Iστορία Β΄Γυμνασίου. Οι Κομνηνοί και η μερική αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας.

Οι Κομνηνοί και η μερική αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας.

Α. Κατάσταση της αυτοκρατορίας
Εξωτερικοί κίνδυνοι επί Αλεξίου Α΄.
1.Νορμανδοί: Απειλούν τις ακτές της Ηπείρου.
2.Κουμάνοι-Πατζινάκες: Λεηλατούν τα Βαλκάνια.
3.Σελτζούκοι τούρκοι: Κατακτούν μέρος της Μικράς Ασίας.
Β.Εσωτερική πολιτική
Θεσμός πρόνοιας.
Ενεργοποιήθηκαν στρατιωτικά οι ευγενείς με την ισόβια παραχώρηση από το κράτος εκτάσεων γής (πρόνοια) για καλλιέργεια και με την είσπραξη φορολογικών εσόδων.
Οι ευγενείς ονομάσθηκαν προνοιάριοι και έγιναν άρχουσα τάξη ενώ η θέση των φτωχών αγροτών χειροτέρευε.
Εξωτερικές επιτυχίες:
Αλέξιος Α΄ο Κομνηνός:
1.Ανέκτησε περιοχές στη δυτική Μικρά Ασία μέσω των συμφωνιών που είχε κάνει με τους σταυροφόρους της Α΄Σταυροφορίας.
2.Αντιμετώπισε τους Κουμάνους και τους Πατζινάκες με διπλωματικές ενέργειες.
Ιωάννης ο Κομνηνός.

1.Κατέλαβε μεγάλο μέρος της Μικράς Ασίας που κατείχαν οι Σελτζούκοι και έφθασε έως την Αντιόχεια της Συρίας.
2.Επιβλήθηκε στους Σέρβους στα Βαλκάνια.
3.Προσπάθησε να επιβληθεί στο νέο ουγγρικό κράτος.
Μανουήλ Α΄Κομνηνός.
1.Άσκησε φιλοδυτική πολιτική ευνοώντας τους Λατίνους.
2.Υπέγραψε ειρήνη με τους Ούγγρους.
3. Ταπείνωσε τους Σέρβους.
4.Συνέχισε να κινείται εναντίον των Σελτζούκων στη  Μικρά Ασία.
Δ.Στρατιωτική κατάρρευση.
Καταστροφή του Βυζαντινού στρατού.
Πού;έγινε στο Μυριοκέφαλο της Φρυγίας.
Πότε; Επί βασιλείας Μανουήλ Α΄(1176).
Από ποιόν; Ο σουλτάνος των σελτζούκων τούρκων οργάνωσε την επίθεση.
Συνέπειες:
1.Παγιώθηκε η θέση των τούρκων στη μικρά Ασία.
2. Εξισλαμίσθηκαν χριστιανικοί πληθυσμοί στη Μικρά Ασία λόγω των σφαγών και των λεηλασιών της πείνας και της πανούκλας..
Ιστορικά συμπεράσματα:
1.Οι Λατίνοι εισχώρησαν στην κυριαρχία του Βυζαντίου κάτι το οποίο τελικά θα αποβεί εξαιρετικά αρνητικό για το Βυζάντιο (οι Λατίνοι θα κοιτάξουν μόνον τα συμφέροντά τους ενάντια στα συμφέροντα του Βυζαντίου).
2.Η Προνοιακή πολιτική απομόνωσε τις μάζες από την κεντρική εξουσία με αποτέλεσμα ο εξσλαμισμός αυτών των μαζών να αποβεί μοιραίος για την ιστορική επιβίωση της αυτοκρατορίας.
Σημειώσεις:
1.Η πολιτική των Κομνηνών ονομάσθηκε Αριστοκρατικός πατριωτισμός. Προσπάθησε με βάση το πατριωτικό αίσθημα των αριστοκρατών να αντιστρέψει την αρνητική για το βυζάντιο κατάσταση.Όμως οι αριστοκράτες κοίταξαν το υλικό των συμφέρον με τα γνωστά αποτελέσματα.Όπως και οι Ίσαυροι οι οποίοι στρατικοποίησαν τη βυζαντινή κοινωνία κάνοντάς την αντιπαραγωγική,αν και τελικά στην εικονομαχία στηρίχθηκαν στις λαϊκές μάζες. Διαφέρει το όλο πράγμα με τους Μακεδόνες αυτοκράτορες οι οποίοι στηρίχθηκαν στρατιωτικά και πολιτικά στις ευρείες λαϊκές μάζες.
2.Οι προνοιάριοι ήταν αυτοί οι οποίοι εισέπρατταν φόρους, όμως δεν ήταν οι πλέον κατάλληλοι (αναφέρονται ως ημιβάρβαρα ανδρείκελα) πίεσαν τις λαϊκές μάζες,κατέστρεψαν την παραγωγή και την ανάπτυξη με τη βάρβαρη φορολόγηση,με αποτέλεσμα η μικρά ασία να χαθεί οριστικά για το βυζάντιο.
Ασκήσεις:
1.Γιατί η προνοιακή πολιτική των Κομνηνών κατέστρεψε τη λαϊκή βάση του βυζαντίου;
2.ποιές  ήταν συνολικά οι συνέπειες της πολιτικής των Κομνηνών;
3. Ποιά πολιτική του Μανουήλ του Κομνηνού διαφαίνεται στο παρακάτω παράθεμα; Ποιές οι  συνέπειές της σε σχέση με τους σελτζούκους τούρκους; "Η βυζαντινή πολιτική στην Ιταλία συνεχίστηκε από εκείνο το σημείο με διπλωματικά μέσα.  Η άνοδος στο γερμανικό θρόνο του Φρειδερίκου Βαρβαρόσσα σηματοδότησε τη ραγδαία επιδείνωση των διμερών σχέσεων, καθώς ο φιλόδοξος νέος αυτοκράτορας αμφισβητούσε ανοικτά το ρωμαϊκό τίτλο του Μανουήλ, ενώ με την προσπάθεια του να επιτύχει απόλυτη κυριαρχία στην Ιταλία απειλούσε να ανατρέψει άρδην την ισορροπία ισχύος και να απειλήσει τα δυτικά σύνορα του Βυζαντίου.  Στην προσπάθεια των ιταλικών πόλεων και της παποσύνης να αντισταθούν στην κάθοδο των Γερμανών, ο Μανουήλ στάθηκε αρωγός, χρηματοδοτώντας αφειδώς την οικοδόμηση οχυρώσεων και την οργάνωση στρατευμάτων.  Η Παβία, η Κρεμόνα και άλλες πόλεις αναγνώρισαν τη βυζαντινή επικυριαρχία, ενώ εδραιώθηκαν συμμαχικοί δεσμοί με τη Γένουα και την Πίζα, αξιόλογες ναυτικές δυνάμεις.  Με τη βυζαντινή υποστήριξη οι Ιταλοί μπόρεσαν να αναχαιτίσουν το Φρειδερίκο Βαρβαρόσσα, καταστρέφοντας το στρατό του στη μάχη του Λενιάνο (1176).".
Βασίλειος Μακρυπούλιας,φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr