Έκφραση- Έκθεση Γ΄Λυκείου. Ασκήσεις εκμάθησης του σχολίου στην είδηση.


1.Να διαμορφώσετε τις ειδήσεις που ακολουθούν προσθέτοντας κάθε φορά ένα δικό σας σχόλιο (αρνητικό) το οποίο ανάλογα με το περιεχόμενο της είδησης μπορεί να εκφράζει από απλή αποδοκιμασία έως πλήρη αγανάκτηση.

Α)300.000  ανθρώπινες ζωές θα χαθούν μέσα σε δύο μήνες από το λιμό που πλήττει το Σουδάν, αν οι συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα ανάμεσα στη σουδανική κυβέρνηση και  τους αντάρτες δεν καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία.

Β) Η Παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου βρίσκει 138 δημοσιογράφους στις φυλακές. Δεν βρίσκει στη ζωή 26 δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν σε 14 χώρες μέσα στο 1997.

Γ) Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 43% των Γάλλων που ζούν σε αστικά κέντρα σε  περιοχές που διασχίζουν αυτοκινητόδρομοι υποφέρουν από την ηχορύπανση. Παρ΄όλα αυτά κανένα ειδικό μέτρο δεν λαμβάνεται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Δ) 4 οικολόγοι ακτιβιστές της Green Peace καταδικάστηκαν  στο Βανκούβερ σε ποινή φυλάκισης 3 εβδομάδων επειδή συμμετείχαν σε αποκλεισμό δρόμου που οδηγεί  στο δάσος , διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης του Καναδά που οδηγούν σε καταστροφή μία σημαντική δασική περιοχή της χώρας.


2.Οι ακόλουθες  προτάσεις και περίοδοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν σχόλια ορισμένων  ειδήσεων. Να συνθέσετε δικές σας σύντομες ειδήσεις , κάθεμία από τις οποίες θα μπορούσε να περιέχει ένα από αυτά τα σχόλια.

Α) Τέτοια δείγματα συμπεριφοράς θυμίζουν ότι ακόμα δεν έχουν χαθεί η ευγένεια και το ήθος.

Β) Άλλη μία νίκη της επιστήμης κατά της ασθένειας και του πόνου.

Γ) Το τίμημα της ελευθερίας του τύπου παραμένει πολύ ακριβό σε ορισμένες χώρες.

Δ) Νέες συνήθειες λοιπόν στη διασκέδαση. Για άλλους καλές και για άλλους κακές.

3.Να εντοπίσετε τα σχόλια  στις ακόλουθες ειδήσεις και να αναδιατυπώσετε το κείμενο και τον τίτλο με ουδέτερο τρόπο. Έπειτα να εξηγήσετε ποια από τις δύο παραλλαγές του κειμένου ( η σχολιασμένη ή η ασχολίαστη) είναι αυτή η οποία προτιμάτε.


«Αν δεν έχετε δεί να σπρώχνουν τρόλεϋ χάνετε. Μπλάκ άουτ  για τους σηματοδότες και για τους εργαζομένους στον ΗΛΠΑΠ γυμναστική. Τρείς το μεσημέρι στην Ομόνοια και για να ανοίξει ο δρόμος μέχρι και επιβάτες επιστρατεύθηκαν , μήπως και πάνε λίγο πιο κάτω οι αγανακτισμένοι οδηγοί.  Για κάποιους η Αθήνα χθές ήταν ωραία. Με τη φωτογραφική μηχανή  υπό μάλης νεαροί Ιάπωνες τουρίστες αποθανατίζουν το μεγαλείο της πόλης μετά τη βροχή. Όσο για τον  μικροπωλητή που στέκεται στη γωνία Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη , μπορεί το σύννεφο να έφερε βροχή έφερε όμως και δουλειές. Ένα κασόνι για πάγκος και οι ομπρέλες αραδιασμένες για να διαλέξουν όσοι έμειναν να κρατούν τις παλαιές τους ομπρέλες σπασμένες από το δυνατό άνεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr