ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ



ΟΝΟΜΑ:.............................ΕΠΩΝΥΜΟ: ......................................................
ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ:................ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ................................................

  1. Να δώσετε τη σημασία των παρακάτω λέξεων: ειδήσεις, γεγονότα, νέα, πληροφορίες, οδηγίες με παράλληλη επισήμανση των ομοιοτήτων και των διαφορών τους.
  2. Να κατατάξετε κλιμακωτά από τα ασθενέστερα στα ισχυρότερα τα παρακάτω συνώνυμα: 
    α. ασπάζομαι, εγκρίνω, υιοθετώ, αποδέχομαι, ενστερνίζομαι.
    β. νομίζω, πιστεύω, φαντάζομαι, πρεσβεύω, φρονώ.
  3. Να χρησιμοποιήσετε σε προτάσεις τις παρακάτω λέξεις: 
    υποκειμενικότητα, μεροληψία, προκατάληψη, δεισιδαιμονία, πρόληψη, επιφύλαξη
    .
  4. Να συμπληρώσετε τα κενά στις προτάσεις επιλέγοντας κάθε φορά το κατάλληλο επίθετο.

Η χρήση των γραμματικών προσώπων - Τα σημεία στίξης.





Τα γραμματικά  πρόσωπα.

Με το α' ενικό πρόσωπο προσδίδεται αμεσότητα και ζωντάνια στο λόγο, προ­σλαμβάνει η ανάπτυξη υποκειμενικό χαρακτήρα και χρωματίζεται το ύφος με προ­σωπικό τόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις με εξομολογητική διάθεση.



Με το βενικό πρόσωπο δημιουργείται κλίμα οικειότητας στην επικοινωνία του πομπού με το δέκτη, προσδίδεται ζωντάνια και αμεσότητα στο λόγο και σε ορισμέ­νες περιπτώσεις χρωματίζεται το ύφος με διδακτικό τόνο.


Με το γ' ενικό πρόσωπο προσδίδεται αντικειμενικός τόνος στην εξέταση του θέματος, αποπροσωποποιείται ο λόγος και χρωματίζεται με ουδέτερο ύφος.


Με το απληθυντικό πρόσωπο προσδίδεται ζωντάνια και αμεσότητα στο λό­γο, δημιουργείται κλίμα οικειότητας στην επικοινωνία του πομπού με το δέκτη και σε ορισμένες περιπτώσεις υπογραμμίζονται οι ευρείες διαστάσεις του εξεταζόμε­νου φαινομένου ως προβλήματος που αφορά όλους.


Με το βπληθυντικό πρόσωπο δημιουργείται κλίμα οικειότητας στην επικοι­νωνία του πομπού με το δέκτη, προσδίδεται ζωντάνια και αμεσότητα στο λόγο και σε ορισμένες περιπτώσεις χρωματίζεται το ύφος με διδακτικό τόνο.

Σοφοκλέους Αντιγόνη, 2ο επεισόδιο: 376-581.



1. Στο 2ο επεισόδιο έρχονται αντιμέτωποι οι πρωταγωνιστές του δράματος  και πυροδοτείται η τραγική σύγκρουση ανάμεσά τους. Ο Φύλακας εμφανίζεται στη σκηνή όχι με ταλαντεύσεις και με διπλές σκέψεις ,όπως πρίν,αλλά με περισσή πεποίθηση και έπαρση.

2.Οι θεατές έχουν γνωρίσει την Αντιγόνη, από την αρχή του έργου. Ο χορός επομένως θα  μπορούσε να μην προαναγγείλει την εμφάνισή της ,και όμως την προαναγγέλει διότι πολλά έχουν αλλάξει και επειδή η φρικτή υποψία ότι η κόρη του Οιδίποδα προέβη στο απονεννοημένο διάβημα έχει αρχίσει να επικρατεί στο νού του χορού.
3.Όλοι   έχουν πιστέψει ότι ο δράστης της ταφής είναι  άνδρας, γι αυτό εξάλλου ο χορός εκπλήσσεται, και ο Κρέοντας δείχνει σαν να μην αντιλαμβάνεται τι γίνεται. Ο Σοφοκλής χειρίζεται έξυπνα το μύθο  και προετοιμάζει ιδανικά την εμφάνιση της Αντιγόνης.
4.Υπάρχει το πρόβλημα της δεύτερης ταφής. Ο  Φύλακας και στις δύο εμφανίσεις του αναφέρει ότι έχει γίνει πράξη ταφής. Μπορούμε σε αυτό το σημείο να δούμε μία δραματική κατασκευή που ο ποιητής προτίμησε για αισθητικούς λόγους. Υπάρχει μία συμμετρία πράξεων, εάν η Αντιγόνη δεν επέστρεφε για να θάψει «καλύτερα» τον Πολυνείκη πώς θα τη συνελάμβανον οι φρουροί;
5.Η σύγκρουση του Κρέοντα με την  Αντιγόνη θα είναι πλήρης και το χάσμα που υπάρχει ανάμεσά τους θα αποδειχθεί αγεφύρωτο;

Νέα Ελληνικά Κείμενα Β΄Λυκείου. Γ.Σεφέρη : Ελένη.



1.Η συλλογή «Κύπρον ου με εθέσπισεν» τυπώθηκε το 1955 και είναι αφιερωμένη στην Κύπρο που ήδη είχε αρχίσει τον αγώνα της για την απελευθέρωσή της από τους Άγγλους.

2. Ο Σεφέρης  δουλεύει το ποίημα με βάση  το μύθο της ωραίας Ελένης. Ωστόσο δεν στηρίζεται στην Ομηρική εκδοχή αλλά ομωνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, όπου επικρατεί η άποψη  και του Στησιχόρου, σύμφωνα με την οποία δεν πήγε η Ελένη στην Τροία αλλά το είδωλο της.Η πραγματική  Ελένη  μεταφέρθηκε από τον Ερμή στην  Αίγυπτο(το συνεχές παιχνίδι του Είναι και του Φαίνεσθαι).
3.Ο Τεύκρος ήταν ο πιο φημισμένος τοξότης του Τρωϊκού πολέμου. Ήταν αδελφός του Αίαντος του Τελαμωνίου ο οποίος αυτοκτόνησε μετά τη διαμάχη που είχε για τα άρματα του Αχιλλέα με τον Οδυσσέα.Μετά το πέρας του πολέμου όταν επέστρεψε στη Σαλαμίνα ο πατέρας του δεν τον  δέχθηκε θεωρώντας τον υπεύθυνο για το θάνατο του αδελφού του. Τότε εκείνος σύμφωνα με το χρησμό του Απόλλωνα ίδρυσε πόλη στην Κύπρο την οποία και ονόμασε Σαλαμίνα. Προς ανάμνηση της  Πατρίδος του.  Ο Τεύκρος ταξιδεύοντας πέρασε πρίν από την Κύπρο από την  Αίγυπτο όπου συνάντησε την  Ελένη και έμαθε την αλήθεια περί του ειδώλου.
4.Ο Ποιητής  αναφέρεται στην εποχή του τρωϊκού πολέμου γιατί παρουσιάζει αντιστοιχίες με τη δική του εποχή , την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Άγγλοι κρατούν σκλαβωμένη  την Κύπρο και οι Κύπριοι θα πρέπει πολύ να παλέψουν για την ελευθερία τους.

Έκθεση-Έκφραση Β΄Λυκείου. Είδη Βιβλιοκριτικής.



Α.Λογοτεχνική κριτική:
Περιλαμβάνει:
Το στόχο του συγγραφέα
Τον τίτλο του έργου
Την υπόθεση του έργου
Την πρωτοτυπία και έλξη του βιβλίου
Τη σχέση  της αφήγησης με την πραγματικότητα
Τη σύνθεση και πλοκή (αφηγηματικός τρόπος)
Τα κύρια πρόσωπα
Τα μέσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας (αφήγηση, περιγραφή, διάλογος, γλώσσα, ύφος)
Πληροφορίες για το συγγραφέα
Διαπιστώσεις και αξιολογικές κρίσεις.

Επαναληπτικό διαγώνισμα Λατινικών γ΄Λυκείου. Μαθήματα 36-38.



Α.Κείμενα:
36
Supervacaneae ,ne dicam ineptae , legationis ministri, narrate Samnitibus  Manium Curium malle locupletibus imperare quam ipsum fieri locupletem;et  mementote me nec acie vinci nec pecunia corrumpi posse.
38
Tandem puella , longa mora standi fessa , rogavit meterteram , ut sibi paulisper loco cederet. Tum Caecilia puellae dixit: «ego libenter tibi mea sede cedo”.Hoc dictum Paulo post res ipsa confirmavit.
Β. Ασκήσεις.
Β1.Να μεταφρασθούν τα δύο κειμενικά αποσπάσματα.
Β2.Να κλιθούν τα ουσιαστικά του κειμένου  36  στις πλάγιες πτώσεις του ίδιου αριθμού.
Β3.Να μεταφέρετε όλα τα επιρρήματα και τα επίθετα του  κειμένου 38 στους άλλους βαθμούς (στο ίδιο γένος, πτώση και αριθμό για τα επίθετα).
Β4. Να κάνετε χρονική αντικατάσταση των ρηματικών τύπων:
Dicam
Narrate
Posse
Confirmavit.

Έκθεση-Έκφραση Γ΄Λυκείου. Θέμα προς ανάπτυξη: «Στις μέρες μας η διαφήμιση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνδρομή των επιστημών και των νέων τεχνολογιών πλήττοντας ποικιλοτρόπως την ελευθερία των ανθρώπων. Σε ένα άρθρο (500-600 λέξεις) που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα προβληματίζεστε για τις επιπτώσεις της διαφήμισης στην ελευθερία του σύγχρονου ανθρώπου και προτείνετε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατευθείτε από αυτές».



Η  διαφημιστική δυναστεία της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Αναμφίβολα  ζούμε στην εποχή της επιστήμης και της τεχνολογίας, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε αυτές οι ανθρώπινες κατακτήσεις να έχουν  αντικαταστήσει την έννοια και τη δυναμική του θεού. Έχουν σε μεγάλο βαθμό περιβληθεί με τις έννοιες της πίστης και της λατρείας, της τυφλής υπακοής και της πλήρους πειθούς σε όσα λένε και επιτάσσουν. Ο συνδυασμός της επιστήμης και της τεχνολογίας με τη διαφήμιση και την εμπορευματοποιημένη εποχή μας συνιστά αναντίρρητα μία νέα ανθώπινη δυναμική η οποία όμως προκειμένου να παραμείνει επωφελής για την κοινωνία και τον άνθρωπο δεν  θα πρέπει να υπερβεί τα όρια του χρήσιμου και του μέτρου.
Μπροστά στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο έχουν καταργηθεί τα  όρια της αστικής και αγροτικής ζωής. Όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα του τόπου διαμονής τους έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και στην απίστευτη διάχυση της πληροφορίας. Οι διαφημιστικές εταιρείας προσαρμόζοντας τα μηνύματά τους στους ανθρώπους όλων των ηλικιών και τόπων διαμονής , όλων των αναγκών και απαιτήσεων , χρησιμοποιούν  την τεχνολογία ώστε να συζητούμε για πραγματικό βομβαρδισμό διαφημιστικών μηνυμάτων. Οι άνθρωποι ζώντας σε μία εποχή  όπου η υλικότητα και η μαζική παραγωγή αγαθών κυριαρχεί παρασύρονται , γεννούν όλο και περισσότερες   επίπλαστες  ανάγκες σε τέτοιο βαθμό ώστε να  ορίζουμε ένα νέο όρο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους αυτόν του «διαφημιστικού εθισμού».

Έκθεση-Έκφραση Γ΄Λυκείου. Προτεινόμενο θέμα: Ως μέλος της συγγραφικής ομάδας της σχολικής εφημερίδας γράφεις άρθρο όπου σχολιάζεις το αίτημα διαφόρων φορέων (οίκων μόδας, βιομηχανικών μονάδων, διαφημιστικών εταιρειών κ.λ.π) να ενοικιάζουν ιστορικούς αρχαιολογικούς τόπους οι οποίοι αποτελούν πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά για την Ελλάδα.



Ενοικιάζεται ο Παρθενώνας.

Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πλούσιο  πολιτιστικό παρελθόν  ώστε  θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ότι υπάρχουν τόποι οι οποίοι από μόνοι τους διδάσκουν. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον Παρθενώνα και τους Δελφούς, το Ηρώδειο και τη Δωδώνη και τόσα άλλα αρχαιολογικά μέρη. Εκεί πρωτομίλησε το ανθρώπινο πνεύμα κάνοντας τις πρώτες νοητικές πτήσεις σε μία προσπάθεια ο άνθρωπος να θυμηθεί το ωραίο και το καλό, να το αποτυπώσει στη ζωή του και να εξελιχθεί ηθικά και παιδευτικά. Άρα οι αρχαιλογικοί χώροι είναι προέκταση των σχολείων και των  πάσης φύσεως διδακτηρίων και ως τέτοιοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, σε καμμία τωνπεριπτώσεων δεν θα πρέπει να γίνονται αντικείμενα σε εμπορικές δοσοληψίες και διαφημιστικές προωθήσεις.
Καταλαβαίνουμε ότι ο καιρός κατά τον οποίο κατασκευάσθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι είναι τόσο διαφορετικός από το δικό μας, το σημερινό καιρό. Σήμερα συζητούμε για την αποθέωση του υλιστικού και κερδοσκοπικού πνεύματος σε τέτοιο βαθμό ώστε όλα να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το επικρατούν εμπορευματικό πρίσμα. Τελευταία παρατηρούμε ότι τα ιστορικά μνημεία της Πατρίδος μας έχουν μπεί στο στόχαστρο αυτής της τάσης. Διάσημοι μόδιστροι, εταιρείες διαφημιστικές και παρεμφερείς οργανισμοί και δομές αιτούνται προκειμένου να τους επιτραπεί να ενοικιάσουν χώρους ιστορικής σημασίας προκειμένου να τους εκμεταλλευθούν εμπορικά.Είναι αυτονόητο ότι η τάση της εμπορευματοποίησης δεν θα πρέπει να επικρατήσει και σε αυτό τον τομέα και η απάντηση των υπευθύνων θα πρέπει να είναι απόλυτα αρνητική.

Έκθεση-Έκφραση Γ΄Λυκείου. Θέμα προς ανάπτυξη:Σε μία ημερίδα στο πνευματικό κέντρο του δήμου σας με θέμα: «Ευρώπη και Ειρήνη» αναλαμβάνετε ως εκπρόσωπος του σχολείου σας να εκφωνήσετε μία ομιλία.Αφού παρουσιάσετε τις επιπτώσεις του πολέμου να αναφερθείτε στους τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα παγίωσης της παγκόσμιας ειρήνης (500-600 λέξεις).




Πρόλογος.
Αξιοποιώντας την ευκαιρία που μου δίνεται , θα ήθελα  και εγώ ως εκπρόσωπος του σχολείου μου να διατυπώσω κάποιους προβληματισμούς σχετικά με τις καταστροφικές διαστάσεις του πολέμου και το ρόλο της ευρωπαϊκής κοινότητας σε αυτό το μείζονος σημασίας θέμα. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως εποχή των έντονων αντιφάσεων. Ο κόσμος ενοποιήθηκε μέσα από τον εκμηδενισμό των αποστάσεων,την προσέγγιση και την επικοινωνία των λαών.Το γεγονός όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την τραγωδία και τη θηριωδία των πολέμων που αποτελούν μόνιμη απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι λοιπόν ανάγκη να προστατεύσουμε τις επερχόμενες γενεές από αυτή την καταστροφική περιπέτεια κυρίως με τη συμβολή των κρατών και των διεθνών θεσμών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία προήλθε από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ειρηνική συνύπαρξη των λαών μετά την τραγική εμπειρία των δύο Παγκοσμίων  πολέμων , επιβάλλεται  να αποτελέσει βασικό παράγοντα σταθεροποίησης της παγκόσμιας ειρήνης.
Κυρίως Μέρος.
Α ζητούμενο : Συνέπειες του πολέμου.

Έκθεση-Έκφραση Γ΄Λυκείου. Θέματα προς ανάπτυξη: Σε ένα άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα παρουσιάζετε τις επιπτώσεις της εσφαλμένης λειτουργίας του τουρισμού και αναζητείτε τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η αύξηση του τουριστικού ρέυματος της χώρας παράλληλα με την ποιοτική του αναβάθμιση( 500-600 λέξεις).



Προς την καλύτερη ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού.
Αναμφίβολα μία από τις βασικές οικονομικές πηγές της κάθε χώρας είναι και ο τουρισμός, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας έχει χαρακτηρισθεί ως η βαριά βιομηχανία της χώρας.Βέβαια ο τουρισμός έχει και λοιπές πολιτιστικές και κοινωνικές επιρροές και συνέπειες. 
Επειδή όμως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία και την ανάπτυξη της κάθε χώρας σε συνάρτηση με το γεγονός ότι επηρεάζει πολιτιστικά και κοινωνικά την χώρα προορισμού θα πρέπει προσεκτικά να εξετασθούν οι παθογένειες του φαινομένου καθώς και τρόποι καλύτερης  και αποτελεσματικότερης ανάπτυξής του.
Πολλές  φορές γινόμαστε αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες σε σοβαρά επεισόδια βίας ανάμεσα σε μεθυσμένους  και εξημμένους  τουρίστες. Τα ΜΜΕ παραπονιούνται κάθε χρόνο διότι  επισκέπτες από όλον τον κόσμο μεθούν και προβαίνουν σε ανομολόγητες πράξεις βίας και εγκληματικότητας. Αυτό συμβαίνει διότι-ειδικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης που ζούμε- οι φορείς του τουρισμού αποβλέπουν σε σχετικά φθηνά τουριστικά πακέτα προκειμένου να προσελκύσουν ευρείες μάζες  ανθρώπων από όλον τον κόσμο χωρίς να ενδιαφέρονται να ασφαλίσουν τις παροχές τους αλλά και τους δέκτες αυτών. Ως αποτέλεσμα έρχεται η εμφάνιση ιδιαίτερα παθογόνων φαινομένων από άτομα τα οποία πολλές φορές ικανοποιούν τις τουριστικές ορέξεις τους  με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

‘Εκθεση-Έκφραση Γ΄Λυκείου. Θέμα προς ανάπτυξη: «Σε μια ανοιχτή συζήτηση που συνδιοργανώνουν τα σχολεία της περιοχής σας με θέμα «ελευθερία και νέοι» παίρνετε το λόγο. Να αναφέρετε κυρίαρχα φαινόμενα καταπάτησης των ορίων της ελευθερίας στην σύγχρονη εποχή. Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στη γιγάντωση αυτού του φαινομένου;».



Αγαπητές συμμαθήτριες
Αγαπητοί συμμαθητές.
Μέσα στην ανθρώπινη ιστορία λίγα αγαθά υμνήθηκαν τόσο όσο η ελευθερία. Η ελευθερία σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι ικανός πάντα να επιλέγει, να κρίνει και να πράττει όσα θεωρεί ότι είναι πρέποντα και σωστά για τον ίδιο και τη λοιπή κοινωνία. Το μέτρο της προόδου της κάθε κοινωνίας είναι ιστορικά η ελευθερία. Σήμερα όμως παρατηρούμε ότι καταστρατηγείται η σημαντική αυτή ανθρώπινη  κατάκτηση σε σημαντικούς τομείς, και αυτή η διαπίστωση θα πρέπει να ερευνηθεί και να εκτιμηθεί ανάλογα.

Η περίφημη φράση του Βολταίρου: «διαφωνώ μαζί σου αλλά θα αγωνιστώ για το δικαίωμά σου να λές αυτό που πιστεύεις» παρατηρούμε ότι στις ημέρες μας δεν έχει μόνο φίλους αλλά και πολεμίους. Συχνά, ακόμα και στην εποχή της ραγδαίας διά της τεχνολογίας διασποράς της τεχνολογίας, άνθρωποι και κράτη, φορείς και θεσμοί καταπατούν το δικαίωμα της ανθρώπινης έκφρασης. Άνθρωποι βασανίζονται και κλείνονται στα κάτεργα μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να αρθρώσουν λόγο και να υποστηρίξουν τις ιδέες τους. Όσο αυτό και αν ακούγεται παράξενο και παράδοξο διότι ζούμε στην εποχή όπου η ελευθερία του λόγου είναι πλέον κατάκτηση.

Θέμα έκφρασης- έκθεσης Γ΄Λυκείου. « Σε εκδήλωση που διοργανώνει το σχολείο σας με θέμα : «Φυγή εγκεφάλων» στο εξωτερικό παίρνετε το λόγο ως τελειόφοιτοι που βρίσκεστε κοντά σε διλήμματα και αποφάσεις για τις σπουδές και τη δουλειά σας. Σε αυτή παρουσιάζετε τη δική σας απόφαση την οποία εξηγείτε και τεκμηριώνετε. Να γράψετε την ομιλία που θα εκφωνούσατε ( 500-600 λέξεις).



Αγαπητές κυρίες
Αγαπητοί κύριοι.
Ένας κράτος προοδεύει μέσα στο χρόνο εάν γιατρεύει τις πληγές του και δεν επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος. Η σημερινή Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει δυσλειτουργίες του παρελθόντος, τότε που επειδή είτε ήταν σκλαβωμένη είτε σε οικονομική δυσχέρεια, ανάγκαζε τα πλέον ικανά μυαλά της να μεταναστεύουν και για σπουδές και για δουλειές. Ο Κοραής και οι λοιποί διαφωτιστές αποτελούν ένα μικρό μόνο τεκμήριο. Επιβάλλεται να ασχοληθούμε και ως  κράτος και ως πολίτες με το σημαντικό αυτό θέμα το οποίο έχει άμεση σχέση με το Ελληνικό κράτος και την ιστορική ευημερία του και εξέλιξή του.
Οι  Έλληνες επιστήμονες από τον Ψυχάρη έως το Γιανναρά μετανάστευσαν διότι το Ελληνικό κράτος  προσπαθούσε είτε να σταθεί στα πόδια του λόγω των ιστορικών του περιπετειών είτε να αναπτύξει τις δικές του πολιτικοοικονομικές δυναμικές προκειμένου να καταστή ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Όλοι γευτήκαμε τον πικρό μύθο των παππούδων μας ότι τα καλά πανεπιστήμια που δίνουν και καλές δουλειές είναι τα ευρωπαϊκά. Μέσα στα χρόνια και εξ΄αιτίας  της ποικίλης ανάπτυξης της Ελλάδος , πιστεύθηκε ότι είναι δυνατόν η Ελλάδα και να αναπτύξει ένα έγκυρο και αξιόπιστο εκπαιδευτικό σύστημα-εφάμιλλο με αυτό του εξωτερικού- και αυτά τα πανεπιστήμια να προσφέρουν τις κατάλληλες εργασιακές θέσεις.