Nεοελληνική γλώσσα Α΄Γυμνασίου. Κριτήριο αξιολόγησης Ονοματική και ρηματική φράση.



Α.Κείμενο.
Η μέση κατανάλωση πατάτας ανά κάτοικο στη Γαλλία είναι 73 κιλά,ενώ σε κάποιες χώρες,όπως το Βέλγιο και η Πολωνία, η κατανάλωση αγγίζει τα 200 κιλά ανά κάτοικο το χρόνο. Φυσικά σε αυτές τις ποσότητες περιέχονται και τα μεταποιημένα προϊόντα πατάτας όπως είναι τα τσίπς.
Πρόκειται για το λαχανικό στην πραγματικότητα, τον αμυλώδη κόνδυλο,που αποτελεί βασικό τρόφιμο για τους περισσότερους λαούς. Οι θρεπτικές της ιδιότητες, η γεύση της, αλλά και η ευκολία με την οποία πέπτεται είναι τα βασικά στοιχεία που την κάνουν τόσο δημοφιλή. Αν και περιέχει περισσότερες θερμίδες από τα άλλα λαχανικά (περίπου 86 θερμίδες μία μεσαία πατάτα) είναι κατάλληλη για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους, εφόσον χορταίνει και μάλιστα περισσότερο από τα άλλα λαχανικά. Αρκεί βέβαια να μη μαγειρευθεί με πολλές λιπαρές ουσίες όπως για παράδειγμα οι τηγανητές πατάτες,οι οποίες και πολλές θερμίδες περιέχουν και το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών έχουν χάσει κατά το μαγείρεμα.
Το μαγείρεμά της στον ατμό αντίθετα,επιτρέπει τη διατήρηση των βιταμινών της B και C. Περιέχει επίσης,όπως είναι γνωστό, αρκετό αμυλο. Ιδιαίτερα νόστιμη και με περισσότερη βιταμίνη C είναι η φρέσκια πατάτα δηλαδή εκείνη η οποία μόλις έχει συλλεγεί. Οι πατάτες είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο αλλά από τις αρχές Μαΐου έως το τέλος Ιουλίου είναι η καλύτερη περίοδος.
Από τους αρχαίους χρόνους την πατάτα την καλλιεργούσαν οι Ίνκας που κατάφεραν μάλιστα να διατηρούν περισσότερες από 800 ποικιλίες. Έφθασε στην Ευρώπη μετά το 1500 και χρειάσθηκαν αρκετά χρόνια προκειμένου οι Ευρωπαίοι να εμπιστευθούν το λαχανικό το οποίο έμελλε να γίνει το βασικό συστατικό πάρα πολλών συνταγών ανά τον κόσμο.

Πρέπει να διατηρούνται σε μέρος ξηρό αεριζόμενο και σκιερό και να μην καταναλώνονται εφόσον πρασινίσουν διότι τότε οι πατάτες γίνονται δύσπεπτες.
(Τόνια Γεωργοπούλου, Βιταμίνη C από τις αγαπημένες σε όλους πατάτες,η καθημερινή,τεύχος 28,Μάιος 2006).
Β.Ερωτήσεις.
1.
Α.Η μέση κατανάλωση πατάτας ανά κάτοικο στη Γαλλία είναι 73 κιλά.
Β.Οι θρεπτικές της ιδιότητες η γεύση της αλλά και η ευκολία με την οποία πέπτεται είναι τα βασικά της στοιχεία που την κάνουν τόσο δημοφιλή.
Γ.Το μαγείρεμά της στον ατμό επιτρέπει τη διατήρηση των βιταμινών της B και C.
Δ. Οι πατάτες είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο.
Να χωρίσετε τις προτάσεις σε ΟΦ και ΡΦ.Στην ΟΦ να βρείτε  το ουσιαστικό το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της.
2.
Α.Φυσικά σε αυτές τις ποσότητες περιέχονται και τα μεταποιημένα προϊόντα πατάτας όπως τα τσίπς.
Β.Αν και περιέχει περισσότερες θερμίδες από τα άλλα λαχανικά είναι κατάλληλη για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους.
Γ.Το μαγείρεμά της στον ατμό  επιτρέπει τη διατήρηση των βιταμινών της B και C.
Δ, Από τους αρχαίους χρόνους την πατάτα την καλλιεργούσαν οι Ίνκας που κατάφεραν μάλιστα να διατηρούν πάνω από 800 ποικιλίες.
Στις παραπάνω προτάσεις να σημειώσετε ποια είναι η λειτουργία των ονοματικών φράσεων που υπογραμμίζονται.
3.
Στο παραπάνω κείμενο να εντοπίσετε πέντε(5) επίθετα που λειτουργούν ως επιθετικοί προσδιορισμοί σε ουσιαστικά (π.χ η μέση κατανάλωση).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr