Ιστορία Γ΄Γυμνασίου. Ο Ελληνισμός από τα μέσα του 18ου αι.έως τις αρχές του 19ου αι.


1ον Παράθεμα.
Σύμφωνα και με τις δικές σου γνώσεις,με όσα λέγονται στο σχολικό βιβλίο αλλά και στο παρακάτω παράθεμα ,γιατί πιστεύετε ότι η ανάπτυξη του εμπορίου ήταν σημαντικός παράγοντας για την έναρξη και την τελική επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821;
«Γενικά κατά  την περίοδο 1770-1821 οι οικονομικές σχέσεις στον ελληνικό χώρο και στο χώρο του ελληνισμού γενικότερα άλλαξαν και μορφή και χαρακτήρα.Με κυριότερη νέα πραγματικότητα τη γενίκευση των εμπορευματικών σχέσεων και τη διαμόρφωση καπιταλιστικής αγοράς.Μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη με κυριαρχία της λογικής του εμπορίου ερήμην του οθωμανικού κράτους.Η απουσία ανάλογης κρατικής πολιτικής και η κίνηση των οικονομικών λογικών του οθωμανικού κράτους σε φεουδαρχικά πλαίσια δεν επέτρεψε στην ανάπτυξη να αγκαλιάσει ισοδύναμα όλους τους τομείς της οικονομίας ,εμπόδισε την ανάπτυξη και απελευθέρωση καπιταλιστικών μηχανισμών στην αγροτική οικονομία και απέκλεισε την ομαλή έξοδο των υπερανεπτυγμένων ελληνικών δραστηριοτήτων του εμπορίου και της ναυτιλίας από την κρίση της δευτέρας δεκαετίας του 19ου αι.».
Β.Κρεμμυδάς  «Η οικονομία των Ελλήνων ,πενήντα κρίσιμα χρόνια ,1770-1821»Ιστορία του Νέου Ελληνισμού,Ελληνικά γράμματα ,Αθήνα,2003,τόμος 1ος,σ.304.


2ον παράθεμα:
Σύμφωνα και με τις δικές σου γνώσεις,με όσα παρατίθενται στο σχολικό βιβλίο αλλά και στο παρακάτω παράθεμα,γιατί πιστεύετε ότι η επίσημος Ορθόδοξη εκκλησία στάθηκε ενάντια στο κίνημα του διαφωτισμού.
«Η ορμητική προώθηση των βιβλίων του διαφωτισμού,φυσικό είναι να προκαλέσει την αντίδραση της Εκκλησίας.Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις ,το 1798 και το 1819,το Οικουμενικό πατριαρχείο προσπάθησε να επιβάλει προληπτική ή κατασταλτική λογικρισία στα ελληνικά βιβλία.Προϋπόθεση για να λάβουν την πατριαρχική έγκριση ήταν να μην αντιβαίνουν «εις τα δόγματα της αμωμήτου ημών πίστεως» και να μην αντιφέρονται(να μην εναντιώνονται) «κατά της κρατούσης διοικήσεως  της κραταιάς ταύτης βασιλείας ,δηλαδή της οθωμανικής».
Φ.Ηλιού, «Νεοελληνικός Διαφωτισμός,η νεωτερική πρόκληση»,Ιστορία του νέου ελληνισμού ,Ελληνικά Γράμματα,Αθήνα ,2003,τόμος 2ος,σελ.15.



ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ΄ - “ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” ΕΝΟΤ. Γ΄ “Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1821-1
830)” - ΚΕΦ. 16 © Γρηγόρης Ζερβός

 1 Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης οι Έλληνες προσπάθησαν να σχηµατίσουν κεντρική διοίκηση για να συντονίσει τον αγώνα τους. Πραγµατοποίησαν έτσι Εθνοσυνελεύσεις και ψήφισαν Συντάγµατα Συντάγµατα για την πολιτική τους οργάνωση. αρχές 1821 αρχές 1821 Συγκροτούνται “Τοπικοί Οργανισµοί” “Τοπικοί Οργανισµοί” (τοπικές κυβερνήσεις).  Πελοπόννησος - Πελοποννησιακή Γερουσία Πελοποννησιακή Γερουσία Πελοποννησιακή Γερουσία.  ∆υτική Στερεά Ελλάδα - Γερουσία Γερουσία Γερουσία.  Ανατολική Στερεά Ελλάδα - Άρειος Πάγος Άρειος Πάγος Άρειος Πάγος. Κρίθηκε απαραίτητη η ύπαρξη κεντρικής πολιτικής διοίκησης - αδυνατούσαν οι τοπικές κυβερνήσεις να συντονίσουν την Επανάσταση. ∆εκέµβριος 1821 - ∆εκέµβριος 1821 - Ιανουάριος 1822 Ιανουάριος 1822 Α΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο  Ψηφίζει το πρώτο Σύνταγµα πρώτο Σύνταγµα πρώτο Σύνταγµα, το “Προσωρινό Πολίτευµα της Ελλάδος”.  ∆ιακηρύσσει την ανεξαρτησία ανεξαρτησία ανεξαρτησία των Ελλήνων.  Σχηµατίζει το Βουλευτικό (νοµοθετικό σώµα) & το Εκτελεστικό (κυβερνητικό σώµα).  Ορίζει ως πρωτεύουσα πρωτεύουσα πρωτεύουσα του νέου κράτους την Κόρινθο Κόρινθο Κόρινθο.  Οργανώνει υπουργεία υπουργεία υπουργεία και ορίζει υπουργούς.  Ρυθµίζει την απονοµή της δικαιοσύνης απονοµή της δικαιοσύνης απονοµή της δικαιοσύνης. Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση καθορίζουν και το πολιτειακό χαρακτήρα της νέας Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr