1.Άρθρο.
Τίτλος: σύντομος , περιεκτικός, χιουμοριστικός,ειρωνικός κ.λ.π.
Περιεχόμενο: Το άρθρο έχει επικαιρικό χαρακτήρα , δηλαδη αφορμάται πάντα από ένα επίκαιρο γεγονός , το οποίο σχολιάζει ή ερμηνεύει. Τέτοια κείμενα αναφέρονται σε επίκαιρα θέματα /προβλήματα, όπως είναι: η βία και η εγκληματικότητα,τα ναρκωτικά,οι αρνητικές επιδράσεις της διαφήμισης,η μοναξιά , η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος κ.λ.π.
Γλώσσα: αναφορική λειτουργία (χρήση γ΄ προσώπου) γιατί το άρθρο απέχει σαφώς από τη λογοτεχνία και κινείται στο χώρος της ερμηνευτικής δημοσιογραφίας.Γι αυτό και δεν έχει προσωπικό και οικείο τόνο.
Ύφος: σοβαρό, επίσημο και απρόσωπο.
2.Εισήγηση.
π.χ σε συνέδριο, συνέλευση, εκδήλωση, δημοτικό συμβούλιο κ.λ.π.
Προσφώνηση: "Κύριοι σύνεδροι,Κυρίες και κύριοι".
Γλώσσα; αναφορική λειτουργία.Χρήση κατά βάση του γ΄προσώπου στο μεγαλύτερο μέρος της εισήγησης για να αποδοθεί με αντικειμενικό τρόπο το σοβαρό περιεχόμενό της και να μην αποβεί μία συναισθηματική τύπου επικοινωνία.Επειδή η εισήγηση γράφεται για να διαβασθεί σε ένα ακροατήριο πρέπει μετά την προσφώνηση να ξεκινήσουμε χρησιμοποιώντας το α΄ενικό και το β΄πληθυντικό πρόσωπο(μαζευθήκαμε εδώ, και συνεχίζουμε με το θεματικό κέντρο).
Ύφος: επίσημο και σοβαρό.
Επιφώνηση: Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
3.Επιστολή.
Α: τυπική/επίσημη:
Προσφώνηση: "Αξιότιμε κύριε υπουργέ, ή Αξιότιμε κύριε πρόεδρε του Διοικητικού συμβουλίου, ή κύριε Δήμαρχε....".
Γλώσσα: Κυριαρχεί η αναφορική λειτουργία λόγω του τυπικού και επισήμου χαρακτήρα του κειμένου , ασχέτως εάν χρησιμοποιούμε εναλλαγή των προσώπων (α και β και γ πρόσωπο) για να αποδοθεί το ύφος του κειμενικού αυτού είδους.
Ύφος : σοβαρό.
Επιφώνηση: Με τιμή , με εκτίμηση.
Β: φιλική.
Προσφώνηση:
Αγαπητέ Κώστα, φίλε Κώστα.
Γλώσσα: εξαρτάται από το θέμα της επιστολής. Όμως σε κάθε ανάλογη περίπτωση χρησιμοποιούμε μία μικτή γλώσσα (αναφορική και συγκινησιακή) για να τονισθεί και η σοβαρότητα του ζητήματος αλλά και ο οικείος τόνος ο οποίος χαρακτηρίζει μία φιλική επιστολή.Χρήση εναλλαγής προσώπων για να αποδοθεί ο φιλικός τόνος.
Επιφώνηση: Φιλικά, με αγάπη, με αισθήματα φιλίας.
4.Λόγος/Ομιλία(προσχεδιασμένος προφορικός λόγος).
Παρατήρηση: το είδος αυτό του κειμένου παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την προφορική εισήγηση).
Π.χ στη βουλή των Εφήβων , σε συνέδριο, στο μαθητικό συμβούλιο, στη μαθητική κοινότητα, σε συνέλευση κ.λ.π.
Προσφώνηση: Κύριοι σύνεδροι, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμμαθητές /συνάδελφοι, αγαπητοί συμπολίτες, κυρίες και κύριοι βουλευτές.
Γλώσσα: μικτή( χρήση συνδυασμού προσώπων, α και β προσώπου εκεί όπου η οικειότητα είναι επιβεβλημένη, γ πρόσωπο όταν αναφερόμαστε σε επιχειρήματα.
Επιφώνηση: Σας ευχαριστώ που με ακούσατε, ευχαριστώ για την προσοχή σας, σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
vasilios888@yahoo.gr