηρό αφού όλοι τους μιλούσαν Ελληνικά. Ωστόσο ο αφηγητής επισημαίνει ότι στο Φραγκομιχαλά πολλά και μεγάλα καταστήματα είχαν ξενικά ονόματα.

Οι εντυπώσεις του αφηγητή από την κοινωνική ζωή της πόλης: Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια της Σμύρνης ο ήρωας διαπιστώνει ότι πρόκειται για μία πόλη με έντονη κοινωνική ζωή και κοσμοπολιτικό χαρακτήρα. Όσο ήταν μέρα αυτή η εντύπωση του δημιουργήθηκε: από τον κόσμο που μπαινόβγαινε στις λέσχες (1) τα μεγάλα καταστήματα του Φραγκομαχαλά(2).
Όταν έπεφτε η νύχτα είχε και πάλι την ευκαιρία να δεί την κοσμοπολιτική Σμύρνη μέσα από : «Ομορφοστολισμένες κυράδες, κοπέλες ξεντεκολτεδιασμένες, ζευγάρια εύθυμα…».

Κριτήριο αξιολόγησης Έκφρασης-Έκθεσης (με απαντήσεις)Γ΄Λυκείου : Ο Διάλογος.


Α. ΚΕΙΜΕΝΟ
[Πότε ο διάλογος πρέπει να διακόπτεται]
Οι ωφέλειες λοιπόν του διαλόγου […] είναι πολλαπλές και αναμφισβήτητες.
Και όμως, είπαμε, υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι άχρηστος και επιζήμιος. Ποιες;
Πρώτα, η δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργείται όταν αυτός που
αντιλέγει δεν βρίσκεται στο ίδιο πνευματικό επίπεδο με μας και […] δεν κατορθώνει
να συλλάβει και να εκτιμήσει σωστά το νόημα των επιχειρημάτων μας, όχι από κακή
πρόθεση αλλά από άγνοια ή αγροικία. Εκθέτομε λ.χ. μια θεωρία της Οικονομικής
επιστήμης ότι ο «φρόνιμος» πληθωρισμός, που θερμαίνει με πιστώσεις την
παραγωγή αλλά δεν χάνει τον έλεγχο των τιμών, είναι ορθή νομισματική
πολιτική[…]. Αίφνης αντιλέγει ένας συνδαιτυμόνας και η συζήτηση αρχίζει σε τόνο
ζωηρό. Δίχως όμως και να προχωρεί, επειδή ο άλλος δεν έχει τον απαιτούμενο
πνευματικό οπλισμό να την κάνει, με τις αντιρρήσεις του, παραγωγική ή και απλώς
διαφωτιστική. Γίνεται τότε φανερό ότι ο διάλογος είναι ανώφελος, και […] το
καλύτερο που έχομε να κάνομε είναι να τον σταματήσομε.
Δεύτερη θα αναφέρω την περίπτωση όπου […] ανακαλύπτουμε ότι, εξαιτίας
της διαφορετικής αγωγής και των ασύμπτωτων φραστικών μας έξεων, με τις ίδιες
λέξεις ο καθένας μας εννοεί άλλα πράγματα […]. Προϋπόθεση του διαλόγου είναι η
κοινή γλώσσα· χωρίς αυτήν, το κάθε πρόσωπο μονολογεί – ακούει, αλλά δεν
καταλαβαίνει το άλλο. Δεν φτάνει όμως να μιλούμε και οι δύο ελληνικά ή αγγλικά,
για να συνεννοηθούμε απάνω σε ένα θέμα που απαιτεί σοβαρήν αντιμετώπιση.
Πρέπει, μέσα στη γλώσσα που μιλούμε, να έχομε παραδεχτεί και να
μεταχειριζόμαστε σταθερά την ίδια «συμβολική», να δίνομε δηλαδή στις λέξεις –
έννοιες το ίδιο περιεχόμενο […].

Ασκήσεις 3η ενότητος Αρχαία από το πρωτότυπο Α΄γυμνασίου(πνεύματα και τόνοι).


1. Να κατατάξετε τις παρακάτω λέξεις σε απλές και σύνθετες: πόλις, ναύκληρος, ἔμπορος, βίος, σκυτοτόμος, ἐξεργάζομαι, πολίτης.

2. Να αντιστοιχίσετε τις πρωτότυπες λέξεις της στήλης Α με τις παράγωγες τους στη στήλη Β:
Α΄                                           Β΄
α. ἐπιτηδεύω                          α. σπουδάζω
β. σῶμα                                 β. τεχνίτης
γ. σπουδή                               γ. ἐπιτήδευμα
δ. τέχνη                                  δ. εὐτραφής
ε. τρέφω                                 ε. σωματικός


Γραμματική

1. Να τονίσετε τις παρακάτω λέξεις εφαρμόζοντας τους κανόνες τονι-σμού: μηκος, κατηγορος, ανωμαλος, Νειλος, βωλος, ταυρος, φλοισβος, δουλος, δουλων, νευρον, οινος, γενναιος, γενναιων, νησοι.

2. Να τονίσετε τις επόμενες αποφθεγματικές φράσεις, προσέχοντας όπου χρειάζεται τα σύμβολα μακρότητας ( - ) ή βραχύτητας ( ˇ ):