Νεοελληνική γλώσσα Β΄Γυμνασίου. Γραφή παραγράφου.



1ος τρόπος ανάπτυξης:  Αιτιολόγηση.
Θεματική πρόταση: « Έχοντας επισκεφθεί το Πήλιο  θεωρώ ότι είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για κάθε ταξιδευτή. Το ωραίο τοπίο, οι φυσικές ομορφιές, τα ποτάμια και τα δένδρα, αποτελούν τον καλύτερο λόγο να εκδράμει κανείς πάλι και πάλι στο μαγευτικό αυτό τόπο. Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι,  επίσης υπάρχουν πολλά γραφικά και ωραία χωριά στα οποία μπορεί κανείς να καθίσει και να απολαύσει από τον καφέ έως νόστιμες τοπικές λιχουδιές.Το  Πήλιο σε ξεκουράζει και η μαγευτική διαδρομή σου υπόσχεται μία πραγματική απόδραση από τα προβλήματα της πόλης και της καθημερινότητας.».
2ος τρόπος ανάπτυξης: Διαίρεση.
Θεματική πρόταση: «Υπάρχουν δύο μέρη για να επισκεφθεί κανείς στον Προυσσό, κοντά στο Καρπενήσι. Το πρώτο είναι το μοναστήρι της Παναγίας. Πανέμορφος τόπος, χαμένος μέσα στους γκρεμούς και στα βράχια, επιβλητικό όσο και μυσταγωγικό τοπίο. Η ομορφιά της φύσης μπερδεύεται με το σεβασμό που αποπνέει το πρόσωπο της Παναγίας. Το δεύτερο είναι τα πανέμορφα ποτάμια στα οποία μπορεί κανείς να περπατήσει, να φωτογραφίσει την άγρια φύση,να κάνει τα αγαπημένα του σπόρ. Τα ποτάμια μοιάζουν με αρτηρίες που σκορπούν ομορφιά και ζωή σε όλο τον τόπο. Τελικά είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς και μάλλον θα πρέπει να επισκεφθεί κάθε σημείο του μαγευτικού αυτού τόπου.΄

3ος τρόπος ανάπτυξης: Παραδείγματα.
Θεματική πρόταση: «Πολλά μπορώ να πώ για τον τόπο μου και πολλά μπορώ να περιγράψω.Για παράδειγμα η πόλη μου αποτελεί την άκρη ενός πανέμορφου νησιού. Το λιμάνι της είναι πανέμορφο και κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Οι εκκλησίες της είναι ιστορικές και αποπνέουν το σεβασμό, επίσης έχει ένα ιστορικό κάστρο το οποίο επιβλητικό σε κοιτάζει και σε αναγκάζει να μυηθείς στην ιστορία του τόπου. Τα μαγαζάκια της πόλης μου είναι γραφικά και σε συνδυασμό με τους φιλόξενους κατοίκους συνεχώς σου υπόσχονται αξέχαστες διακοπές. Πραγματικά υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι να επισκεφθεί κανείς τον τόπο μου.
Ασκήσεις.
1. Να γράψετε μία παράγραφο με τη μέθοδο της αιτιολόγησης για ένα τόπο που έχετε επισκεφθεί.
2.Συνεχίσθε την παρακάτω θεματική πρόταση: « Η πόλη μου έχει πολλά αξιοθέατα και είναι ωραίο να τα επισκεφθεί κανείς…
3.Να γράψετε προτάσεις με τις παρακάτω λέξεις:
Καταπλέω
Επιπλέω
Αεροναυπηγός
Πλοηγώ
Ναυσιπλοΐα.
Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr