Έκθεση-Έκφραση Γ΄Λυκείου. Θέματα προς ανάπτυξη: Σε ένα άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα παρουσιάζετε τις επιπτώσεις της εσφαλμένης λειτουργίας του τουρισμού και αναζητείτε τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η αύξηση του τουριστικού ρέυματος της χώρας παράλληλα με την ποιοτική του αναβάθμιση( 500-600 λέξεις).



Προς την καλύτερη ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού.
Αναμφίβολα μία από τις βασικές οικονομικές πηγές της κάθε χώρας είναι και ο τουρισμός, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας έχει χαρακτηρισθεί ως η βαριά βιομηχανία της χώρας.Βέβαια ο τουρισμός έχει και λοιπές πολιτιστικές και κοινωνικές επιρροές και συνέπειες. 
Επειδή όμως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία και την ανάπτυξη της κάθε χώρας σε συνάρτηση με το γεγονός ότι επηρεάζει πολιτιστικά και κοινωνικά την χώρα προορισμού θα πρέπει προσεκτικά να εξετασθούν οι παθογένειες του φαινομένου καθώς και τρόποι καλύτερης  και αποτελεσματικότερης ανάπτυξής του.
Πολλές  φορές γινόμαστε αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες σε σοβαρά επεισόδια βίας ανάμεσα σε μεθυσμένους  και εξημμένους  τουρίστες. Τα ΜΜΕ παραπονιούνται κάθε χρόνο διότι  επισκέπτες από όλον τον κόσμο μεθούν και προβαίνουν σε ανομολόγητες πράξεις βίας και εγκληματικότητας. Αυτό συμβαίνει διότι-ειδικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης που ζούμε- οι φορείς του τουρισμού αποβλέπουν σε σχετικά φθηνά τουριστικά πακέτα προκειμένου να προσελκύσουν ευρείες μάζες  ανθρώπων από όλον τον κόσμο χωρίς να ενδιαφέρονται να ασφαλίσουν τις παροχές τους αλλά και τους δέκτες αυτών. Ως αποτέλεσμα έρχεται η εμφάνιση ιδιαίτερα παθογόνων φαινομένων από άτομα τα οποία πολλές φορές ικανοποιούν τις τουριστικές ορέξεις τους  με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Αν  και –όπως στην περίπτωση της Ελλάδας – όλες λίγο πολύ οι χώρες του κόσμου έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερο πολιτιστικό πλούτο , τα τουριστικά γραφεία διαφημίζουν περισσότερο την αχαλίνωτη και πλήρως διασκεδαστική πλευρά των  διακοπών , αποκρύπτοντας σχεδόν εντελώς το πνευματικό και ψυχαγωγικό κομμάτι τους. Νησιά τα οποία δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στον ιστορικό και πολιτιστικό τομέα προτιμούνται διότι υπόσχονται νύχτες ακολασίας και κραιπάλης. Ως συνέπεια έρχεται η αχαλίνωτη συμπεριφορά η οποία τις περισσότερες των περιπτώσεων δρά ενάντια στη χώρα και στα συμφέροντά της.Όλα αυτά βέβαια επιδρούν στην κακή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αλλά και στην αλλοίωση της πολιτιστικής και πνευματικής της ιστορικής ταυτότητας.
Δεν θα μπορούσαμε να αποσιωπήσουμε την πολλές φορές εκδηλούμενη κάκιστη και κερδοσκοπική νοοτροπία των φορέων του τουρισμού. Σε αρκετές των περιπτώσεων έχουν εκδηλωθεί από τουρίστες δικαιολογημένα παράπονα για τις παροχές αλλά και το κόστος τιμών. Τα υπερτιμημένα δωμάτια, τα πανάκριβα φαγητά τα οποία κάποιες φορές στερούνται ποιότητας, τα νοθευμένα ποτά, αλλά και η βίαιη συμπεριφορά υπευθύνων καταστημάτων  μόνο βλαβερή συνέπεια  έχουν για τον τουρισμό και για όσα πραγματικά αυτός μπορεί να προσφέρει σε μία χώρα και τους ανθρώπους της.
Σαφώς όμως υπάρχουν λύσεις και ενδεδειγμένοι τρόποι προκειμένου ο τουρισμός να βελτιωθεί και να καταστή πραγματική ψυχαγωγία και βέβαια ασφαλής πηγή πλουτισμού για την κάθε χώρα.
Καταρχήν το κράτος θα πρέπει να είναι αμείλικτο στην εφαρμογή της νομοθεσίας και ειδικά σε θέματα κερδοσκοπίας. Οι παραβάτες, αυτοί οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους τουρίστες και προκαλούν πολλές φορές ανήκεστο κακό στη χώρα επιβάλλεται να τιμωρούνται αυστηρά. Το κράτος είναι ο φρουρός του δημοσίου συμφέροντος και ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον όταν εκτελείται σωστά και νόμιμα αποφέροντας τους οικονομικούς πόρους  οι οποίοι τόσο απαραίτητοι είναι για την ανάπτυξη της χώρας.
Οι φορείς του τουρισμού θα πρέπει να προβάλλουν πρώτα την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας που δραστηριοποιούνται και έπειτα τα οικονομικά πακέτα, τα οποία θα πρέπει να εκτελούνται με τις ιστορικές και φυσικές ομορφιές της κάθε χώρας. Είναι ανεπίτρεπτο ο τουρισμός να αποτελεί μέσο αθέμιτου πλουτισμού και καταστροφής του πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου του εκάστοτε τόπου. Η νοοτροπία των ταξιδιωτικών πρακτόρων θα πρέπει να αναπτυχθεί παράλληλα με την ανώτερη άποψη περί τουρισμού, ο τουρισμός είναι κατά βάση ταξίδι αναψυχής σε συνδυασμό με την μόρφωση που μπορεί να προσφέρει ένα ταξίδι. Από αυτή την άποψη δεν θα πρέπει να καταντά στείρα αχαλίνωτη διασκέδαση.
Εν κατακλείδι ο τουρισμός αποτελεί πηγή πολιτιστικής  ανάδειξης και οικονομικού πλουτισμού. Όπως όλες οι  ανάλογες πηγές δεν θα πρέπει να καταντά εμπόριο, στείρα εκμετάλλευση και διασκέδαση χωρίς λογική. Το κράτος τηρώντας όσα το ίδιο ψηφίζει, σε συνδυασμό με τους υπεύθυνους αλλά και  τον απλό κόσμο θα πρέπει να διασφαλίσουν τον τουρισμό ο οποίος τελικά είναι ένα ακόμα κοινωνικό αγαθό.
Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr