Nέα Ελληνικά κείμενα Β΄Γυμνασίου. Μένης Κουμανταρέας : « Γραφείον ευρέσεως εργασίας».



Το έργο:
Το κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο «τα μηχανάκια» (1962) μία συλλογή από τέσσαρα διηγήματα με την οποία πρωτοεμφανίσθηκε ο συγγραφέας στη λογοτεχνία.
Θέμα:
Το θέμα του αποσπάσματος είναι η προσπάθεια ενός νέου να βρεί δουλειά και η απογοήτευση που εισπράττει από την πνιγηρή ατμόσφαιρα στο γραφείο  ευρέσεως εργασίας.
Δομή του κειμένου:
Ενότητες: 1) την άλλη μέρα….πάλευαν να κρατηθούν : Το πρωϊνό ξεκίνημα  του Αναστάση με αισιόδοξη διάθεση.
2) κατέβηκε στην επομένη στάση…είναι απασχολημένος: Η άφιξη στο γραφείο ευρέσεως εργασίας και η απογοήτευση.
3) ξανάπιασε το γράψιμο…πετάχτηκε έξω: Οι οδυνηρές σωματικές και ψυχικές αντιδράσεις του Αναστάση.

Τα συναισθηματικά και πνευματικά επίπεδα του έργου:
Ο Αναστάσης ξύπνησε  το πρωί πολύ ευδιάθετος με κέφι και όρεξη για τη ζωή. Έχει πάρει πολύ σοβαρά την απόφασή του να δουλέψει.Αυτό επιτυγχάνεται με εικόνες (περπάτησε με το κεφάλι ψηλά) μεταφορές (χύθηκε στους δρόμους) παρομοιώσεις (ως και οι κοπέλες …τις είχε σκεπάσει με καινούργιο πρόσωπο).
Το περιστατικό με το παιδί και τον εισπράκτορα αποτελεί μία πρώτη πηγή πόνου και απαισιοδοξίας για τον Αναστάση, ένα μικρό παιδί προκειμένου λόγω φτώχειας να μην πληρώσει το εισιτήριό του προσπάθησε να κυνηγήσει το λεωφορείο, ίσως ο  εισπράκτορας θα μπορούσε σε ένα παιδί να φερθεί διαφορετικά.Όμως όλο αυτό το περιστατικό προοικονομεί την απογοήτευση την οποία προσωπικά ο Αναστάσης θα βιώσει στο γραφείο ευρέσεως εργασίας.Όλα δείχνουν πόσο απρόσωπη είναι η ζωή πλέον, ειδικά στις μεγαλουπόλεις.
Το γραφείο ευρέσεως εργασίας και η εικόνα της δακτυλογράφου είναι  ανθρωπίνως απογοτευτικές. Η μηχανοποιημένη   και καθόλου ελεύθερη ή αυθόρμητη εμφάνιση  της δακτυλογράφου (δύο μάτια κλουβιασμένα) καταδεικνύει πόσο απρόσωποι και τυπικοί και  του συμφέροντος έχουν πλέον γίνει πολύ άνθρωποι γύρω μας, οι οποίοι υπολογίζουν όχι το συνάνθρωπο αλλά τον μικροεαυτό τους και τις ανέσεις τους. Υπονοείται ότι και ο Αναστάσης κάπως έτσι πρέπει να καταντήσει για να βρεί εργασία. Ολική ηθική και συνειδησιακή αλλοτρίωση  υποβώσκει.
Οι ψυχοσωματικές αντιδράσεις του Αναστάση  φανερώνουν την απελπισία η οποία τον κυρίευσε από την απανθρωπιά που βίωσε. Ο έντονος εκνευρισμός τον καταβάλλει πανικοβάλλεται και αντιδρά με παράξενες ψυχικές και σωματικές αντιδράσεις και κινήσεις.
Προσοχή στις παρομοιώσεις οι οποίες δανείζονται εύστοχα φυσικές εικόνες και υπάρξεις προκειμένου να τονίσουν τους πρωταγωνιστές του κειμένου. Η γραμματέας λοιπόν παρουσιάζεται έχοντας δύο μάτια σαν ψάρια σε γυάλα,δηλαδή μηχανικά τα οποία δεν έχουν καμμία κίνηση αλήθεια και αυθορμητισμό.
Στόχος του συγγραφέα:
Στόχος του συγγραφέα είναι να παρουσιάσει τις αγωνιώδεις προσπάθειες των  νέων για εξεύρεση εργασίας καθώς και τις απογοητεύσεις και τις πικρίες τους από τις αποτυχίες των προσπάθειών τους και την ανεργία.
Αφηγηματικές τεχνικές
Η αφήγηση είναι χρονολογική , τα γεγονότα αναφέρονται με τη σειρά σύμφωνα με την οποία εκτυλίχθηκαν. Ο αφηγητής είναι αμέτοχος στην ιστορία (εξωδιηγηματικός) και η εστίαση είναι μηδενική (ο αφηγητής γνωρίζει τέλεια όσα λέει).
Ασκήσεις:
1)Να περιγράψετε το γραφείο που επισκέφθηκε ο ήρωας καθώς και την εμφάνιση και τη στάση της γραμματέως απέναντί του.
2) Ποιος είναι ο στόχος του συγγραφέα στο κείμενο;
Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr