Ωριαίο διαγώνισμα τετραμήνου στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο. Α΄Γυμνασίου.



Α. Κείμενο.
Πλέομεν ὅσον τριακοσίους σταδίους καὶ νήσῳ μικρᾷ καὶ ἐρήμῃ προσφερόμεθα. Μείναντες δὲ ἡμέρας ἐν τῇ νήσῳ πέντε, τῇ ἕκτῃ ἐξορμῶμεν καὶ τῇ ὀγδόῃ καθορῶμεν ἀνθρώπους πολλοὺς ἐπὶ τοῦ πελάγους διαθέοντας͵ ἅπαντα ἡμῖν προσεοικότας καὶ τὰ σώματα καὶ τὰ μεγέθη͵ πλὴν τῶν ποδῶν μόνων· ταῦτα γὰρ φέλλινα ἔχουσιν· ἀφ΄ οὗ δή͵ οἶμαι͵ καὶ καλοῦνται Φελλόποδες. Θαυμάζομεν οὖν ὁρῶντες οὐ βαπτιζομένους͵ ἀλλὰ ὑπερέχοντας τῶν κυμάτων καὶ ἀδεῶς ὁδοιποροῦντας. Οἱ δὲ καὶ προσέρχονται καὶ ἀσπάζονται ἡμᾶς ἑλληνικῇ φωνῇ λέγουσί τε εἰς Φελλὼ τὴν αὐτῶν πατρίδα ἐπείγεσθαι. Μέχρι μὲν οὖν τινος συνοδοιποροῦσι ἡμῖν παραθέοντες͵ εἶτα ἀποτρεπόμενοι τῆς ὁδοῦ βαδίζουσιν εὔπλοιαν ἡμῖν ἐπευχόμενοι.
Β. Ερωτήσεις.
Α1.  Για ποιους λόγους θαύμασαν ο αφηγητής και οι σύντροφοί του τους παράξενους ανθρώπους που συνάντησαν;

Ωριαίο διαγώνισμα τετραμήνου στο μάθημα των Νέων Ελληνικών κειμένων.A΄Γυμνασίου.




Α.Κείμενο.
«Η ζωή μου είναι μονότονη. Κυνηγάω κότες, με κυνηγάνε οι άνθρωποι, Όλες οι κότες μοιάζουν κι όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν. Κάπως βαριέμαι λοιπόν. Αν όμως μ' εξημερώσεις, η ζωή μου θα λάμψει. Θα αναγνωρίζω έναν ήχο βημάτων αλλιώτικο απ' όλους τους άλλους. Τα βήματα των άλλων με κάνουν και χώνομαι στη γη. Τα δικά σου θα με καλούν έξω απ' τη γη, σαν να 'ναι μουσική. Ύστερα δες! Να, κάτω εκεί, βλέπεις εκείνα τα σπαρμένα χωράφια; Εγώ δεν τρώω ψωμί. Το στάρι δε μου χρειάζεται, Τα στάχυα στα χωράφια δε μου θυμίζουν τίποτα. Κρίμα, ε! Εσύ όμως έχεις χρυσαφένια μαλ90 λιά. Έτσι, θα είναι υπέροχα όταν μ' εξημερώσεις! Το χρυσαφένιο στάρι θα μου θυμίζει εσένα. Και θ' αγαπάω τη βουή του ανέμου μες στα στάχυα». Η αλεπού σώπασε και κοίταξε κάμποση ώρα το μικρό πρίγκιπα. «Σε παρακαλώ... εξημέρωσε με!» είπε. «Θα το 'θελα πολύ» απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, «αλλά δεν έχω πολύ καιρό. Έχω ν' ανακαλύψω φίλους και να μάθω πολλά». «Δε μαθαίνεις παρά τα πράγματα που εξημερώνεις» είπε η αλεπού. «Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίσουν τίποτα. Όλα τα παίρνουν έτοιμα από τα μαγαζιά. Αφού όμως δεν υπάρχουν μαγαζιά που να πουλάνε φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν φίλους. Αν θέλεις ένα φίλο, εξημέρωσε με!» «Τι πρέπει να κάνω;» είπε ο μικρός πρίγκιπας. «Πρέπει να έχεις μεγάλη υπομονή» απάντησε η αλεπού. «Θα κάτσεις πρώτα λίγο μακριά μου, έτσι, στο χορτάρι. Θα σε κοιτάω με την άκρη του ματιού και δε θα βγάλεις άχνα.

Νεοελληνική γλώσσα Α΄Γυμνασίου. Γραφή εκθέσεως. Περιφράφοντας ένα εορταστικό τραπέζι στο σπίτι μας.



1η παράγραφος:

Το σπίτι είναι πραγματικά έτοιμο και περιμένει τους καλεσμένους. Είναι καθαρό και στολισμένο,στα βάζα τριγύρω υπάρχουν  πολύχρωμα και ποικίλα λουλούδια. Οι καλεσμένοι σιγά-σιγά έρχονται, είναι συγγενείς και φίλοι, ξεχωρίζω βέβαια κάποιους από αυτούς.Ο ξάδελφός μου ο Νίκος σπουδάζει στο Παρίσι και έρχεται μόνο για τις γιορτές.Τον βλέπω καλά γιατί την προηγούμενη φορά ήταν ιδιαίτερα κουρασμένος. Χαίρομαι γιατί βλέπω καλά και τη γιαγιά μου την Ελευθερία, έχει χιούμορ αξεπέραστο.

2η παράγραφος:

Nεοελληνική γλώσσα Α΄Γυμνασίου. Ασκήσεις εκμάθησης επιθέτων.



1.Να συμπληρώσετε τις παρακάτω προτάσεις με το σωστό τύπο του επιθέτου:
Α. Αύριο θα φυσήξουν…………………………………άνεμοι (νότιος).
Β.Δεν είχα …………………………….ευκαιρίες (πολύς).
Γ. Δεν μου αρέσουν οι …………………………………λύσεις (εύκολος).
Δ.Έχω ζήσει και εγώ…………………………………..καταστάσεις (παρόμοιος).
Ε. Σήμερα έμαθα τα…………………………νέα (διεθνής).
Στ.Οι……………………………………………..ποδοσφαιριστές μαζεύθηκαν στο ξενοδοχείο(διεθνής).
Ζ.Υπήρξε…………………………………….μετάβαση προς τη δημοκρατία (ομαλός).

2. Να γραφούν οι φράσεις στον άλλο αριθμό.
Διεθνή νέα
Ασφαλής διαβίωση
Ασφαλούς λιμένος
Διεθνές βραβείο
Πολλά άσχημα
Ζαχαρώδη προϊόντα
Ακριβής παρατηρήσεις
Λοιμώδης νόσος
Λοιμώδους νόσου

Ωριαίο διαγώνισμα τετραμήνου στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας.Α΄Γυμνασίου.



Α’ Κείμενο:
 Όταν πρωτοήρθα στο γυμνάσιο ένιωθα πάρα πολύ ωραία. Ήξερα ότι θα είχα την ευκαιρία να κάνω μια καινούρια αρχή. Αυτή τη φορά όμως θα μπορούσα να κάνω παρέα και με μεγαλύτερα, πιο ώριμα παιδιά.  Ακόμα και εγώ ο ίδιος ένιωθα πιο ώριμος. Ήμουν σίγουρος ότι μαζί με εμένα θα είχαν αλλάξει και οι συμμαθητές μου! Όμως…να μην υπερβάλουμε κιόλας!
Με περίμενε μια τεράστια γκάμα εμπειριών που δε θα μπορούσα με τίποτα να φανταστώ. Τις πρώτες μέρες σχολείου ήθελα απλά να γνωρίσω τους δασκάλους, να θυμηθώ τους συμμαθητές μου και να μάθω τους κανόνες του γυμνασίου. Οι συμμαθητές μου δεν ήταν όπως είχα προβλέψει. Μερικοί είχαν αλλάξει, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, ενώ δεν το περίμενα, και το αντίθετο. Οι κανόνες ήταν αμέτρητοι και αυστηροί. «Κάνε τις ασκήσεις σου!», «θα γράφεις τις εκφωνήσεις των ασκήσεων στο τετράδιό σου», «θα γράφεις με στυλό!», «Δεν θα σηκώνεται κανένας κατά τη διάρκεια του μαθήματος!». Θα μπορούσα να αναπνεύσω για τα επόμενα τρία χρόνια;
Οι καθηγητές ήταν πιο επιβλητικοί από τις δασκάλες του δημοτικού. Δεν ήταν πια τυχαίοι, αλλά άνθρωποι με σπουδές και γνώσεις μεγάλου επιπέδου. Ήταν άλλη κατηγορία. Πραγματικοί καθηγητές, με όλη τη βαρύτητα της λέξης. Και αυτό μου το περνούσαν κυρίως κάνοντάς με να δω πόση τρέλα και μανία είχαν με το αντικείμενό τους αλλά και με την επιθυμία τους να το διδάξουν και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στα παιδιά ως σύνολο αλλά και στον καθένα ξεχωριστά.

Iστορία Β΄Γυμνασίου. Η διάδοση του χριστιανισμού στους Μοραβούς και τους Βουλγάρους. Σχέδιο μαθήματος:


H διάδοση του Χριστιανισμού στους Μοραβούς και στους Βουλγάρους.

Α.Ο εκχριστιανισμός των Μοραβών:
Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων άρχισε από τη Μοραβία.
Εκτίμηση: Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Βυζαντινού πολιτισμού διότι επηρέασε  δημιουργικά  και πολιτιστικά έναν γειτονικό λαό.
Αιτίες:
Ο ηγεμόνας Ρατισλάβος ζήτησε από το Βυζάντιο  ιεραποστόλους για να διδάξουν το λαό του το Χριστιανισμό(επιθυμούσε την πνευματική πρόοδο που αντιπροσώπευε ο χριστιανισμός αλλά και την πολιτική επιβεβαίωση).
Επίσης ήθελε με αυτόν τον τρόπο να προσεταιρισθεί το Βυζάντιο ενάντια σε άλλους λαούς (Γερμανοί-Βούλγαροι).
Το Βυζάντιο δέχθηκε:
Γιατί: Διότι θα μπορούσε να επεκτείνει την επιρροή του και την πνευματική του ακτινοβολία προς την κεντρική ευρώπη.
Πώς έγινε:
Ο Μεθόδιος και ο Κύριλλος(Κωνστντίνος) επειδή ήταν έμπειροι διπλωμάτες, λόγιοι, ήξεραν τη σλαβική γλώσσα, ανέλαβαν το έργο.
Πώς το χειρίσθηκαν:
Δημιούργησαν σλαβικό αλφάβητο
Μετέφρασαν στα σλαβικά τη θεία λειτουργία
Σημασία του εκχριστιανισμού:
1.Η χρήση της σλαβικής διευκόλυνε τους Μοραβούς να κατανοήσουν το χριστιανικό μήνυμα.
2.Οι σλάβοι μυήθηκαν στο μήνυμα του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού, άρα η πνευματική επιρροή του Βυζαντίου επεκτάθηκε.
3.Οι σλάβοι λόγω της κοινής πίστης ενώθηκαν και απετέλεσαν ενιαίο έθνος ομόνοιας και κοινών στόχων.
4.Το ιεραποστολικό έργο του Κυρίλλου και του Μεθοδίου πέτυχε.
5.Οργάνωσαν τη σλαβική εκκλησία.

Ωριαίο διαγώνισμα τετραμήνου στο μάθημα της Ιστορίας.



Θέματα.
Ομάδα Α.
Ερωτήσεις:
1.Γιατί  ήταν σημαντικό τον 7ο αι.το γεγονός ότι η γνώση και η χρήση της λατινικής γλώσσας περιορίσθηκε αισθητά;
2.Tι γνωρίζετε για τους στρατιώτες- αγρότες των θεμάτων;
3.Τι γνωρίζετε για την ανάκαμψη της οικονομίας στα χρόνια του Κωνσταντίνου του Ε ΄(741-775);
4. Να δώσετε τρείς (3) αιτίες που οδήγησαν στην Εικονομαχία τον 8ο αι.
5.Ποιές ήταν οι συνέπειες της Εικονομαχίας;
(Από τα πέντε(5) θέματα να γράψετε τα (3) τρία).
3Χ4=12 μονάδες.
Ομάδα Β.

Kείμενο για τη φιλία με ασκήσεις (Νεοελληνική γλώσσα Β΄Γυμνασίου).


Η φιλία κατά τον Αριστοτέλη: Τρία τα είδη της, μόνο το ένα αξίζει πραγματικά.
Σε ηλικία 17 ετών, ο Αριστοτέλης γράφτηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην οποία θα έμενε για 20 χρόνια.Ο νεαρός Αριστοτέλης θα γινόταν ο καλύτερος μαθητής της Ακαδημίας που ιδρύθηκε από τον άνθρωπο που έμεινε στην ιστορία ως ο πατέρας της φιλοσοφίας. Είχε, βλέπετε, την τάση να κάνει πολλές ερωτήσεις και να απαντά σε ακόμα περισσότερες.Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Η ακριβής χρονολογία της αναχώρησής του από την Ακαδημία είναι αμφιλεγόμενη, αλλά εικάζεται πως έφυγε λίγο μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, καθώς δεν του άρεσε η νέα τάξη των πραγμάτων στη σχολή, μετά τη «φυγή» του δασκάλου του. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν, θα διαφωνούσε με πολλές από τις βασικές ιδέες του.Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα ακριβώς έγραψε ο Αριστοτέλης, αλλά ακόμα και από αυτό το μέρος της δουλειάς του που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, είναι ασφαλές να συμπεράνουμε πως το εύρος των θεμάτων που ασχολήθηκε, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Όλα τα πεδία, επιστημονικά και μη, από την αστρονομία και τη φυσική, μέχρι την ηθική και τα οικονομικά, έχουν επηρεαστεί από τον Αριστοτέλη. Για παραπάνω από 2.000 χρόνια μετά τον θάνατό του, έχει κατορθώσει να παραμείνει ένας από τους πιο γνωστούς στοχαστές της ιστορίας.Ενώ, λοιπόν, η επιρροή του είναι φανερή σε πολλά θέματα της σημερινής εποχής, κάποιες από τις πιο εύστοχες παρατηρήσεις του σχετίζονται με τη φιλία. Έβλεπε τη φιλία ως μία από τις πραγματικές χαρές της ζωής και θεωρούσε πως για να ζήσει κάποιος μια ευτυχισμένη ζωή, χρειάζεται μια πραγματική φιλία. Με δικά του λόγια:«Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και ναενεργήσουν»

Αρχαία Ελληνικά Α΄Λυκείου.


Διαγώνισμα στο μάθημα: Αρχαία Ελληνικά από μετάφραση. Οδύσσεια –Ομήρου. Α.κείμενο:στ:300-325.



Άκου λοιπόν τι θα σου πω, και βάλε το καλά στον νου σου: αύριο κιόλας, καλώντας σε συνέλευση  τους τίμιους Aχαιούς, σ’ όλους μπροστά εξηγήσου, κι ας είναι μάρτυρές σου οι θεοί· δώσε διαταγή για τους μνηστήρες, πως πρέπει να ξεκουμπιστούν, να παν στα σπίτια τους· ύστερα η μάνα σου, αν η καρδιά της φλέγεται για νέο γάμο, πίσω ας γυρίσει στο παλάτι του πατέρα της, αυτός έχει και δύναμη και πλούτη· εκεί ας της ταιριάξουνε τον γάμο, και να της ετοιμάσουνε γενναία προικιά, όσα στη θυγατέρα τους αρμόζουν, να τη συνοδεύσουν. Για σένα πάλι, έχω άλλη συμβουλή, φρόνιμη αν σ’ αυτή υπακούσεις: καράβι σήκωσε, το πιο γερό, μ’ είκοσι κωπηλάτες, και πήγαινε να μάθεις νέα του πατέρα σου, αν κάποιος άνθρωπος θνητός κάτι θα έχει να σου πει· [...]. Πρώτα να πας στην Πύλο, ρωτώντας τον σεβάσμιο Nέστορα, ύστερα συνεχίζεις για τη Σπάρτη, να δεις και τον ξανθό Mενέλαο, που τελευταίος γύρισε από τους άλλους Aχαιούς [...]. Eκεί ανίσως τον νόστο ακούσεις του πατέρα σου, πως ζει, μ’ όλη την παιδωμή σου, κάνε υπομονή γι’ αυτόν τον χρόνο· αν μάθεις όμως πως τον βρήκε ο θάνατος κι έσβησε η ζωή του, τότε γυρίζεις πίσω στη γλυκιά πατρίδα, υψώνεις επιτάφιο σήμα, τιμώντας τον νεκρό και με κτερίσματα πολλά, όσα του πρέπουν – ύστερα δώσε και τη μάνα σου σε κάποιον άλλον άντρα. Kι όταν τελειώσεις μ’ όλα αυτά και γίνουν πράξη, τότε με νου και σκέψη συλλογίσου, τρόπο να βρεις.