Νεοελληνική Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου Αθλητισμός Επιμέλεια : Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου


Κείμενο

Η σημασία του αθλητισμού στη ζωή των παιδιών
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην ανάπτυξη και βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι στην εποχή μας η σημασία της άθλησης είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Θα προσθέταμε ότι είναι και σημαντικότερη από ποτέ.
Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ο αθλητισμός, η αναψυχή και το παιχνίδι βελτιώνουν την υγεία – τόσο την ψυχική όσο και την σωματική. Διδάσκουν σημαντικά μαθήματα ζωής για το σεβασμό, την ηγετικότητα και τη συνεργασία. Προωθούν την ισότητα για όλους και γεφυρώνουν τις διαφορές  μεταξύ των ανθρώπων. Η άθληση για τα παιδιά σήμερα είναι ουσιαστικά το παιχνίδι μιας εποχής όπου οι αλάνες έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει πια χρόνος, ευκαιρία ή και ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές. Γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς μας να ξεχνά ότι ο βασικός στόχος της άθλησης χρειάζεται να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.

Η συμμετοχή στα οργανωμένα αθλήματα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να συνηθίσουν σε έναν τρόπο ζωής και άσκησης που ιδανικά θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Ο αθλητισμός προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία και τη γνωστή παγίδα «καναπές – τηλεόραση – ψυγείﻨ. Μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, τώρα, αλλά και στη μετέπειτα ζωή, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακές νόσοι και σακχαρώδης διαβήτης, και βοηθά στην απόκτηση υγιεινών συνηθειών. Επιπλέον. συμβάλλει στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού.
Ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο στη σωματική ανάπτυξη και υγεία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Με την συμμετοχή στα αθλήματα το παιδί γίνεται μέλος μιας ομάδας και μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα και με κανόνες, να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια προς έναν κοινό στόχο. Είναι μια ευκαιρία να κάνει νέους φίλους και να μάθει να συνεργάζεται μαζί τους. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό το παιδί αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα και καλλιεργεί την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας.
Διασκευασμένο άρθρο από το ιστολόγιο gwgw13.wordpress.com

Θέμα 1ο
Α) Ποια είναι τα οφέλη του αθλητισμού στα παιδιά σύμφωνα με το κείμενο; (Μονάδες 4)
Β) Να δώσετε έναν πλαγιότιτλο στην τρίτη και την τέταρτη παράγραφο του κειμένου. (Μονάδες 2)

Θέμα 2ο
Α) Ποια η δομή της δεύτερης παραγράφου; (Μονάδα 1)
Β) Να βρείτε τρία επίθετα που λειτουργούν ως επιθετικοί προσδιορισμοί. (Μονάδα 1)
Γ) «Σε πολλές χώρες ο αθλητισμός, η αναψυχή και το παιχνίδι βελτιώνουν την υγεία.» Να χαρακτηρίσετε την πρόταση ως προς τη δομή και ως προς το περιεχόμενο. (Μονάδα 1)
Δ) Να βρείτε ένα συνώνυμο για τις λέξεις: εξαφανιστεί, πρωτίστως, νόσοι. (Μονάδα 1)

Θέμα 3ο
Γράψτε ένα γράμμα σε έναν φίλο/φίλη σας για να τον/την πείσετε να ξεκινήσει κάποιο άθλημα. Να του αναφέρετε τα οφέλη αυτού του αθλήματος στο πνεύμα και στο σώμα του. (200 λέξεις) (Μονάδες 10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr