Θέμα έκφρασης- έκθεσης Γ΄Λυκείου. « Σε εκδήλωση που διοργανώνει το σχολείο σας με θέμα : «Φυγή εγκεφάλων» στο εξωτερικό παίρνετε το λόγο ως τελειόφοιτοι που βρίσκεστε κοντά σε διλήμματα και αποφάσεις για τις σπουδές και τη δουλειά σας. Σε αυτή παρουσιάζετε τη δική σας απόφαση την οποία εξηγείτε και τεκμηριώνετε. Να γράψετε την ομιλία που θα εκφωνούσατε ( 500-600 λέξεις).



Αγαπητές κυρίες
Αγαπητοί κύριοι.
Ένας κράτος προοδεύει μέσα στο χρόνο εάν γιατρεύει τις πληγές του και δεν επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος. Η σημερινή Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει δυσλειτουργίες του παρελθόντος, τότε που επειδή είτε ήταν σκλαβωμένη είτε σε οικονομική δυσχέρεια, ανάγκαζε τα πλέον ικανά μυαλά της να μεταναστεύουν και για σπουδές και για δουλειές. Ο Κοραής και οι λοιποί διαφωτιστές αποτελούν ένα μικρό μόνο τεκμήριο. Επιβάλλεται να ασχοληθούμε και ως  κράτος και ως πολίτες με το σημαντικό αυτό θέμα το οποίο έχει άμεση σχέση με το Ελληνικό κράτος και την ιστορική ευημερία του και εξέλιξή του.
Οι  Έλληνες επιστήμονες από τον Ψυχάρη έως το Γιανναρά μετανάστευσαν διότι το Ελληνικό κράτος  προσπαθούσε είτε να σταθεί στα πόδια του λόγω των ιστορικών του περιπετειών είτε να αναπτύξει τις δικές του πολιτικοοικονομικές δυναμικές προκειμένου να καταστή ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Όλοι γευτήκαμε τον πικρό μύθο των παππούδων μας ότι τα καλά πανεπιστήμια που δίνουν και καλές δουλειές είναι τα ευρωπαϊκά. Μέσα στα χρόνια και εξ΄αιτίας  της ποικίλης ανάπτυξης της Ελλάδος , πιστεύθηκε ότι είναι δυνατόν η Ελλάδα και να αναπτύξει ένα έγκυρο και αξιόπιστο εκπαιδευτικό σύστημα-εφάμιλλο με αυτό του εξωτερικού- και αυτά τα πανεπιστήμια να προσφέρουν τις κατάλληλες εργασιακές θέσεις.

Όμως  τα εγνωσμένα πολιτικά λάθη  και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος οδήγησαν την Ελλάδα σε μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Είναι φυσιολογικό ο κύριος τομέας ο οποίος πλήττεται από το νοσηρό αυτό κλίμα είναι η εργασία και η αγορά. Εάν σκεφθούμε ότι το σύνολο των επιστημόνων λόγω και της τεχνολογικής εξειδίκευσης απορροφάται επαγγελματικά στους τομείς σπουδών τους καταλαβαίνουμε ότι όλο και πιο πολλά Ελληνόπουλα μεταναστεύουν και επιστημονικά και επαγγελματικά προκειμένου να επιτύχουν και ένα καλύτερο μορφωτικό μέλλον αλλά και εργασιακό περιβάλλον προσφερότερο όσο αφορά τα προς το ζήν.
Η μακραίωνη όμως Ελληνική ιστορία έδειξε ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα sui generis. Ή τουλάχιστον αποτελεί ελεγχόμενο πρόβλημα το οποίο μπορεί να  ξεπερασθεί με τους ανάλογους χειρισμούς. Ο Κοραής ευτυχώς που μετανάστευσε διότι μετέδωσε την αποκτηθείσα σοφία  του  χάριν της ελευθερίας της πατρίδος του. Ο Καποδίστριας ευτυχώς που ήταν πολιτικός μετανάστης καριέρας διότι βοήθησε τα μάλα την Ελληνική πρόοδο, πολιτική και οικονομική. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κακό οι νέοι να φύγουμε και να σπουδάσουμε στο εξωτερικό ή ακόμα και να κάνουμε εκεί τα πρώτα εργασιακά βήματά μας, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες. Κακό είναι να μην επιστρέψουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε όλες μας τις γνώσεις για χάρη της προόδου της χώρας μας και  του κράτους που αυτή αντιπροσωπεύει.
Η ανθρώπινη κινητικότητα από τα πανάρχαια χρόνια αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα διαλεκτική ανάμεσα στους λαούς. Στον Επιτάφιο ακόμα του  Περικλέους διαβάζουμε για ανθρώπους από άλλες περιοχές οι οποίοι επισκέπτονταν την Αθήνα προκειμένου να μορφωθούν και να επιστρέψουν καλύτεροι και πιο χρήσιμοι στην δική τους Πατρίδα. Οι νέοι οι οποίοι θα φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και για ανέρευση εργασίας αποτελούν ένα πολύτιμο αρωγό προόδου του Ελληνικού κράτους εάν επιστρέψουν και μετακενώσουν την πολύτιμη μόρφωση και   εμπειρία  που απέκτησαν.
Σε ένα κόσμο ο οποίος βυθίζεται όλο και περισσότερο στα δικά του υπαρξιακά και όχι μόνο αδιέξοδα, οι νέοι αποτελούν τη χρυσή εφεδρεία του κάθε κράτους. Είναι δείγμα ωριμότητας το να μεταναστεύσει ο νέος όταν βλέπει ότι δεν μπορεί να επιτύχει όσα θέλει στην Πατρίδα του. Όμως ποτέ δεν θα πρέπει να θέσει τον εαυτό του υπεράνω του συλλογικού καλού. Επιστρέφοντας στη χώρα του συνεισφέρει τα μέγιστα στην υπέρβαση των προβλημάτων τα οποία αυτόν επίσης οδήγησαν στη μετανάστευση. Τελικά εργάζεται για τα παιδιά  του προκειμένου εν τέλει αυτά να μην γευθούν τη δύσκολη περιπέτεια της μετανάστευσης.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Βασίλειος  Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr