Πώς χαρακτηρίζω πρόσωπα.



Τεχνικές της  Ιλιάδας.

Χαρακτηρισμοί προσώπων.

1.Αναφέρω συγκεκριμένα επίθετα για το χαρακτηριζόμενο πρόσωπο:

Α.για το πνεύμα του(έξυπνος κ.λ.π)

Β.για την ψυχή του(γενναίος κ.λ.π)

Γ.για τις πράξεις του(χρήσιμες ,ωφέλιμες κ.λ.π).

2.Δικαιολογώ τα παραπάνω με φράσεις και χωρία του κειμένου.Αναφέρω μάλιστα τους στίχους με βάση τους οποίους προχωρώ στον χαρακτηρισμό.

3.Αναφέρω τα αίτια της συμπεριφοράς του χαρακτηριζόμενου προσώπου και μάλιστα οδηγούμαι και σε συμπεράσματα καθολικής ισχύος,σε έννοιες με ολική θεώρηση(εάν με βάση το χαρακτήρα του είναι χρήσιμος,εάν είναι ο τυπικός Ομηρικός ήρωας κ.ο.κ).

4.Δεν αναφέρω συνεχώς το όνομα του χαρακτηριζόμενου αλλά αρκετές μετωνυμίες  του και συνώνυμά του.π.χ ο Διομήδης είναι ο γιός του Τυδέα,ο ήρωας,κ,λ,π,.



Παράδειγμα:Χαρακτηρισμός του Διομήδη σε σχέση με τη Ζ ραψωδία.

Ο Διομήδης στη Ζ ραψωδία παρουσιάζεται γενναίος και γνωστικός.Αυτό φαίνεται στους στίχους 124-130 όπου επαινεί το Γλαύκο με λόγια που μόνο ήρωες μπορούν να πούν.Επίσης είναι γνώστης πολλών πραγμάτων και η ψυχή του διακατέχεται από σωφροσύνη,όπως φαίνεται από την διήγηση της ιστορίας με τον Λυκούργο ,η ιστορία του οποίου είναι χαρακτηριστική για τα διδάγματά της.Ο γιός του Τυδέα αποδικνύει και στην πράξη ότι διαθέτει ανώτερη ηθική και πράξη μιάς και ανταλλάσσει δώρα με τον Γλαύκο.Είναι πραγματικά ένας Ομηρικός ήρωας που προβάλλει κατάλληλα το ηρωϊκό ιδεώδες.



Άσκηση.



1.Να χαρακτηρίσεις το Γλαύκο και το Διομήδη σε σχέση με τη ραψωδία Ζ.



Β.Δ.Μακρυπούλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr