H Tέχνη της Περίληψης.

Περίληψη γραπτού λόγου:

Τι είναι η περίληψη, χαρακτηριστικά της περίληψης:

Συνήθως η  σχολική περίληψη εκτείνεται σε μία παράγραφο και  αναλογεί στο 1/3 του αρχικού μας κειμένου (100-150 λέξεις). Η συνοπτική περίληψη έχει ακόμη μικρότερη έκταση και περιορίζεται στο 1/5  ή 1/6 του κειμένου (70-80 λέξεις).

Η περίληψη δεν πρέπει να περιλαμβάνει προσωπικά σχόλια ούτε να παραλείπει τα νοήματα (πρωτεύοντα και δευτερεύοντα) που περιέχονται στο κείμενο του συγγραφέα.Μία επιτυχημένη περίληψη αναπαραγάγει το περιεχόμενο του κειμένου μας χωρίς όμως να το επαναλαμβάνει αυτούσιο.

Θα πρέπει να μεταφέρεται η συλλογιστική πορεία και τα συμπεράσματα αλλά και τα επιχειρήματα του συγγραφέα. Επίσης η περίληψη θα πρέπει να στολίζεται και να διανθίζεται με τις κατάλληλες διαρθρωτικές λέξεις, οι οποίες όμως θα πρέπει ορθά να αποδίδουν τα νοήματα και τις σκέψεις και όλα τα υπόλοιπα του συγγραφέα.

Νεοελληνική γλώσσα Β΄Γυμνασίου. Θέμα έκθεσης: «Ποιο επάγγελμα θα ήθελα να ακολουθήσω και γιατί;».


1η παράγραφος:
Η Θέση  μου για το επάγγελμα και τη σημασία  του.
Ζώντας σε μία εποχή όπου οι άνθρωποι συγκεντρωμένοι στις μεγαλουπόλεις θα πρέπει οπωσδήποτε να εργάζονται για να μπορούν να ζούν αξιοπρεπώς, σκέφτομαι ότι θα πρέπει να προσέξω πολύ στη σωστή επιλογή του επαγγέλματος. Σε κάθε περίπτωση είναι ωραίο να ασχοληθώ με κάτι το οποίο και θα μου αρέσει αλλά θα είναι και οικονομικά επωφελές. Βλέποντας γύρω μου ανθρώπους άλλο να αγαπούν και άλλο να κάνουν σαν εργασία,  έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να λέει ότι επιτυχημένος  επαγγελματίας είναι αυτός ο οποίος εξασκεί τη δουλειά που θέλει και έχει κλίση, κερδίζοντας  βέβαια και  τα ανάλογα χρήματα.
2η παράγραφος:
Τι μου αρέσει να ασχοληθώ; (Γιατί, δίδω λόγους).
Από μικρός μου άρεσαν πολύ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Τους έβλεπα με δέος, λές και αντίκριζα έναν άλλο κόσμο. Γεμάτο μυστήριο και παραξενιές, νέα πράγματα άγνωστα και ενδιαφέροντα. Συγκεκριμένα με τραβούσε από πιτσιρικά ο προγραμματισμός. Θυμάμαι να λέω συνεχώς στο μπαμπά μου και στη μαμά μου : « θέλω να μιλάω στους υπολογιστές και να με καταλαβαίνουν».Αυτή η αίσθηση  του νέου, του σύγχρονου, αυτής της ανακάλυψης που έχει φέρει τόσο κοντά στους ανθρώπους πάντα με μάγευε. Όνειρό μου από  μικρό παιδί ήταν να βγάλω δικά μου προγράμματα που θα τα μάθουν όλοι οι άνθρωποι προκειμένου να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους,προκειμένου να τα εφαρμόσουν στην εργασία τους ή όπου αλλού επιθυμούν.Ο κόσμος των υπολογιστών εμφανιζόταν μπροστά μου με μία μεγάλη πόρτα το κλειδί της οποίας οπωσδήποτε θα έπρεπε να κατακτήσω.

Έκφραση-Έκθεση Γ΄Λυκείου. Η τέχνη της περιλήψεως.


Α.Κείμενο.
Πάνω από 86,7 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των 7 ετών, έχουν περάσει ολόκληρη τη ζωή τους σε ζώνες συγκρούσεων, θέτοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους σε κίνδυνο, ανακοίνωσε η UNICEF.
Ένα παιδί γεννιέται με 253 εκατομμύρια ενεργούς νευρώνες, αλλά το αν ο εγκέφαλος θα φθάσει την πλήρη ενήλικη ικανότητα των περίπου ενός δισεκατομμυρίου συνδεόμενων νευρώνων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία, τονίζει η UNICEF. Αυτό περιλαμβάνει το μητρικό θηλασμό και τη διατροφή στην πρώιμη παιδική ηλικία, τα πρώτα ερεθίσματα που θα δεχθεί από εκείνους που το φροντίζουν, τις πρώτες ευκαιρίες για μάθηση και τη δυνατότητα να μεγαλώσει και να παίξει σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά ετών της ζωής, ο εγκέφαλος ενός παιδιού έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί 1.000 εγκεφαλικά κύτταρα κάθε δευτερόλεπτο. Κάθε ένα από αυτά τα κύτταρα, γνωστά ως νευρώνες, έχει τη δύναμη να συνδέεται με άλλους 10.000 νευρώνες χιλιάδες φορές ανά δευτερόλεπτο. Οι εγκεφαλικές συνδέσεις χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία του μέλλοντος του παιδιού, καθορίζοντας την υγεία του, τη συναισθηματική ευεξία και την ικανότητα μάθησης, περιγράφει η UNICEF. Τα παιδιά όμως που ζουν μέσα σε συγκρούσεις, συχνά εκτίθενται σε ακραία ψυχικά τραύματα, που τα θέτουν σε κίνδυνο διαβίωσης σε συνθήκες τοξικού στρες, μια κατάσταση που αναστέλλει τις συνδέσεις των κυττάρων του εγκεφάλου – με σημαντικές συνέπειες στη γνωστική, κοινωνική και σωματική τους ανάπτυξη σε ολόκληρη τη ζωή τους, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Νεοελληνική Γλώσσα Β΄Γυμνασίου. Ασκήσεις(4η& 5η ενότητα).



1.Να βρείτε τα συνθετικά των παρακάτω λέξεων:

Τρίτομος, μακρυχέρης, γλυκοαίματος, πολυμαθής, πλατυποδία, δίποδο, μονομισθία, δίστιχο, τρίκυκλο, ευθυκρισία, παχύδερμο, τετράχρονος, εξάχρονος, εξατάξιο, Εφτάνησα, πλατύσκαλο, μακροβούτι, πολύγωνο, βαρυχειμωνιά, τετραετής, τρισδιάστατος, πολυετής, διπρόσωπος.

2.Να γίνουν οι αντιστοιχήσεις:

Α.τριετία                        1.δημοσίευμα σε δύο στήλες εντύπου.
Β.τρίκλινο δωμάτιο      2.ανειλικρινής, υποκριτής.
Γ.τρίπτυχο                      3.θεατρικό έργο που αποτελείται από μία πράξη μόνο.
Δ.τετράδυμα                  4.στενό δρομάκι όπου μπορεί μόνο ένας να βαδίζει.
Ε.τετραφωνία                5.λεξικό που αποτελείται από τέσσερεις τόμους.
Στ.τετράτομο λεξικό     6.δωμάτιο με τρία κρεββάτια.
Ζ.μονοπάτι                     7.χρονικό διάστημα τριών χρόνων.
Η.μονόπρακτο               8. Τυφλός από το ένα  μάτι.
Θ.μονόφθαλμος            9. Σύνολο από τρείς εικόνες που διπλώνονται στη μεσαία.
Ι.διπρόσωπος                 10.τέσσερα αδέλφια που γεννήθηκαν μαζί.
Ια.δίστηλο                       11.εκτέλεση μουσικής σύνθεσης από τέσσερεις φωνές.
Ιβ.μονότονος                   12.αυτός που έχει τρείς διαστάσεις.
Ιγ.τριδιάστατος               13.ανιαρός, πληκτικός.

Νεοελληνική γλώσσα Β΄Γυμνασίου. Ασκήσεις θεωρίας.


1.Να γραφούν τα παραθετικά επιθέτου και επιρρήματος των  παρακάτω  επιθέτων:
Καλός
Σώφρων
Αληθής
Ταχύς
Απλός.
2.Να συμπληρώσετε τα παρακάτω κενά με τον κατάλληλο τύπο του επιθέτου στο συγκριτικό βαθμό:
Α) Αυτός ο τύπος είναι …………………………….(καλός) από τον άλλο.
Β) Αυτός ο παίκτης είναι …………………………………(κακός) από πέρυσι.
Γ) Αυτά τα τεκμήρια είναι ……………………………………(αληθής) από όσα μέχρι τώρα παρουσίασες.
Δ) Δεν υπάρχει περίπτωση, όλα είναι ………………………………..(πολύς) και ……………………………(όμορφος).
3).Να συνθέσεις τις παρακάτω λέξεις: