Aρχαία Ελληνικά από μετάφραση,Α΄Γυμνασίου, Οδύσσεια Ομήρου. Ραψωδία θ (550-688). Ερωτήσεις.



1.Να διακρίνεις ποια από τα παρακάτω στάδια της Ομηρικής αναγνώρισης υπάρχουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας  του Οδυσσέα στους Φαίακες.
Τα στάδια του αναγνωρισμού στην Οδύσσεια του Ομήρου είναι τα ακόλουθα:
1.     απόκρυψη ταυτότητας με μεταμόρφωση, παραμόρφωση ή πλαστή ιστορία,
2.     απομόνωση των προσώπων που μετέχουν στον αναγνωρισμό,
3.     αποκάλυψη της ταυτότητας με άρση της μεταμόρφωση ή παραμόρφωσης ή με μια β΄ μεταμόρφωση ή με ομολογία της πραγματικής ταυτότητας,
4.     έκφραση δυσπιστίας και απαίτηση για αποδεικτικά στοιχεία,
5.     παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων,
6.     αναγνωρισμός και έκφραση ανάλογων συναισθημάτων.
Ο αναγνωρισμός ακολουθεί διάφορες τυποποιημένες ακολουθίες πράξεων (συγκεκριμένα στάδια, στην ίδια διάταξη), όπως και η φιλοξενία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ομηρικά έπη είναι προϊόντα μακραίωνης προφορικής παράδοσης, γι' αυτό και η σύνθεση και η διάδοση τους στηρίζεται στους θεματικούς τύπους (=ενέργειες ή δραστηριότητες που επαναλαμβάνονται μέσα στα ομηρικά έπη) που αποτελούσαν μια τεχνική των αοιδών για την απομνημόνευση των επών.
2.Γιατί ο Αλκίνοος και οι λοιποί Φαίακες πίστεψαν τον Οδυσσέα όταν αυτός τους απεκάλυψε την ταυτότητά του;
3.Ποιός ο ρόλος της αποκάλυψης προσώπων στην Οδύσσεια και διαχρονικά σε ποικίλα φιλοσοφικά και θεολογικά βιβλία; Πρίν απαντήσετε θυμηθείτε την ιστορία του «απίστου Θωμά».

«Έτσι όταν ο Απόστολος Θωμάς βρέθηκε με τους υπόλοιπους και έμαθε το νέο πως ο Ιησούς δεν βρίσκεται πλέον στον τάφο, δεν έδειξε να ενθουσιάζεται ή μάλλον να πείθεται.
Η φράση του δε, έχει μείνει στην Ιστορία: «Αν δεν δω στα χέρια του τις τρύπες από τα καρφιά αν δεν βάλω τα δάχτυλαμου σε αυτές και το χέρι μου στο πλευρό του , δεν πρόκειται να πιστέψω» είχε πει.
Ο Θωμάς έμεινε με την αγωνία για οκτώ ημέρες, μέχρι την επόμενη εμφάνιση του Ιησού.
Όταν οι δυο τους συναντήθηκαν, ο ίδιος ο Χριστός τον κάλεσε να δει με τα μάτια του και να αγγίξει με τα χέρια του τις πληγές Του, για να βεβαιωθεί. Η αντίδραση του Αποστόλου ήταν αρκετά εντυπωσιακή. Τον αναγνώρισε και επιβεβαίωσε με τη φράση «Είσαι ο Κύριος και Θεός μου».
Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr