Προτεινόμενα διαγωνίσματα Ιστορίας Β΄Γυμνασίου.

ΩΡΙΑΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ                       
ΕΠΩΝΥΜΟ:………………………….ΟΝΟΜΑ:………………..
ΤΑΞΗ:………………ΤΜΗΜΑ:………..……… ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:…….….
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΟΜΑΔΑ Α ( Από τις πέντε ερωτήσεις επιλέγετε τρεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείτε με 4 μονάδες)
1)      Ποια ήταν η σημασία  της ήττας που υπέστη ο βυζαντινός στρατός στο Μυριοκέφαλο της Φρυγίας το 1176;

2)      Ποια προνόμια παραχώρησε ο Αλέξιος Α΄ στους Βενετούς και με ποιο τρόπο;

3)      Να γράψετε δίπλα σε κάθε πρόταση αν είναι σωστή ή λάθος
   Α Ο Αλέξιος Α΄ ζήτησε τη συνδρομή των Βενετών για να αποκρούσει τους Ούγγρους που είχαν αποβιβαστεί από την Ιταλία στην Ήπειρο.
   Β Το Βυζάντιο νικήθηκε από τους Νορμανδούς την εποχή του Αλέξιου Α΄.
   Γ Ένας τρόπος αντιμετώπισης των προνομίων των Βενετών ήταν η δήμευση των περιουσιών τους.
Δ Η Γ΄ Σταυροφορία είναι μια σταυροφορία πετυχημένη στους στόχους τους.

4)      Ποια ήταν η βασική αιτία του Σχίσματος των δύο Εκκλησιών και ποια η σημασία του;

5)      Ποιος ήταν ο χαρακτήρας της Α΄ Σταυροφορίας και σε ποιες μορφές διακρίνεται;

ΟΜΑΔΑ Β (Από τις τέσσερις ερωτήσεις επιλέγετε δύο. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 4 μονάδες)
1)      Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα με τους εχθρούς του Βυζαντινού Κράτους κατά τη διακυβέρνηση του Αλεξίου Α΄


Οι εχθροί του Βυζαντίου

Η δράση τους

Απειλούν τις ακτές της Ηπείρου

Λεηλατούν τα Βαλκάνια

Κατακτούν μέρος της Μ. Ασίας

2)      Μελετήστε με προσοχή το παρακάτω παράθεμα. Πώς αντιμετώπισε τους σταυροφόρους ο Αλέξιος Α’ και ποια οφέλη εξασφάλισε για το κράτος του;  
« Ο Αλέξιος στοχάστηκε ότι δεν ήταν σε θέση να σηκώσει μόνος του το βάρος αυτού του πολύ σημαντικού αγώνα και συνειδητοποίησε ότι ήταν ανάγκη να συμμαχήσει με τους Ιταλούς. Αυτό έγινε με προφάσεις , έξυπνη χειραγώγηση και επιδεξιότητα. Πράγματι βρήκε μια θεόσταλτη πρόφαση στο ότι οι Λατίνοι θεωρούσαν ανυπόφορο που οι Τούρκοι έλεγχαν τα Ιεροσόλυμα και το ζωοποιό τάφο του Σωτήρα Χριστού. Έστειλε πρεσβείες στον επίσκοπο της πρεσβυτέρας Ρώμης και σ΄αυτούς που ονομάζονται βασιλείς και ευγενείς σ΄αυτές τις περιοχές της Δύσης και, επιστρατεύοντας κατάλληλα επιχειρήματα, παρακίνησε πολλούς να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και πέτυχε να τους κατευθύνει προς αυτό το σκοπό. Γι΄ αυτό χιλιάδες και μυριάδες από αυτούς διέσχισαν το Ιόνιο προς την Κωνσταντινούπολη. Ο Αλέξιος, αφού αντάλλαξε όρκους πίστης και έκανε συνθήκες μ΄αυτούς, εκστράτευσε στην Ανατολή και ανάγκασε γρήγορα τους Πέρσες να εγκαταλείψουν τις χώρες των Ρωμαίων, απελευθέρωσε τις πόλεις και αποκατέστησε τη ρωμαϊκή δύναμη στην Ανατολή»  

3)      Μελετήστε με προσοχή το παρακάτω παράθεμα. Ποιες διαφορές μεταξύ των δύο Εκκλησιών επισημαίνονται σε αυτό;
 Επιστολή του Μιχαήλ Κηρουλαρίου για τις διαφορές με τους Λατίνους
« Πρέπει να ξέρεις ότι οι Ρωμαίοι δεν έχουν χτυπηθεί από ένα μόνο βέλος, δηλ. τα άζυμα, αλλά πολλά και διάφορα βέλη, που πρέπει να απομακρύνουμε.
[…] Στο άγιο σύμβολο [της Πίστεως] κάνουν την ακόλουθη κακόβουλη και επικίνδυνη προσθήκη: «και εις το Πνεύμα το άγιον, το κύριον και ζωοποιόν, το εκ του Πατρός και Υιού εκπορευόμενο»
[…] Οι επίσκοποι τους φοράνε δαχτυλίδι στο χέρι τους, σαν να έχουν τάχα παντρευτεί την εκκλησία, και λένε ότι φοράνε τον αρραβώνα. Επιπλέον, πηγαίνουν στον πόλεμο και βάφουν τα χέρια αλλά και τις ψυχές τους με αίμα, φονεύοντας και φονευόμενοι.»

4)      Μελετήστε με προσοχή το παρακάτω παράθεμα. Ποιος είναι ο βασικό σκοπός δημιουργίας των σταυροφοριών όπως διαφαίνεται  στην ομιλία του Πάπα Ουρβανού Β’ στο Κλερμόν της Γαλλίας και ποια κέρδη επρόκειτο να αποκομίσουν οι σταυροφόροι;
«Η Ιερουσαλήμ είναι το κέντρο της γης. Η χώρα της είναι εύφορη σε όλα, σαν άλλος παράδεισος. Ο Λυτρωτής του ανθρώπινου γένους την τίμησε ερχόμενος εδώ, τη στόλισε με τη διαμονή του, την εξαγίασε με το πάθος του, τη λύτρωσε με το θάνατο του, τη δόξασε με τη ταφή του. Η βασιλική  αυτή πόλη, τοποθετημένη στο κέντρο του κόσμου, είναι τώρα αιχμάλωτη από τους εχθρούς της κι υποφέρει τόσο πολύ από τους ανθρώπους που αγνοούν το Θεό, ώστε να είναι καταργημένη η λατρεία. Αναζητεί και επιθυμεί να ελευθερωθεί και δεν παύει να εκλιπαρεί τη βοήθεια σας… Γι΄ αυτό το λόγο αναλάβετε αυτό το ταξίδι για την άφεση των αμαρτιών σας εξασφαλισμένοι από την αθάνατη δόξα του βασιλείου των ουρανών.»       
                                                                      Καλή επιτυχία!!!!!
ΩΡΙΑΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ                       
ΕΠΩΝΥΜΟ:………………………….ΟΝΟΜΑ:………………..
ΤΑΞΗ:………………ΤΜΗΜΑ:………..……… ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:…….….
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΟΜΑΔΑ Α ( Από τις πέντε ερωτήσεις επιλέγετε τρεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείτε με 4 μονάδες)
1)      Τι ακριβώς ήταν o θεσμός της Πρόνοιας και ποια  ήταν η ταυτότητα των προνοιάριων;

2)      Να γράψετε δίπλα σε κάθε πρόταση αν είναι σωστή ή λάθος
   Α Ο Αλέξιος Α΄ ζήτησε τη συνδρομή των Βενετών για να αποκρούσει       τους Νορμανδούς που είχαν αποβιβαστεί από την Ιταλία στην Ήπειρο.
Β Με το χρυσόβουλο το Βυζάντιο ίδρυσε μια πανίσχυρη αποικιακή αυτοκρατορία στη Δύση.
Γ Ένα τρόπος αντιμετώπισης των προνομίων των Βενετών ήταν η παραχώρηση προνομίων σε άλλες ιταλικές ναυτικές πόλεις.
Δ Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος κατέκτησε την Κύπρο κατά τη διάρκεια της Β΄ Σταυροφορίας

3)      Η πολιτική των Κομνηνών χαρακτηρίζεται ως αριστοκρατικός πατριωτισμός. Να εξηγήσετε τον όρο.

4)      Ποια ήταν η σημασία  των προνομίων  που παραχώρησε ο Αλέξιος Α΄ στους Βενετούς το 1081 με το χρυσόβουλο;

5)      Ποιες ιδέες και ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στη δημιουργία των σταυροφοριών;


ΟΜΑΔΑ Β (Από τις τέσσερις ερωτήσεις επιλέγετε δύο. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 4 μονάδες)
1)      Μελετήστε με προσοχή το παρακάτω παράθεμα. Να επισημάνεις ποια ήταν η πολιτική του Μανουήλ έναντι των Λατίνων και ποια τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής.
«Ο Μανουήλ περιφρόνησε τα ανδρείκελα τους Έλληνες, που ήταν μαλθακοί και θηλυπρεπείς και καθώς ήταν άντρας με μεγάλη γενναιοδωρία και ασύγκριτη δραστηριότητα, ανέθεσε σπουδαία καθήκοντα μόνο σε Λατίνους, λογαριάζοντας την αφοσίωση και τη δύναμη τους. Το ότι οι άνθρωποι μας(Λατίνοι) εκπλήρωναν άριστα τα καθήκοντα τους έκανε τον αυτοκράτορα να τους εκτιμά όλο και  περισσότερο και να τους ανεβάζει στα ψηλότερα αξιώματα. Ως εκ τούτου οι άρχοντες των Ελλήνων, και ιδιαίτερα οι συγγενείς του, αλλά και όλος ο άλλος λαός, απέκτησαν ακόρεστο μίσος κατά των δικών μας».

2)      Να περιγράψετε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε  το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών
     ( πρωταγωνιστές, τόπος,  διαφορές, αποτέλεσμα)

3)      Μελετήστε με προσοχή το παρακάτω παράθεμα. Με ποιο τρόπο ο Αλέξιος ο Α΄ εκμεταλλεύτηκε τις σταυροφορίες και τους σταυροφόρους  σύμφωνα με το παράθεμα;
«Κι έτσι ο  Γοντοφρέ (σπουδαίος αρχηγός της Α σταυροφορίας) δεν άργησε να κάμει το θέλημα του βασιλιά Αλέξιου. Παρουσιάστηκε λοιπόν στο βασιλιά κι ορκίστηκε τον όρκο που του ζήτησε: Όσες πόλεις και εδάφη ή κάστρα κατορθώσει να κυριέψει, που από την αρχή ανήκαν στη βασιλεία των Ρωμαίων, να τα παραδίδουν στον αρχηγό που θα έστελνε ο βασιλιάς γι΄αυτό το σκοπό. Αυτόν τον όρκο λοιπόν όταν έδωσε, κι αφού πήρε αρκετά χρήματα, τον κράτησε στο παλάτι, έφαγαν μαζί στο ίδιο τραπέζι και διασκέδασαν πλούσια, ύστερα πέρασε απέναντι στον Πελεκάνο και καταυλίστηκε εκεί».

4)      Ποιες συνέπειες των σταυροφοριών διαγράφονται στο παρακάτω παράθεμα;
«Πολλές αλλαγές στη δυτική Ευρώπη έχουν αποδοθεί στις σταυροφορίες. Αναμφίβολα, οι σταυροφορίες ενίσχυσαν την ηθική ακτινοβολία των παπών. Κι ενώ τον 12ο αιώνα δυνάμωνε η δημόσια αμφισβήτηση των πολιτικών τους παρεμβάσεων και της τυπολατρίας τους, τον 13ο αιώνα η αμφισβήτηση αυτή μάλλον είχε αντισταθμιστεί από το θέαμα της παποσύνης που πρωτοστατούσε στον ιερό πόλεμο κατά των απίστων.
Νέες τεχνολογίες εισήχθησαν από την Ανατολή. Προφανώς οι σταυροφόροι αντίκρισαν για πρώτη φορά ανεμόμυλους στην Περσία[…] και έμαθαν από τους μουσουλμάνους περίτεχνα στοιχεία της αρχιτεκτονικής των κάστρων, ιδίως τα εξώστεγα και τους κυρίως τοίχους. Οι σταυροφορίες είχαν αντίκτυπο στην οικονομία της Δύσης. Προφανώς οι πρώτες δύο σταυροφορίες δεν είχαν υπερβολικό κόστος. Οι στρατιές συντηρούνταν από τη γη, ενώ δεν υπάρχουν τεκμήρια που να φανερώνουν την επιβολή ειδικών φόρων ακόμα και για τη δεύτερη σταυροφορία, στην οποία συμμετείχαν δύο βασιλιάδες. Η πρακτική αυτή άλλαξε ριζικά με την Τρίτη σταυροφορία. Τέλος η αναβίωση του εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης αποδίδεται στις σταυροφορίες, αλλά αυτός ο ισχυρισμός είναι κάπως υπερβολικός».
                                                                      Καλή επιτυχία!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr