Έκφραση-Έκθεση Α΄Λυκείου.

Έκφραση-Έκθεση Α΄Λυκείου.
Θέμα: «Πώς κατά τη γνώμη σας μπορεί να καλλιεργηθεί η άρτια γλωσσική έκφραση των νέων;».
Η δύναμη της σκέψης και της επικοινωνίας χαρακτηρίζει τη λειτουργία της γλώσσας. Η γλώσσα  μεταφέρει όλες εκείνες τις γνώσεις και τις πληροφορίες οι οποίες πραγματικά δομούν τον άνθρωπο και την κοινωνία. Επίσης η γλώσσα είναι το μέσο διατήρησης και κληρονομιάς των πολιτιστικών αγαθών που πλουτίζουν τις γενεές. Είναι αδήριτη ανάγκη λοιπόν οι νέοι να ανακαλύψουν όλους εκείνους τους τρόπους καλλιέργειας μιάς πραγματικά άρτιας γλώσσας.
Οικογένεια.
Η οικογένεια μπορεί να αποτελέσει πρωταρχικό παράγοντα γλωσσικής καλλιέργειας του νέου.Είναι υποχρεωμένη να παρέχει τα κατάλληλα εκείνα πνευματικά ερεθίσματα στα νεαρά μέλη της προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στις κατάλληλες προτεραιότητες και επιλογές. Το οικογενειακό περιβάλλον οφείλει να ασκεί ορθή  γλωσσική αγωγή ,κυρίως μέσα από τον ορθό λόγο της καθημερινής επικοινωνίας και το διάλογο.Οι γονείς έχουν πάντα την ικανότητα σαν φυσικοί προστάτες των νέων να καλλιεργούν την αγάπη  για το βιβλίο και όχι απλώς τη χρησιμοθηρική αντίληψη για τη γνώση στα στενά πλαίσια της επιδιωκόμενης επαγγελματικής αποκατάστασης.
Εκπαίδευση.
Το σχολείο ως εκπαιδευτικός θεσμός οφείλει να καταστήσει γνωστή τη γλώσσα σε όλη την ιστορική της διαδρομή και να αναδείξει με ελκυστικό και προσιτό τρόπο το λεξιλογικό της πλούτο.Ούτως ή άλλως η γλώσσα προσφέρει και στο σχολείο τη λειτουργικότητα στην καθημερινή επικοινωνία.Οι εκπαιδευτικοί με μεράκι μπορούν να αναβαθμίσουν τα γλωσσικά μαθήματα επιδιώκοντας την ορθή διδασκαλία της γλώσσας χωρίς να επιβάλουν πνεύμα σχολαστικισμού ή τυπολατρείας.Στο βαθμό στον οποίο οι δάσκαλοι θα εφαρμόσουν σύγχρονους επιστημονικά και παιδαγωγικά τρόπους η γλώσσα θα εμπλουτισθεί και θα αποτελέσει χρήσιμο όπλο στην ατομική και κοινωνική εξέλιξη του μαθητή.
Πολιτεία.
Η πολιτεία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σε όλα αυτά. Είναι υποχρεωμένη να εμπλουτίσει τις σχολικές βιβλιοθήκες με νέα βιβλία ικανά να προσελκύσουν ένα μεγάλο μέρος των πολιτών ώστε τελικά να κερδίσουν τη φιλαγνωστική διάθεση και των νέων αλλά και της κοινωνίας. Εξάλλου οφείλει το επίσημο κράτος να μεριμνήσει για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού μέσα από ειδικά προγράμματα όπως αυτό της λαϊκής επιμόρφωσης ,των ανοιχτών πανεπιστημίων και άλλων.
ΜΜΕ.

Τα ΜΜΕ επίσης δύνανται και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάδοση της καλύτερης γλώσσας στους νέους. Χρησιμοποιώντας ορθά τη γλώσσα στη διαδικασία σύνταξης των κειμένων και στη μετάδοση ειδήσεων συνεισφέρουν στην άρτια καλλιέργεια του λόγου εκ μέρους των νέων.Με το να αποφεύγουν τον εντυπωσιοθηρικό λόγο , τις εξεζητημένες ή λαϊκίστικες εκφράσεις οι οποίες πραγματικά παραμορφώνουν το ύφος και το χαρακτήρα της γλώσσας τα ΜΜΕ θα πρέπει να φιλοδοξήσουν να καταστούν πρόδρομοι της βελτίωσης της γλώσσας των νέων ανθρώπων.
Διανοούμενοι.
Οι διανοούμενοι, οι άνθρωποι οι οποίοι εξ αντικειμένου γνωρίζουν άριστα τη γλώσσα θα πρέπει να μεταφέρουν αυτή τη γνώση προς τους νέους.Μπορούν να παρέχουν πνευματικά ερεθίσματα απαλλαγμένοι από το πνεύμα του ελιτισμού και του ιδιοτύπου αναχωρητισμού ο οποίος αποστασιοποιεί το μέσο πολίτη από την καλλιέργεια και γνώση της γλώσσας.Οι διανοούμενοι θα ήταν ευχής έργον να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της γλωσσικής έκφρασης του ευρυτέρου κοινωνικού συνόλου μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος και των λοιπών πνευματικών θεσμών(όπως είναι τα πανεπιστήμια).

Σε  κάθε περίπτωση θα πρέπει να  δραστηριοποιηθούν όλοι εκείνοι οι τρόποι οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη καλλιέργεια της γλώσσας εκ μέρους των νέων,μιάς και η γλώσσα μεταφέρει τις ιδέες και αξίες ενός καλύτερου ανθρώπου και κόσμου. Από την οικογένεια έως τους διανοούμενους όλοι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε ώστε να βελτιώσουμε το γλωσσικό μας αισθητήριο. Γιατί όπως είπε ο ποιητής : «μήγαρις άλλο έχω στο νού μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr