Αντιγόνη Σοφοκλέους,σχόλια,38-68...


Αρχαία Ελληνικά από μετάφραση,Β΄Λυκείου.

Σοφοκλέους Αντιγόνη…

Στίχοι 39-68.

Σχόλια.

1.Όταν η Αντιγόνη κοινοποιεί στην Ισμήνη την απόφασή της να ενταφιάσει τον αδελφό της ,η Ισμήνη προσπαθεί να την αποτρέψει από αυτό που προσπαθεί να κάνει.Στην αρχή της θυμίζει τις συμφορές που γνώρισε η οικογένειά τους .Με αυτό το επιχείρημα απευθύνεται στο συναίσθημα της Αντιγόνης.Έπειτα η Ισμήνη επισύρει την προσοχή της Αντιγόνης στα ενδεχόμενα κακά που ενδέχεται να πλήξουν αυτές τις ίδιες εάν παραβούν τις εντολές του Κρέοντος.

2.Η Ισμήνη προσπαθεί να αποτρέψει την Αντιγόνη από την εκτέλεση του έργου που έχει σχεδιάσει επιστρατεύοντας μία σειρά από λογικά επιχειρήματα .

Συγκεκριμένα:

Α.Αρκετές συμφορές έως τώρα έχουν πλήξει την οικογένειά τους.

Β.Είναι γυναίκες και δεν μπορούν να τα βάλουν με τους άνδρες.

Γ.Πρέπει να υποτάσσονται σε όλες τις διαταγές γιατί εξουσιάζονται από ισχυροτέρους.

Δ.Η πράξη της στερείται λογικής διότι το να πράττει κανείς τα παραπάνω από τον εαυτό του είναι τελειώς παράλογο.

3.Η Ισμήνη δηλώνει ότι θα υπακούσει στις διαταγές του Κρέοντος διότι:

Α.Είναι γυναίκα και δεν μπορεί να τα βάζει με τους άνδρες.

Β.Πρέπει να υποτάσσεται και σε χειρότερες διαταγές γιατί εξουσιάζεται από δυνατοτέρους.

Γ.Η  πράξη της ταφής στερείται σύνεσης και λογικής.

4.Παρατηρούμε τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας – ο οποίος βέβαια ήταν συνέπεια της όλης οντολογικής στάσης των ανθρώπων εκείνης της εποχής.Η γυναίκα ήταν υποχρεωμένη να φροντίζει για τα θέματα του σπιτιού.Το έργο βέβαια αυτό δεν ήταν ασήμαντο.Γενικά ο ρόλος της γυναίκας επισκιαζόταν από τις ανδρικές δρατηριότητες.Οι άνδρες ασχολούνταν με τις πολεμικές δρατηριότητες και συμμετείχαν στις λειτουργίες της πολιτείας.Προωθήθηκε βέβαια –Αρχαία Αθήνα-το πολίτευμα της Δημοκρατίας αλλά η γυναίκα επί σειρά αιώνων έμεινε αμέτοχη στα κοινά-όχι σε όλες τις πόλεις(Σπάρτη).

5.Άρα λοιπόν:

Η Ισμήνη θεωρεί ότι η φύση της ως γυναίκα της επιβάλλει περιορισμούς.Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εναντιώνεται στους άνδρες και μάλιστα σε άνδρες πολύ δυνατοτέρους από αυτήν.

Φοβείται για τη ζωή της αφού η διαταγή του Κρέοντος είναι κατηγορηματική:ο παραβάτης θα τιμωρηθεί με θάνατο.

Το χτίσιμο του δυαλισμού είναι σημαντικό εκ μέρους του Σοφοκλέους.Επάνω στο διαφορετικό των δύο αδελφών θα χτισθεί η πορεία της Αντιγόνης  όπως ακριβώς ο άνθρωπος στηρίζεται σε δύο πόδια,όπως ο κόσμος μας στηρίζεται στο καλό και κακό,το πρέπον και μη πρέπον.

Β.Δ.Μακρυπούλιας,φιλόλογος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr