Θέμα έκθεσης Γ΄Λυκείου.


«Τα δείγματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ημέρες μας είναι πολλά και ανησυχητικά.Ποιές  είναι οι προτάσεις σας για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Η εισήγησή σας πρόκειται να παρουσιασθεί σε σχετική εκδήλωση που οργανώνει το σχολείο σας»( 400-600 λέξεις).
Αγαπητοί συμμαθητές/ιες.
Ακόμη   και στη σημερινή εποχή της τεχνολογικής και επιστημονικής επάρκειας η συνειδητοποίηση της σημασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη διασφάλιση της προσωπικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης κρίνεται ως επιβεβλημένη.Ίσως γιατί ο ανθρωποκεντρισμός, η ανθρωπιά και η αγάπη διαχρονικά αποδείχθηκαν οι καλύτερες βάσεις επάνω στις οποίες δομήθηκε ο κόσμος μας και ο πολιτισμός μας. Πολύ καλά ακούγεται η φράση του Μενάνδρου «πόσο  ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος όταν είναι άνθρωπος».
Όταν όμως συζητούμε για το τεράστιο και σημαντικότατο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγχρόνως θα πρέπει να υπενθυμίζουμε και την προσωπική ευθύνη του κάθε ενός από εμάς, του κάθε ενός από τους ενεργούς πολίτες.Είναι επιβεβλημένη η ενεργητική παρέμβαση του ατόμου σε κάθε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων συνθηκών ζωής στην καθημερινή και όχι μόνο ζωή.Η εναπόθεση της ευθύνης στην  πολιτεία δεν φαίνεται ότι πάντα επιλύει το πρόβλημα της καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι όλοι είμαστε πολιτεία.Πολλές φορές το να τα αφήνουμε όλα στην πολιτεία διαιωνίζει απλά την καταπάτησή τους.

Υπάρχουν πράγματι πολλά που μπορούμε ως άνθρωποι και πολίτες  να κάνουμε.Βλέποντας την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αυξάνεται πολυσχιδώς στην εποχή μας θα πρέπει να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας σε συλλογικές κινήσεις και οργανώσεις προκειμένου να διατρανώνουμε την αγάπη μας για τη ζωή και το σεβασμό των άλλων, αλλά και την αντιπάθειά μας σε οποιαδήποτε μορφή τυραννίας.Στο βαθμό που θα υπερασπισθούμε τα  δικαιώματά μας, την ειρήνη,τον πυρηνικό αφοπλισμό,τη διατήρηση και υγιεινή ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος,την κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων, άλλο τόσο άνθρωποι και ελεύθεροι θα χαρακτηριζόμαστε. Πράγματι καταργώντας τις ποικίλες ανισότητες και  εκμεταλλεύσεις βοηθούμε στο να επικρατήσουν οι υψηλότερες ανθρωπιστικές αξίες της ελευθερίας και της ισότητας και της δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση η παιδεία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στο σεβασμό και στην νομική καθιέρωση των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Μέσα από την πνευματική καλλιέργεια τη κριτική στάση ζωής, τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων οι οποίες θα αποδεικνύουν τις ανθρωπιστικές τους αξίες στην πράξη. Αυτοί οι κριτικοί πολίτες  θα πρέπει να λαμβάνουν και τα ηνία των χωρών ώστε μέσα από την δικαία ανακατανομή του πλούτου, την ανάπτυξη των εμψύχων δυναμικών να προωθούν την ανθρώπινη ευδαιμονία η οποία αποτελεί  και τη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αριστοτέλης στηρίζει το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρώπινη  εξέλιξη στην αυτάρκεια και στην ηθική ευδαιμονία των ανθρώπων.
Εξυπακούεται βέβαια ότι θα πρέπει να κινητοποιηθεί ολόκληρη  η αλυσίδα των διεθνών οργανισμών ,ο ΟΗΕ και η διεθνής αμνηστία, προκειμένου στην πράξη να  τηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω ο σεβασμός στα ανθρώπινα  δικαιώματα.Επίσης οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν  να επισημαίνουν τα δείγματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ευαισθητοποιούν τους πολίτες για την περιφρούρησή  τους. Πόσες φορές στο παρελθόν οι πνευματικοί άνθρωποι μέσα από τη διάδοση ιδεών και αξιών δεν βοήθησαν ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να καθιερωθούν αλλά και να εξελιχθούν. Ας θυμηθούμε τους γάλλους διαφωτιστές οι οποίοι σεβάσθηκαν το ανθρώπινο  δικαίωμα του λόγου και της ελευθερίας της έκφρασης στηρίζοντας σε αυτό το κομμάτι την λογική εξέλιξη και επιτυχία του κόσμου μας και της δημοκρατίας για την οποία όλοι επαιρόμεθα.
Οφείλει βέβαια και η Πολιτεία μέσα από τη συνταγματική κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,τον εκδημοκρατισμό της ανθρώπινης ζωής,τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό των θεσμών,την επικράτηση του πνεύματος της ισοπολιτείας και την μέριμνα για τις ασθενέστερες οικονομικά και πνευματικά τάξεις, να στηρίξει σε τέτοιες ανθρωπιστικές βάσεις την ανθρώπινη πρόοδο και ευημερία.Διότι παραφράζοντας το Σωκράτη θα μπορούσαμε εμφαντικά να ισχυρισθούμε ότι «εν οίδα ότι άνθρωπος ειμί». Ένα τελικά γνωρίζω ότι είμαι άνθρωπος».

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr