Νεοελληνική γλώσσα Α΄Γυμνασίου. Γραφή εκθέσεως. Περιφράφοντας ένα εορταστικό τραπέζι στο σπίτι μας.



1η παράγραφος:

Το σπίτι είναι πραγματικά έτοιμο και περιμένει τους καλεσμένους. Είναι καθαρό και στολισμένο,στα βάζα τριγύρω υπάρχουν  πολύχρωμα και ποικίλα λουλούδια. Οι καλεσμένοι σιγά-σιγά έρχονται, είναι συγγενείς και φίλοι, ξεχωρίζω βέβαια κάποιους από αυτούς.Ο ξάδελφός μου ο Νίκος σπουδάζει στο Παρίσι και έρχεται μόνο για τις γιορτές.Τον βλέπω καλά γιατί την προηγούμενη φορά ήταν ιδιαίτερα κουρασμένος. Χαίρομαι γιατί βλέπω καλά και τη γιαγιά μου την Ελευθερία, έχει χιούμορ αξεπέραστο.

2η παράγραφος:


Το τραπέζι- η μαμά μου το προετοίμαζε εδώ και μία εβδομάδα σχεδόν- έχει από όλα τα καλά. Είναι πλούσιο και υπέροχο,πανέμορφο σε εικόνα και γεύσεις. Οι γαργαλιστικές μυρωδιές ξεπετάγονται από την κουζίνα και μου τρυπάνε τη μύτη. Θα ξεχώριζα την αφράτη τυρόπιτα με φύλλο που άνοιξε η μαμά,φυσικά τα ντολμαδάκια της γιαγιάς.Ειδική μνεία θα πρέπει να κάνω στο αξεπέραστο ψητό αρνί φούρνου με πατάτες. Τα γλυκά είναι ο μεγάλος πειρασμός, ειδικά εκείνη η σοκολάτα τούρτα με νεσκαφέ με φέρνει σε δύσκολη θέση.

3η παράγραφος:

Παρατηρώντας το τραπέζι –και πώς αλλοιώς θα γινόταν- βλέπω ότι η μαμά έστρωσε το καλό μεταξωτό τραπεζομάντηλο,αυτό που όπως λέει το έχει για ειδικές περιπτώσεις. Τα πιάτα είναι το ένα μέσα στο άλλο, το πρώτο και το δεύτερο. Τα ποτήρια στη σειρά,του νερού,της σαμπάνιας και του κρασιού. Τα κουταλάκια της τούρτας ετοιμοπόλεμα και αυτά. Το πάρτυ γεύσεων αρχίζει.Οι προπόσεις διαδέχονται η μία την άλλη.Τα μαχαιροπήρουνα έχουν πάρει φωτιά.Τέλος πάντων χαίρομαι επειδή μπορούμε χρονιάρες μέρες και φροντίζουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε μέσα σε μία πράγματι γιορτινή ατμόσφαιρα.
Βασίλειος Μακρυπούλιας,φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr