Nεοελληνική γλώσσα Α΄γυμνασίου. Ασκήσεις εκμάθησης των χρόνων του ρήματος.


1.Να συμπληρώσεις τα κενά με το ρήμα στο χρόνο όπου ζητείται:

Όλοι………………………..τα νέα (μαθαίνω, αόριστος).

Ο Νίκος ………………………….πρίν το τέλος της βραδιάς (φεύγω, συντελεσμένος μέλλοντας).

Η Ελένη………………………………όλα τα χρόνια εντατικά (χορεύω,παρατατικός).

Οι μαθητές…………………………………………….για το σχολικό πρόγραμμα (εκπαιδεύομαι, αόριστος).

Οι φύλακες ………………………………….ήρεμα στην εξέγερση των κρατουμένων (αντιδρώ, αόριστος).

 

2. Να κάνετε Χρονική αντικατάσταση στα παρακάτω ρήματα:

Δένουμε,

Λύθηκες,

 Έχω μάθει,

Αγαπήθηκε.

 

3. Να συνδυάσεις τις δύο  στήλες:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΝΙΣΜΟΥ (Αρχαία Ελληνικά από το πρωτότυπο Α΄γυμνασίου.


Έλλειψη: νέος, γένος, δόξα, σοφός, μητέρων
 

 

 


1.

(α) Η συλλαβή που τονίζεται στις παραπάνω λέξεις είναι βραχύχρονη ή

μακρόχρονη; ………………………………….…………………….

(β) Τι τόνο παίρνει; ………………………………………………..

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η βραχύχρονη συλλαβή………………………………….

……………………………………………………………………….………..……

 

Έλλειψη: νήπιον,κατήγορος, ἄνθρωπος
 

 

 

 


2.

(α) Στις παραπάνω λέξεις ποια συλλαβή τονίζεται; Η λήγουσα, η

παραλήγουσα ή η προπαραλήγουσα;

………………….………………………………………………

(β) Τι τόνο παίρνει;

………………….………………………………………………

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η προπαραλήγουσα ..............................................................

....................................................................................................................................

 

Έλλειψη: μῆλον, δῶρον, Φοῖβος,
 

 

 


3.

(α) Ποια συλλαβή τονίζεται; Είναι βραχύχρονη ή μακρόχρονη;

Επανάληψη στην α΄ κλίση των ουσιαστικών 8ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΗ ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ


1. Πρωτόκλιτα ασυναίρετα ουσιαστικά

86. Κατά την πρώτη κλίση κλίνονται ονόματα αρσενικά και θηλυκά: τα αρσενικά λήγουν σε -ας ή σε -ης και τα θηλυκά σε -α ή σε -η.

 

α) Παραδείγματα αρσενικών σε -ας και σε -ης

θ. νεανιᾱ

θ. Ἀτρειδᾱ-

θ.στρατιωτᾱ

θ. ποιητᾱ

Ενικός αριθμός

ον.

νεανίας

Ἀτρείδης

στρατιώτης

ποιητὴς

γεν.

τοῦ

νεανίου

Ἀτρείδου

στρατιώτου

ποιητοῦ

δοτ.

τῷ

νεανί

Ἀτρείδ

στρατιώτῃ

ποιητῇ

αιτ.

τὸν

νεανίαν

Ἀτρείδην

στρατιώτην

ποιητὴν

κλ.

(ὦ)

νεανία

Ἀτρείδη

στρατιῶτ

ποιητὰ

 

Πληθυντικός αριθμός

ον.

οἱ

νεανίαι

Ἀτρεῖδαι

στρατιῶται

ποιηταὶ

γεν.

τῶν

νεανιῶν

Ἀτρειδῶν

στρατιωτῶν

ποιητῶν

δοτ.

τοῖς

νεανίαις

Ἀτρείδαις

στρατιώταις

ποιηταῖς

αιτ.

τοὺς

νεανίας

Ἀτρείδας

στρατιώτας

ποιητὰς

κλ.

(ὦ)

νεανίαι

Ἀτρεῖδαι

στρατιῶται

ποιηταὶ

 

β) Παραδείγματα θηλυκών σε -ᾱ και -ᾰ (γεν. -ᾱς)

(θ. πολιτειᾱ) (θ. στρατιᾱ-) (θ. ἀληθειᾰ-)  (θ. σφαιρᾰ-)

Έκφραση-έκθεση Β΄Λυκείου. Θέμα προς ανάπτυξη: Στο παραπάνω κείμενο αναφέρεται ότι : « Αυτός ο ψηφιακός ανθρωπισμός όπως και αν το κάνουμε πρέπει να ασχολείται πρώτον με την επιτυχία – δεν μπορεί τα παιδιά να μην έχουν επιτυχία σε αυτό που προσπαθούν , αλλά πρέπει να ασχολούνται κυρίως με την ευτυχία.Αυτό που ξεχνάμε συνέχεια στα σχολεία μας». Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτήν την άποψη; Να τκμηριώσετε την άπάντησή σας και να την παρουσιάσετε σε ένα άρθρο, στο οποίο παράλληλα θα αναφέρεστε και στις προϋποθέσεις επικράτησης του ανθρωπισμού σε μία κοινωνία. (350-400 λέξεις).


Υπάρχει ψηφιακή ευτυχία;

Όλες οι αρχές θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά τέτοιον τρόπο στον άνθρωπο, ώστε να τον καθιστούν επιτυχημένο και ευτυχισμένο, ειδικά εάν ομιλούμε για νέους ανθρώπους, μαθητές στα σχολεία. Στον αιώνα της τεχνολογίας ο ψηφιακός ανθρωπισμός αποτελεί τον τρόπο η επιστημονική πρόοδος να συνεχίσει να  έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα ο οποίος όχι μόνο θα προσφέρει επιτυχίες στους μαθητές αλλά θα τους βοηθά να νοιώθουν ευτυχείς, διότι αυτό το συναίσθημα θα τους κρατά πάντα ηθικούς ανθρώπους σε σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους και την κοινωνία. Ο ευτυχής θέλει να μοιράζεται τη χαρά του και διαμέσου της προσφοράς προς τους άλλους. Υπάρχουν βέβαια διάφοροι τρόποι ώστε ο ανθρωπισμός ως έννοια και πράξη να συνεχίσει να κυριαρχεί στον κόσμο μας.

Αναμφίβολα η ψηφιακή εποχή έχει δύο πρόσωπα, ένα ανθρώπινο και ένα απρόσωπο.Επαφίεται στους χειριστές της να προβάλουν τον ψηφιακό ανθρωποκεντρισμό, αρχής γενομένης από τα σχολεία. Οι νεαροί μαθητές καλούνται να ανταποκριθούν σε μία μεγάλη  πρόκληση. Έχουν τη δυνατότητα να παράξουν εκπαιδευτικό έργο, βοηθούμενοι από τις άπειρες ψηφιακές πληροφορίες. Οι πιθανότητες να επιτύχουν κάτι εξαιρετικά άρτιο είναι τόσες ώστε να συζητούμε ότι πλέον όλοι οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν μαθησιακή ικανότητα και δεοντολογία επαρκούς φοιτήσεως.  Όχι όμως κατά τρόπο απρόσωπο και σε σχέση μόνον με τον μη-προσωπικό δάσκαλο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.Διότι με αυτόν τον τρόπο θα παραχθούν μερικοποιημένοι άνθρωποι οι οποίοι θα ζούν και θα παράγουν σε σχέση μόνο με άψυχες μηχανές , καθιστώντας απρόσωπους και τους νεαρούς ανθρώπους.

Επιβάλλεται λοιπόν ο εκπαιδευτικός διαρκώς να ενθαρρύνει και να επιβραβεύει τον επιμελή μαθητή ο οποίος πλέον παράγει σημαντικό μαθησιακό έργο βοηθούμενος από τον υπολογιστή. Ο μαθητής θα πρέπει να νοιώσει μετά την παραγωγή του έργου όχι μόνο τη λογική ικανοποίηση σε σχέση με την μηχανή. Αυτό θα τον δέσει λανθασμένα με τη συσκευή. Επιβραβεύοντας το μαθητή βοηθούμε ώστε να νοιώσει το ανθρώπινο συναίσθημα της ευτυχίας σε σχέση με τις ικανότητες προς τον εαυτό του και την κοινωνία, άρα τον οδηγούμε στον να εύρει το σωστό τρόπο ευτυχής να χρησιμοποιεί με εμπιστοσύνη τις ψηφιακές μηχανές νοιώθοντας πάνω από όλα άνθρωπος.

Aρχαία Ελληνικά Α΄Γυμνασίου, ασκήσεις εκμάθησης Παρακειμένου και Υπερσυντελίκου.

 

 1. Να σχηματίσετε τους τύπους του παρακειμένου και του υπερσυντέ-λικου των παρακάτω ρημάτων στο πρόσωπο και στον αριθμό που σας ζητείται.

                                    ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟ΢         YΠΕΡΣΥΝΤΕΛΙΚΟ΢

παιδεύω β΄ ενικό:     ……………………..          ………………………

κωλύω β΄ πληθυντικό: …………………….     ………………………

ἁλιεύω α΄ πληθυντικό: …………………….    ………………………

στρατεύω γ΄ πληθυντικό: ………………        ………………………

σκευάζω α΄ ενικό: ……………………..            ………………………

θαυμάζω β΄ ενικό: ……………………..            ………………………

τρίβω γ΄ πληθυντικό: ……………………..      ………………………

διώκω γ΄ ενικό: ……………………..                 ………………………

ῥίπτω α΄ πληθυντικό: …………………….      ………………………

 

 2. Να συμπληρώσετε τα κενά των παρακάτω προτάσεων τοποθετώντας τα ρήματα των παρενθέσεων στο κατάλληλο πρόσωπο και αριθμό του παρακειμένου ή του υπερσυντέλικου.

Έκφραση-Έκθεση Γ΄Λυκείου. Κριτήριο αξιολόγησης, με ενδεικτικές δικές μου απαντήσεις.


κείμενο.

Η οικονομία του «τίποτα δεν πάει χαμένο».

Η γραμμική οικονομία και τεχνολογία της βιομηχανικής επανάστασης βασισμένη στην ιερά και απεριόριστη  μεγέθυνση και στο σύστημα της οικονομίας της αγοράς οδήγησε στη μαζική παραγωγή και κατανάλωση. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα την άντληση των φυσικών πόρων και εξάντληση (των πεπερασμένων) αποθεμάτων τους αλλά και τη δημιουργία και διάθεση αποβλήτων. Εάν σε αυτά προστεθεί η ρύπανση των εδαφών, της ατμόσφαιρας, η μόλυνση διατροφικών προϊόντων, η μείωση της βιοποικιλότητας και η ερημοποίηση τεραστίων εκτάσεων πρόκειται για διαδικασία «χωρίς επιστροφή».

Μία απάντηση στις οικολογικές αυτές προκλήσεις θα ήταν η αποσύνδεση του οικονομικού πλούτου από τη φυσική-υλική κατανάλωση: παράγουμε περισσότερο,καταναλώνοντας λιγότερους μη ανανεώσιμους πόρους.Ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό μπορεί να είναι η κυκλική οικονομία ή, κατά άλλους «αεικυκλική οικονομία» κυρίως μέσω της αξιοποίησης των αποβλήτων και όχι μόνο. Η έννοια η οποία εκλαϊκεύθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 2000 ήταν συνήθης πρακτική (επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) σε παλιότερους τρόπους παραγωγής μέχρι τα μέσα του 20ου αι. και εντάσσεται στην έννοια της οικολογικής (ή πράσινης υπό την ευρεία έννοια) οικονομίας. Πρόκειται για τον επαναπροσανατολισμό των παμπάλαιων τεχνικών και πρακτικών («τίποτα δεν πάει χαμένο») που θα καθιστούσαν ως μία νέα (οικο-ορθολογική) ρύθμιση, δυνατό το πέρασμα σε μία βιώσιμη πράσινη και ποιοτική μεγέθυνση. Ωστόσο, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, οι οικο-πρακτικές αυτές ρυθμίσεις δεν φαίνεται να μπορούν να γενικευθούν αλλά ούτε και να είναι επαρκείς.